Šta je novo?

Pregrevanje procesora

Frozen17

Cenjen
Učlanjen(a)
28.12.2013
Poena
170
cpu: Athlon 5200+
matichna: Asus M2N32 Sli-Deluxe
kuciste: CM elite 361
cpu hladnjak: stock hladnjak ili onaj za Phenom 955 (deluje kvalitetniji i krupniji a koliko znam nema razlike u AM2 i AM3 podnozju)
Hladjenje: 2 80 mm izduvna pozadi i 1 120 mm sa strane

U Real Temp mi je u idle 43-49 + stepeni
U biosu i vishe
Chim se pokrene Prime 95 veoma brzo dodje do 60+

pokusavao sam:

- da stavim vise/manje paste (noctua pasta)
- da koristim hladnjak za phenom 955 ili stock
- da stavim neki veci 120 mm iznad umesto malog sa tih CPU kulera
- u biosu cool'n'quiet ima samo auto i disabled i ne menja nista ma sta izabrao
- da apdejtujem bios

Ima li neko ideju?
Moze li biti da se procesor pregreva jer je jednostavno star 6 godina
Ili do napajanja?Ali graficka ima normalne temperature....
Proverio sam i dal nalegne dobro u socket i vise mi ponestaje ideja.

Napomena: temperature 2 jezgra imaju znatnu razliku (3-6 stepeni) ali ako je hladnjak lose postavljen ja ne znam sta bi drugo mogao...znaci oni sto dolaze uz te procesore ima samo kvrzice sa strane na koje nalegne na AM2 podnozje pa se povuce poluga..znachi ovi:

http://www.wiredzone.com/mmenglish/Images/actual/10018963.jpg

http://www.computershopper.com/var/...1-eng-US/amd-s-redesigned-stock-heat-sink.jpg

Ovo su naravno temperature sa svim ventilatorima odvrnutim na maksimum...3500 rpm onaj za cpu i ostali 1500+ ili koliko vec mogu.

Sa obzirom da je star procesor, stari soket, mislim da je to ok temperatura...
U svakom slucaju, vise paste nece nista promeniti.
U mom slucaju, Speedfan pokazuje najtacniju temperaturu procesora, pa probaj sa njim.
Ako moze taj kuler sa Phenoma, stavi ga. I meni deluje ozbiljnije ;)

Imas slican problem kao korisnik iz ove teme. U sustini stavi u BIOS-u napon za procesor(vCore) na 1.25 i to je sve sto mozes da uradis. Eventualno pogledaj da se na samom hladnjaku nije nahvatalo puno prasine. Inace sto se termalne paste tice, stavis malo, manje od jednog zrna graska paste na sredini i onda hladnjak sam razmaze.

Pokusavao sam zrno, X, da razmazem tanak sloj cetkicom...sve.
Uzeo sam trenutno taj sa Phenoma samo sam na njemu zamenio mali ventilator koji ga hladi.Uzeo sam njega sa stock kulera za 5200+ jer je tishi.
Gledam u speedfan dobijam totalno drugacije temperature, tu su ubedljivo najnize..jedno 6 stepeni manje (ali one u biosu se isto ne poklapaju, one su najvishe od svih lol )
Mozda su senzori neispravni?Kad pipnem kuciste ne deluje mi toliko toplo....mada nisam ga duze testirao.
Kada sam snizio VCore na 1.25 u biosu cpuz mi je davao 1.296....je l to stvar biosa?Posto sam uzeo poslednji koji je neka beta i ima podrsku za novije procesore mozda se zato ne poklapaju naponi kad digne sistem...
Kako god nije nista smanjilo temperature a isao sam i ispod 1.25....ne znam da li ce to moci da potera bilo sta kad nije idle.
Sutra cu jos probati da stavim neku stariju verziju biosa.

Iskljuci cool and quiet u biosu,ne mozes da podesis voltazu
kako treba ako ne iskljucis.

Vadio procesor iz podnozja? Naveo si da si proverio kako stoji u podnozju?
Proverio sarafe koji drza plastiku za kacenje kulera?
pozz

Kao prvo, pokreni neki stres test(prime95,LinX) i pusti da radi sat vremena ili duze, ako ne pukne....nema sta da brines...Kao drugo, tokom testa pipni cpu cooler(aluminijumski deo), mora da bude bas vruc na dodir na 60+ temperaturi...Kao trece, moguce da senzori brljave i da se cimas bezveze....Ali prvo sto sam ti napisao je najbitnije... :)

Jel tebi osim te temperature komp sljaka lepo il ne sljaka?

Ljudi previse se cimate oko tih temperature bez potrebe, ja sam skoro uzeo Athlon 6000+ (Brisbane, 3.1ghz) da nadogradim stari komp, stavio sam mu box kuler od starog semprona LE1100 :D Isto imam te razlike izmedju dva jezgra od 3-5C, kad pokrenem youtube 1080p video, temperature jezgra se krecu do 55-56C, Linx nisam ni pustao, sigurno bi gurao preko 60C sa njim. Ali prime i linx ne koristimo bas u realnom radu zar ne :) Tako da, ako ti sve radi, nema zamrzavanja, nema resetovanja, samo opusteno :wave:

Bas zbog temperature moze da se desi seckanje, kocenje, zabadanje, spor rad itd.
Btw bios laze u svakom slucaju.
Meni u biosu temperatura 100 xD
Ali to je zato sto moj bios ne podrzava procesor koji imam, pa sam morao sve zivo da poiskljucujem kako mi nebi gasio ili restartovao komp.
Znaci Speedfan i Everest i ako ti oni pokazu istu temperaturu, to je to.

Ne laze BIOS u svakom slucaju, nego u slucaju kad ne podrzava procesor. U ostalim slucajevima je dobar.

Probaj da promenis par biosa pa ces videti da li laze ili ne.

Nazad
Vrh Dno