Šta je novo?

Pregrevanje Intel P4 Presscot procesora

N_E_R_O_N

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2005
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posedujem Intel P4 Presscot procesor na 3.0Ghz i preterano se greje.Sa fabrickim kulerom koji se dobija uz njega temperatura se kretala cak i do 80°c, nedavno sam promenio kuler i stavio sam COOLER MASTER - Ultra Vortex Dream ali se temperatura procesora i dalje penje na 70°c sto je i dalje mnogo.
U casopisima koji su testirali ovaj procesor pise da se temperatura kod njih kretala od 55°c do 60°c sto je daleko manje od 70 i 80°c.
Moj procesor nije overklokovan sto znaci da radi na 3005 Mhz.
Da li da reklamiram procesor posto je jos uvek pod garancijom ili neko ima neko drugo resenje?
Ploca mi je ABIT IC7...

Poslednja izmena:
N_E_R_O_N je napisao(la):
Posedujem Intel P4 Presscot procesor na 3.0Ghz i preterano se greje.Sa fabrickim kulerom koji se dobija uz njega temperatura se kretala cak i do 80°c, nedavno sam promenio kuler i stavio sam COOLER MASTER - Ultra Vortex Dream ali se temperatura procesora i dalje penje na 70°c sto je i dalje mnogo.
U casopisima koji su testirali ovaj procesor pise da se temperatura kod njih kretala od 55°c do 60°c sto je daleko manje od 70 i 80°c.
Da li da reklamiram procesor posto je jos uvek pod garancijom ili neko ima neko drugo resenje?
Ploca mi je ABIT IC7...

Koje napajanje imas ?

To cudo trazi mnogo kvalitetnih +12V da bi radilo na max 55-60C. Ako imas neko Tai-Chi-Chuan 350grama napajanje nemoj da se mnogo chudish :d

Vidim da si postavio isto pitanje i u OC sobi, ali kako si naveo, tvoj procesor nije klokovan pa mu nije tamo ni mesto :d :d

E sad malo ozbiljnije!

Temperatura mozda jeste malo visoka ali samo ako si 100% siguran da se radi o toj temperaturi!
Navescu ti par prakticnih saveta:
1. Ako ti sve normalno radi i ne pravi probleme, deinstaliraj program za merenje temperature i zaboravi na to.
2. Temperaturu procesora proveravaj uvek rukom (kuler sa strane)
3. Opusti se Intel je to! :D
4. Obavezno ispostuj ovaj redosled poteza (1, 2, 3) :)

Nemas nikakvog osnova za reklamaciju ako odneses procesor sa dijagnozom "sve super radi ali se greje"

Pozdrav

Napajenje mi je DTK 400w

Takodje proveri kakvu pasticu (ili zvaku) imas izmedju procesora i coolera.
Kada sam sklapao moju masinu nisam imao pri ruci dobru pasticu vec sam ostavio zvaku od box coolera. Uzeo pre par dana novo kuciste i kad sam vec premestao sve zamenim i zvaku sa Titan Silver pastom i temp. mi je pala za oko 10 stepeni na istom broju obrtaja. :) Iskreno nisam ocekivao vise od 5 stepeni ali izgleda da je ova pastica odlicna.

ja mogu da se kladim da se radi o ploci! abit po mom iskustvu strahovito vise greje procesore. mozda je i do chipseta problem. imao sam istu plocu, sa p4 2.4 @ 133, i temperatura je bila oko 50 u leru, 60 full load, a kad isti procesor stavim na asusa granitebay, ler je oko 30, a full load oko 45... nije da laze senzor, stavim ruku na hladnjak i on je stvarno hladnjikav... ja abita vise ne uzimam :)

Miroslav je napisao(la):
ja mogu da se kladim da se radi o ploci! abit po mom iskustvu strahovito vise greje procesore. mozda je i do chipseta problem. imao sam istu plocu, sa p4 2.4 @ 133, i temperatura je bila oko 50 u leru, 60 full load, a kad isti procesor stavim na asusa granitebay, ler je oko 30, a full load oko 45... nije da laze senzor, stavim ruku na hladnjak i on je stvarno hladnjikav... ja abita vise ne uzimam :)

What a bunch of shit in only 4 lines... :)

N_E_R_O_N je napisao(la):
Ploca mi je ABIT IC7...

