Šta je novo?

Preimenovanje .TAP fajlova na C64

ripkid

Cenjen
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
807
Poena
115
Obično baratam sa disk drive-om ali sada pokušavam da napravim sebi neku kasetnu kompilaciju igara u turbo tape modu, sve do sada je kako treba medjutim nikako ne mogu da izvalim kako da preimenujem i snimim file sa novim imenom da prilikom učitavanja mogu videti o kojoj igri je reč a ne da mi stoji blank naziv. Probao sam ono standardno SAVE "ime igre" nakon učitavanja ali kada krenem da snimam sve ide u nedogled tako da pretpostavljam da je neki problem po sredi. Tražio sam rešenje po netu medjutim ništa ne uspevam da iskopam pa bih cenio pomoć.

turbotape.jpg
 
Za turbo tape snimanje ovo provereno radi posao:
1. Učitaj i pokreni Turbo 250 https://csdb.dk/release/?id=42072
2. Učitaj igru sa diska sa LOAD"...",8
3. Snimi igru na kasetu sa <-S"naziv"
A ima i programa za kopiranje na kasetu, npr. https://csdb.dk/release/?id=97549

Znam za to, medjutim ovo je .TAP file koji već sadrži turbo pre-loader u sebi (konvertovan PRG file u TAP format sa turbo pre-loaderom). Program se učitava sa kasete bez prethodnog učitavanja bilo kog turbo programa (kao na primer turbo 250). Sve sam ja to namestio da radi, problem je samo kada učitam taj program (konvertovan TAP file) i kada hoću da odradim SAVE "naziv" snimanje ide u nedogled a ne bi trebalo da je tako. Ne znam da li VICE nešto baguje jer ovo sve trenutno probavam na njemu a ne na pravom hardware-u.
 
Evo da temu vozdignem iz mrtvih te da navedem kompletan software koji vam je potreban za pravljenje kvalitetnih kasetnih kompilacija:


  • AudioTap (za konvertovanje .TAP fajlova u .WAV radi direktnog snimanja na kaset deck)

  • WAV-PRG (za konvertovanje .PRG fajlova u .TAP, ovde ujedno možete i da imenujete svoj fajl i da po želji stavite turbo loader koji je odličan)

  • TAP Manager (za spajanje i razdvajanje .TAP fajlova, nezaobilazna alatka jer morate sve TAP fajlove/igre spojiti u jedan poveći TAP file)

  • DirMaster (jedan od najboljih programa za rad sa disketnim fajlovima, preko njega možete da čupate PRG sa .D64)

TIPS & TRICKS :

  • Kada konvertujete TAP file u .WAV obavezno izaberite "inverted waveform opciju"
  • Koristite kasete od 60 min koje su isključivo NORMAL Type I/II, nikako Chrome/Metal i sl.
  • Ne koristite nikakav EQ niti bilo kakve opcije na vašem deku koje izobličuju zvuk
  • Gledajte da vam REC level na deku bude kako treba i da ne klipuje ništa
  • Neka vam izvor snimka (telefon ili komp) ima volume na nekih 80%
 
Možda i nedavno izašli Slushload V3 može biti od koristi, mislim da upada u kategoriju:
 
Nice! Ja sam pre neku godinu pravio kasetnu kompilaciju na real C64 preko Sd2iec a igre u T250 modu snimao direktno na kasetofon.

Mislim da cu kasetnim verzijama igara, ostati večno veran. :)
 
Poslednja izmena:
Jako puno vremena i truda oduzima pravljenje kompilacije na bilo koji način jer TAP fajlovi koji se nalaze na internetu su uglavnom vezani za originale i rade po drugačijem principu od klasičnih krekovanih. Prepušten si sam sebi i tome da radiš sve bukvalno od nule.
I ja isto volim kasete kao i diskete, upotpunjuju pravi doživljaj.
 
Nedavno sam se zezao sa ovim relativno novim Slushload kasetnim loaderom koji se pokazao odličnim ali samo pod VICE emulatorom, kako se prenese sve na original hardware nakon učitavanja igara sa kasete C64 jednostavno zabode tj. izbaci neki pink screen. Testirao sam sve na breadbin-u kao i na C64c, takodje testirao i na par kasetofona različitih sa sve default podešavanjima (po savetu autora) i opet sve isto.
Očigledno se radi o nekoj grešci u kodu u okviru samog programa (igre koriste autorun funkciju) i pitanje je da li je taj autor istog uopšte testirao sve na original hardware-u kako treba pre nego što je pustio sve online.
 
Nazad
Vrh Dno