Šta je novo?

Prekidac za 5v/12v i on/off?

c-p-r

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2007
Poena
380
Zanima me da li ima gde da se uzme prekidac koji bi se "nakacio" na kabal napajanja, odnosno grane jedne i koji bi regulisao napon koji bi isao dalje ka fanovima, bilo bi pozeljno da ima on/off i 5v i 12v?

I da li je to izvodljivo?

Mislim da bi to bilo ok resenje za zamenu nekog fan kontrolera, ako bi se recimo postavio prekidac sa zadnje strane ili negde na lim, povezale zice na njega uz malo produzivanja kablova i lemljenja, i napajali svi dodatni fanovi preko njega bilo bi extra - meni bar. :)

Da, znam za ovo, ali ja sam mislio sve u jednom, da ima i on/off, ali haval sto me podseti, pade mi na pamet da samo ispred ovoga stavim jedan za on/off i produzim kablove do ovoga i onda bi moglo da radi. :)

Imaš prekidač u radioklubu, oznaka je KNX-03, to je ON-OFF-ON prekidač, stavio sam da bude 5v-OFF-12v za vent na grafičkoj (pošto je dvopinski pa nije mogao softverski da se kontroliše :)).

www.radioklub.co.yu

sad gledah i ovaj PREKI H8620VB 6471 je isto dobar tj. ako neces sa palicom eto ti reshenja

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na preporukama. ;)

Ovih dana cu odraditi to, planiram da ga ubacim an sred onog produzetka za napajanje fanova sto ima i zenski i muski molex pa na kraj toga da nakacim sve fanove i onda pomocu tog jednog prekidaca da kontrolisem sve, odnosno da ih drzim na 5v, 12v ili off. :) Nadam se da ce uspeti pa cu postaviti rezultat ako prodje bez vatrometa.

Poslednja izmena:
ma sto ne bi uspeo? meni je kum napravio prvo na prekidac a posle mi je nabudzio i potenciometar koji sam ubacio u jednu od rupa za vodeno hladjenje na mojoj 690ki... ne vidi se a lako se reguliše... dok sam imao 12ice u drugoj rupi je bio potenciometar i za njih... sad nema svrhe kada se 14ice ne cuju... :)

Dok ne vidim da radi nisam siguran. :)

Sutra uzimam prekidac, nabavio kablove za produzivanje onih sa fanova i dogovorio se sa drugarom da mi zalemi potrebno.

Ovaj cu prekidac:
7565_bg.jpg

C1720HOSW
Prekidač, kip, On-Off-On, 16A, 250V

evo jedno pitanjce u vezi ovih prekidaca.
Da li moze da se poveze vise ventilatora na jedan prekidac konkretno u mom slcaju 3x osmise koje ubacuju vazduh u kuciste.

Da, ja recimo planiram 6x120mm sa led na jedan prekidac.

Može to i elegantnije

Zašto samo 5 i 12 volti?

Napravi ovako nešto i imaš promenu napona u koracima od 0.7V.

Prilozi

• fanswitch.jpg
    fanswitch.jpg
    45.5 KB · Pregleda: 182
Poslednja izmena:
re

dodao bih samo da mi je lik rekao u radnji da ne koristim potenciometre za menjanje voltaze kaze da pregorevaju...

Na slici nije potenciometar nego preklopnik i to sa diodama na kojima se dobija pad napona od po 0.7V na svakoj ;)
Mogu se koristiti 1N4007 diode za struju do 1A
Skroz korektno resenje

Korektno jeste ne i najbolje, ja sam pokačio sve ventove što imam, diode su bile od 1A, još sam i NOKIU punio na ~7V... i posle par (3-6) meseci krenule su da riknjavaju 1 za drugom...
Da napomenem da su se i grejale dosta, al' kažem opet bilo je nakačeno 3-8 ventilatora stalno, morale su da pocrkaju od opterećenja?
Samo 3 jaka venta probivaju tih 1A...