E moj prijatelju Nerone ja sam uspevao slicnu kombinaciju (Intela 3.OE i abit AI7) da nateram cak na 95°.

I kao sto sam tada pisao na pregrevanje se slabo zale vlasnici ostalih ploca (situacija je ista i na drugim forumima) uglavnom su to ponositi vlasnici Abita ciji cipset najverovatnije slabo vari specialno ovaj intel procesor (radi se o 3.0, L2 cache 1MB, FSB 800) a problem nemozes nikako resiti promenom kulera.

Jedini nacin kako ces resiti problem je da promenis plocu ali ne opet za nekog Abita. Jasam uzeo Microstar 865PE Neo-2 Platinum Edition. koja ni po cemu nezaostaje ni za jednim Abitom posebno zato sto sada masina radi

poz

P.S> kolika ti je temp. PMW

A1200 je napisao(la):
What a bunch of shit in only 4 lines... :)

Slushaj na ovom forumu se ne pricha vishe protiv Abit-a, iskljuchivo zbog toga shto je shvaceno i to odavno, da su Abit-ovi korisnici ponosni i zaljubljeni u isti, te zbog reda na forumu ne bi bilo prikladno prichati o loshim osobinama Abit-a, ja poshtujem tvoju volju te i ti poshtuj moju volju i volju svakog usera ovog foruma.
Glupo je ulaziti vishe u okrshaje, svako je bog i gazda svojim parama, ako ti se svidja Abit to je tvoja stvar ako ti se ne svidja i to je tvoja stvar.
Abit ima dosta problema ali cemo ih zanemariti kako bi sachuvali dostojanstvenost starog Abitovog imena.
Jedno pitanje, sta mislish shto je DFI naglo skochio?
Da li mislish da je jedan od razloga taj shto je dobra Abitova ekipa razbijena, te da je ono dobro preshlo u DFI.
Nema potrebe da vredjash nikoga a pogotovo Miroslava koji je jedan od korektnijih ljudi na ovom forumu.

Po mom iskustvu sa Prescott procesorima, ovo moze da bude izazvano zbog nekoliko faktora. Prva stvar je da utvrdis da li ti procesor throttle-uje. Skini lepo Panopsys ThrottleWatch i ako donji grafik (crveni) pokazuje znake zivota onda treba da se zabrines. Ako ne onda verovatno laze dioda/bios/program.

Stvari koje uticu na temperaturu komponenti su:

1. Ploca (konkretan komad, a ponekad i serija)
2. Lose napajanje -- za taj procesor minimum 350 W ali pravih
3. Los bios -- proveri naponska podesavanja nekad je default visi od propisanog napona za procesor
4. Los kontakt procesora i cooler-a -- zvuci blesavo ali moguce je ponekad i to
5. Kilava termalna pasta
6. Nedostatak protoka vazduha u kucistu -- bar jedan dodatni ventilator od 8 cm je neophodan, ne vredi odvoditi toplotu sa procesora ako nema gde da ode vec se akumulira u kucistu

Sorry za double post, bench se zaglavio.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ali trebalo je da stoji "crap" a ne "shit". Znachi "bunch of crap"....

Elem, moju plochu sam platio pre par meseci 130€ pored svih novih tehnologija kao shto su PCI-E, 64-bitni procesori, DDR2-memorije itd. Poshto sebe smatram Poweruser:eek:m sklapam mashinu u koju moram da se uzdam 100% u svakom trenutku. Izbor je pao na dotichnog Abita upravo zbog:
1. stabilnosti u radu
2. kvalitetna izrada (japanski kondezatori)
3. softverska podrshka i kompatibilnost

Mashina radi bukvalno 24/7 par meseci bez da shtucne ikad. I onda me neki balavac ubedjuje kako Abita netreba uzimati jer je dotichni opipavao hladnjak i doshao do zakljuchka da Abit matichne nevaljaju... :d
Ma idi begaj bre... :D

A1200 je napisao(la):
Izvinjavam se ali trebalo je da stoji "crap" a ne "shit". Znachi "bunch of crap"....

