Šta je novo?

Pregrevanje??!!

Gidra85

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
650
Ljudi pomagajte! 😀 Imam konfiguraciju kao sto je navedena u signature-u i desava se da mi se komp restartuje u nekoj igrici verovatno zbog temperature. Do sada temp. mi nije prelazila 46 stepeni dok sada ide i do ~54 stepena. Naravno mislim da veliki znacaj ima i ovo leto koje nam je izgleda doslo. 😀 Broj obrtaja sam ranije drzao na 2800-2900 (idle 39 stepeni), dok sam sada primoran da povecam do 4000 ali temperature i dalje divljaju. Na 4000 rpm-a pri idle-u temperatura se penje i do 50-tak stepeni. Sta moze da bude u pitanju sem spoljasnje temperature?
Zaboravih da napisem da su sve voltaze na default setovanjima.

POZ :wave:

Poslednja izmena:
Mozda je vreme da promenis avatar 🙂
Otvori kuciste, i pipni procesor, da li je stvarno toliko vruc, probaj da vratis clock na defaul, pa probaj onda, i kazi kolika ti je temperatura u sobi u kojoj je komp ?

Poz.

Poslednja izmena:
Zrachenja, suncheve pege, crna magija... :d
Pazi, ako si vec sam zakljuchio da je do temperature, ne znam zasho trazish neke druge uzroke? Potrudi se da poboljshash hladjenje 😉

Ponestalo ti je paste !!!
Skini ga i stavi pastu na CPU , ja mislim da ce to rijesiti problem, i jos nesto velike vrcine tek dolaze tako da se pripremite 😉
Pozdrav...

i ja sam imao isti problem samo sa Athlon XP 2000+, pa je na kraju ispalo da nisam dovoljan napon pustio!!!! mozda treba da stavis za 0.05 veci napon i da to bude to!!!

I meni je temperatura sa "pocetkom leta"🙂 skocila u leru sa 48C na 53C, ali procesor radi na 2.4GHz i na 1.85V, a TT12 se vrti na ~3150rpm, tako da mi je malo sumnjiva tvoja temperatura!

p.s. Ipak, ne verujem da restartovanje ima veze sa temperaturom! Ni 60C ne bi trebalo da smeta!

Poslednja izmena:
Neo_Matrix je napisao(la):
Mozda je vreme da promenis avatar 🙂
Otvori kuciste, i pipni procesor, da li je stvarno toliko vruc, probaj da vratis clock na defaul, pa probaj onda, i kazi kolika ti je temperatura u sobi u kojoj je komp ?

Poz.

Kuciste mi je vec otvoreno, a cooler kada pipnem je osetno topliji u odnosu kako je bilo nekada. Nije mnogo topliji, ali ipak jeste. 😀
Temperatura u sobi je oko 26 stepeni.
Sto se tice paste, ona je stavljena pre otprilike 2 meseca, a upitanju je Artic Silver5 tako da mislim da je rano da stavljam novu kolicinu. :wall:

Poslednja izmena:
brate...1) vidi se da imas kesha za gluposti...lakse ti je da prodas sad taj proc za 50€ i da kupis neki nadrkaniji 2) ako taj sprzis ostaces bez proca i onih 50€ i opet ces morati da kupujes novi 🙂
To ti se desava zbog napajanja...
ako pishti dok se resetuje onda je temp. a ako se samo resetuje/./pad napona. znaci dizi voltazu. koja je za toliki oc neophodna.

bgillegal je napisao(la):
brate...1) vidi se da imas kesha za gluposti...lakse ti je da prodas sad taj proc za 50€ i da kupis neki nadrkaniji 2) ako taj sprzis ostaces bez proca i onih 50€ i opet ces morati da kupujes novi 🙂
To ti se desava zbog napajanja...
ako pishti dok se resetuje onda je temp. a ako se samo resetuje/./pad napona. znaci dizi voltazu. koja je za toliki oc neophodna.

A koji bi ti to "nadrkaniji" procesor uzeo? I koja bi bila doplata?

Opusteno, nenmoj da se nerviras. Meni barton 2500+@3200+ (2.2Ghz) radi na 1.65 i na 65*C kada ga opteretim. Tako da sto se tice temperature, ok je dok ne prelazi 70-75!

Meni isto lici na prenisku voltazu ili na slabo napajanje (koje nisi naveo u sigu...)

Proverio sam stabilnost preko Prime-a 95 i ne moze da izdrzi vise od neke dve-tri sekunde, dok je ranije sa istim podesavanjima u BIOS-u radio duze, tj. ne znam dokle je radio jer nisam mogao da cekam dugo.
Povecao sam napon VCORE-a za 0.05V tj. na 1.70V i stabilnost se povecala, ali ne mnogo. Sada izdrzava nekih minut.
Nije mi jasno kako je ranije sistem bio sasvim stabilan, a sada odjednom nije.
Kupio sam pre nekih dve-tri nedelje DVD pisac, pa pokusavam da povezem da nije mozda zbog njega doslo do svega ovoga (mislim na slabo napajanje koje je 400 Watt-i). Sada trenutno u masini imam: 2Xhdd (40 i 120 GB Maxtor), cd-rom (TEAC) i dvd pisac (PIONEER), 1X 8X8 cooler za kuciste, floppy 😀 i to bi bilo to.

Evo sada sam sa 1.7 V za proc. i sa najvisim brojem obrtaja (5400) uspeo da postignem dobru stabilnost. Sada mi radi vec 24-ti test u Prime-u 95. 😀
Jeste da se dere cooler ali radi posao. :d
Temperatura ne prelazi 53 stepeni (dok radi Prime), sto ja mislim da nije lose.

