Šta je novo?

Preko ADSL modema, pa preko rutera, do WAMP servera na lokalnom kompjuteru

codejan

Čuven
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5-3470 quad core
Matična ploča
Gigabyte GA-P75-D3
RAM
Kingston 12GB DDR3 HYPER blu
GPU
EVGA GeForce GTX 260 896MB DDR3
Storage
Hitachi 1TB, EXRAM 512GB SSD
Zvuk
Creative Live! 5.1
PSU
Thermaltake SMART RGB 700W
Kućište
MS MidiATX
Monitor
BENQ FP91G+, HP W19
Miš & tastatura
Logitech MX400
Ostale periferije
neo SW-H55
Laptop
Lenovo ThinkPad T450s, ASUS eeePC 1001HA
Tablet
Lenovo TB-8505X
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 10 2022
Pametni uređaji
Denver BFH-17, Xiaomi TV Stick 4K
Pristup internetu
  1. ADSL
Pozdrav svima,

Imam jedan problem koji vec danima ne mogu da resim i nadam se da mi zajednica moze pomoci.

Imam lokalnu mrezu koja internet dobija preko ADSL modema (TP-LINK TD-8811b), a taj modem ide u WAN port rutera (Tenda W311R+). U taj ruter je povezan kucni racunar - server koji je trenutno na WinXP (ali ce u buducnosti biti na Ubuntu Serveru) i, bezicno, laptop. Na tom serveru imam Apache (WAMP) koji bih voleo da se vidi spolja.

Na netu sam razgledao i pokusavao razna podesavanja, ali ni jedno nije uspelo. Pokusavao sam preusmeravam portove i modema i rutera, ali, opet, ni jedna kombinacija nije dala WAMP Welcome screen.

Server mi je na 192.168.0.100;
Ruter je na 192.168.0.1;
Modem je na 192.168.1.1.
Apache je podesen da slusa 4566 port;
Provajder mi je Verat.

Ako trebaju jos neki podaci, recite. Hvala.

Kada unesem svoj javni IP vidim modem, ali u raznim video klipovima se podesava ruter, a modem se ne pominje. Naravno, kada hocu da nadjem WAMP, pored javnog IP-ija kucam i port 4556.

Prilozi

• tenda.jpg
    tenda.jpg
    235.4 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Reci nam prvo kako su ti podeseni ruter i taj modem, mada je to zapravo ruter. Da li je taj TPLink prebacen u bridge mod ili je i kod njega ukljuceno rutiranje? Ako nije u bridge, kako je podesen taj Tenda ruter? U slucaju da taj TPLink i dalje rutira (nije bridge mod)... mislim da moras na njemu da forwardujes portove, ali su ti ruteri na razlicitim podmrezama i mislim da ce to predstavljati problem. Kod te kombinacije nisam skroz siguran, da ne lazem :D. Ako nista ne uspe, pokusaj da ih stavis da su na istoj mrezi, ako neko ne da neki pametniji predlog. Onda forwarduj sa prvog rutera na drugi, pa sa drugog na PC.

U slucaju da je TPLink u bridge modu onda je dovoljno da forwardujes portove na Tendu.

Druga stvar, kada kucas svoju adresu u browseru odakle pristupas WAMP serveru, da li kucas (na primer) 93.87.53.31:4566 ili samo 93.87.53.31? U slucaju da ne kucas port, onda ti sigurno nece raditi, jer browser po defaultu pristupa portu 80, a kod tebe se na tom portu ne nalazi nista :) . Ako zelis da kucas samo adresu, a da ti WAMP i dalje osluskuje port 4566, u polju external port upisi broj 80.

Btw. sta sve imas u ovom Well-known service port meniju?

Poslednja izmena:
Port kucam kad trazim taj PC.

Sad zvah korisnicku podrsku Verata, apropo tvoje sugestije za bridge modom modema, i proradi sve. Jos jednom, hvala.

Prilozi

• well.jpg
    well.jpg
    43 KB · Pregleda: 43
Vrh Dno