Za vece struje (do 3A) mogu se koristiti npr 1N5408 diode (u stvari bilo koja 1N540x) s tim sto su one u... hm... dzombastijem kucistu pa se tesko mogu zalemiti na sam preklopnik :)

Da li moze neko da mi postavi semu i spisak potrebnih elemenata za pravljenje 12v-7v-5v prekidaca za nekoliko case ventilatora (u mom slucaju 5 komada). Znam da sam negde to video ali sad ne mogu da pronadjem, a nasao sam nakog ko je voljan da mi to napravi.

Pogledaj malo bolje temu, imas da kupis takve prekidace, zavisno od modela imas jace i slabije, uglavnom mozes naci bez problema odgovarajuci za vise ventilatora! ;)

Izvinite na neznanju, ali nikad se nisam bavio ovim pa nebih da pogriješim.
Svi ovi prekidači koje ste gore pomenuli imaju dolje samo 3 priljučka, a sve šeme koje sam gledao po netu objašnjavaju kako da se to uradi sa prekidačima koji dolje imaju 6 onih prikljucaka.
Tako da sam ja probao da ukapiram kako da to povežem na ove gore pomenute pa sam nacrtao neku šemu.
Nacrtano je u paintu za 5 min tako da molim da mi ne ocjenjujete rad već da mi kažete da li to tako može da radi i ako ne da me ispravite.

Hvala unaprijed!

Imas tri prikljucka i u zavisnosti koliko V zelis da ti daje na kom polozaju biras gde prikljucujes s tim sto je jedan polozaj off, srednji. Videcu to posto mi je na drugom kompu i drugar elektricar mi je povezivao, mada ja vise ne koristim jer nisam imao dovoljno kabla za sve da dohvatim pa mi je trenutno na 5v postavljeno za svaki. Ali vraticu jer je jednostavno i dobro funkcionise.

Da li neko drugi možda može da kaže nešto jer bih to da uradim što prije jer sam kupio
Cooler Master R4-L2R-20AC-GP i ne mogu da opstanem od buke koju pravi, a ne bih da
ga držim isključenog kad sam već dao pare.

Stavi ga na 5v ili 7v, tako ja sada drzim, na 5v, ubacio sam prekidac (i vraticu ga) da bi mogao da iskljucim uvece ili eventualno stavim na 12v leti kada je dosta toplije mada sumnjam da ce mi to biti potrebno, ali eto onda 7v. :)

Evo ovde kako da stavis privremeno na 5 ili 7v. A mislim da imas to na prekidacu gde sta ide za koliko v, ako si uzeo onaj sa tri polozaja, ne znam napamet.

A zna li neko gdje mogu da nabavim neki produžetak za molex tipa na jednu stranu muški a na drugu ženski, da nebih kidao ove od ventilatora.

To je i mene zezalo, nisam nasao, ali sam uzeo neke zice pa cu to samo produziti i sve case fanove staviti na prekidac, isplativije je tako nego da se kupuje to a mozes da odradis fin cable managment onda i pored toga ja nisam nasao one konektore. Samo treba imati lemilicu i srediti kablove fino, ako ne izolir traka onda neki buzir, obicni i termoskupljajuci.

A zna li neko gdje mogu da nabavim neki produžetak za molex tipa na jednu stranu muški a na drugu ženski, da nebih kidao ove od ventilatora.

Ima da se kupi iz "Y račva" (iz 1 u 2) za nkih 150-200 Dinara po prodavnicama.

E kupio sam tu račvu i bio sam u radio klubu danas i kupio ovaj C1720HOSW prekidač koji je koristio i c-p-r. Pitao sam onog lika tamo sto radi i ispostavlo se da je tačno ovo što sam ja nacrtao tako da ako nekome treba može da posluži.

Samo da vas obavjestim da sam uspio ovo da sredim. Šljaka kao leptir sad.
Obuzdao sam "zvijer", sad je kao mala maca. :D

Nazad
Vrh Dno