Poslednja izmena:
meni se ranije na XP2000+ sa box kulerom (zakrcenim od gomile prasine) temperatura pela do jedno 99C!!!! i tek tada bi mi se komp resetovao (ASUS-ova kt333 ploca je imala onaj djavo za zastitu...). A imao sam sugavo napajanje satro 350W... i sve to pri cepanju UT2003. 😀
posle sam rastavio kuler i ocistio i spustio temp za oko 50-tak C 😀 😀 😀

Vrati ti prvo sve na default, pa vidi jel tako sve radi. Ako radi, dobro je, znači sve je ispravno :d
Onda kreni da podižeš FSB ali u malim koracima. Nisi rekao koju memoriju imaš? Ako je neka DDR333 možda i ona zeza na 200 MHz. Ako je DDR400 jedino na šta treba da obraćaš pažnju je stabilnost tj napon CPU-a.

EDIT: uh što mrzim kad mi se neko uglavi u reply 🙂

smanji broj obrtaja kulera slobodno, za 1.7V ti je dovoljno i 2000 rpm

Poslednja izmena:
To preko Pime-a, jel prijavi grešku Prime, ili ti se resetuje comp. Ako je prijavljivanje greške, onda je proc ili memorija, a ako se reseruje, dobre su šanse da je u pitanju napajanje.
Ajd, javi šta bi.

Prijavljivao je gresku. Ali sada na 1.7V na 5400 rpm-a radi sasvim ok. Evo sada je dosao do 10K FFT lenght test 1200. Otprilike radi skoro sat vremena bez greske.
Znaci na 1.7V na ~3000 rpm-a nije isao dalje od 1-og minuta, a sada sam mu povecao obrtaje i radi super.

@Vojkan: Nema sanse da radi stabilno na 2000 obrtaja na 1.7V

Poslednja izmena:
jednostavno na tom broju obrtaja na toj temperaturi na tom kloku pod opterecenjem, dodje do pikova temperature u odredjenim delovima jezgra, te pikove bakar na 56C ne moze da "pokupi" tako da se proc pregreje i restartuje se iako tebi pise da je 56C, to je globalna temp. jezgra...Jednostavno, OTOPLILO JE !!! 🙁 i meni je temp na TT11 bila 44 na 2.2GHz na 1.8V sad je 50C na 2.1GHz na 1.7V....Nece vise onako da radi... (rpm 3000)

Kako mozes da sedis u sobi sa tih 5400rpm??? :d

Veruj mi tesko, ali uz glasnu muziku sve je lakse. 😀

Pogledaj elektrolite po plochi.
Pipni ih prstom pa se javi.
Nikola

Stvarno je moguce da mi se zaprljalo podnozije cooler-a, jer T12 ima veoma male proreze izmedju rebara. A i pogledao sam i skoro su mi svi prorezi popunjeni prasinom. 😀 Probacu sa ciscenjem pa cu videti da li bolje hladi. Ali me opet brine to kako se brzo prlja. :d

Sta da ti kazem... meni se box kuler sa gustim rebrima isprljao za manje od 5-6 meseci! Kad sam ga detaljno ocistio (listicima papira, cackalicama, usisivacem) temp je spala za oko 55C! 😀 Pela se skoro do 100C a posle ciscenja je bila 45 (ako se ne varam).
Ajd pa javi kako je ispalo posle ciscenja 🙂

Pozdrav!

Poslednja izmena:
U svakom slucaju hvala na pomoci. Sutra cu odvojiti vremena i detaljno cu da ocistim cooler. Mada prosto ne mogu da verujem da se temp. tako znacajno smanjila u tvom slucaju. 😀
Znaci moram da skidam vent sa osnove? :d A da probam sa vodom da operem detaljno cooler (naravno bez venta.) :trust: U pitanju je TT12 😡

Poslednja izmena:
ne znam ja kako izgleda TT12. ja nisam koristio vodu. ma nemoj vodu, samo lepo oslobodi tu prasinu nekim uskim predmetima i usisaj lepo. bar je tako moglo sa mojim amd box kulerom. naravno, prethodno skines ventilator 🙂

pozdrav!

Gidra85 je napisao(la):
U svakom slucaju hvala na pomoci. Sutra cu odvojiti vremena i detaljno cu da ocistim cooler. Mada prosto ne mogu da verujem da se temp. tako znacajno smanjila u tvom slucaju. 😀
Znaci moram da skidam vent sa osnove? :d A da probam sa vodom da operem detaljno cooler (naravno bez venta.) :trust: U pitanju je TT12 😡

Slobodno ga operi pod mlazom vode (naravno bez ventilatora) i ostavi da se osushi. Ne znam samo kako si mislio da sa 2000 rpm ohladis klokovan proc u letnjim danima - jednostavno to ne obezbedjuje dovoljan protok vazduha!

...pogotovo za toliko bakarno telo!

FAQ je napisao(la):
Ne znam samo kako si mislio da sa 2000 rpm ohladis klokovan proc u letnjim danima - jednostavno to ne obezbedjuje dovoljan protok vazduha!
Zasto da ne? Evo, meni TT12 hladi sa 2K RPM (uvek na minimumu), sasvim lepo hladi Bartona Mobile na 2.3 giga - 42 stepena u leru, ne znam koliko full load :d (ali nebitno, jer ne zakucava 😉)

CAR je napisao(la):
Zasto da ne? Evo, meni TT12 hladi sa 2K RPM (uvek na minimumu), sasvim lepo hladi Bartona Mobile na 2.3 giga - 42 stepena u leru, ne znam koliko full load :d (ali nebitno, jer ne zakucava 😉)

A klima je...? :d

Nazad
Vrh Dno