Elem, moju plochu sam platio pre par meseci 130€ pored svih novih tehnologija kao shto su PCI-E, 64-bitni procesori, DDR2-memorije itd. Poshto sebe smatram Poweruser:eek:m sklapam mashinu u koju moram da se uzdam 100% u svakom trenutku. Izbor je pao na dotichnog Abita upravo zbog:
1. stabilnosti u radu
2. kvalitetna izrada (japanski kondezatori)
3. softverska podrshka i kompatibilnost

Mashina radi bukvalno 24/7 par meseci bez da shtucne ikad. I onda me neki balavac ubedjuje kako Abita netreba uzimati jer je dotichni opipavao hladnjak i doshao do zakljuchka da Abit matichne nevaljaju... :d
Ma idi begaj bre... :D

Simpaticno :). Balavac ili deda, vreo kuler je bas to...vreo kuler....ono za balavac to vidi sa Miroslavom, meni ne izgleda tako :d.Inace znam da je MIroslav imao od KT333 nanabudzenije verzije ploce za AMD-a....ne znam tacnu oznaku, preko NF2 do I875 sve Abit ploce tako da si pogresnom coveku krenuo da objasnjavas ;) . Abit je i dalje odlican ali nije glavni baja u bloku to je poruka bila koju nisi shvatio. Radi i Soltek 24/7 bez da stucne pa ga to ne cini najboljim.

Milan je napisao(la):
Simpaticno :). Balavac ili deda, vreo kuler je bas to...vreo kuler....ono za balavac to vidi sa Miroslavom, meni ne izgleda tako :d.Inace znam da je MIroslav imao od KT333 nanabudzenije verzije ploce za AMD-a....ne znam tacnu oznaku, preko NF2 do I875 sve Abit ploce tako da si pogresnom coveku krenuo da objasnjavas ;) . Abit je i dalje odlican ali nije glavni baja u bloku to je poruka bila koju nisi shvatio. Radi i Soltek 24/7 bez da stucne pa ga to ne cini najboljim.

Ako je kuler vreo znachi da obavlja svoj posao kako treba zar ne ? ;)

Balavac ili ne post mu je bio balavachki. :wave:

kao prvo, nemoj da se proseravas i mene nazivas balavcem. kao sto milan kaze, i soltek ce da radi 24/7. evo imam jednog acorpa kuci koji radi vec 3 meseca i ni jednom se nije resetovao i pouzdan je u radu... abita sam izmenjao verovatno svaku reviziju svakog chipseta posle kt133, i sa kt333 pa na dalje, cak i sa intelom mi je vise grejao procesor.

a sto se tice tvog komentara da mi je post bio "balavachki"... pa tvoj je upravo takav, kao klinac od 10 godina koji zna samo to da kaze. ja sam izneo svoje iskustvo a ti to komentarises onako kako si vec uradio i kazes da sam ja klinac... stvarno, ponizavas samog sebe...

lucky2001 je napisao(la):
Slushaj na ovom forumu se ne pricha vishe protiv Abit-a, iskljuchivo zbog toga shto je shvaceno i to odavno, da su Abit-ovi korisnici ponosni i zaljubljeni u isti, te zbog reda na forumu ne bi bilo prikladno prichati o loshim osobinama Abit-a, ja poshtujem tvoju volju te i ti poshtuj moju volju i volju svakog usera ovog foruma.
Glupo je ulaziti vishe u okrshaje, svako je bog i gazda svojim parama, ako ti se svidja Abit to je tvoja stvar ako ti se ne svidja i to je tvoja stvar.
Abit ima dosta problema ali cemo ih zanemariti kako bi sachuvali dostojanstvenost starog Abitovog imena.
Jedno pitanje, sta mislish shto je DFI naglo skochio?
Da li mislish da je jedan od razloga taj shto je dobra Abitova ekipa razbijena, te da je ono dobro preshlo u DFI.
Nema potrebe da vredjash nikoga a pogotovo Miroslava koji je jedan od korektnijih ljudi na ovom forumu.
E baš su ti žešći argumenti. :S: Ti imaš Abit ploču i sada niko ne sme ništa da kaže na forumu što nije u korist Abita? :wall: Da li te oni plaćaju ili ti to volenoterski.... :S: Sorry Lucky ali morao sam.

Pošto sam odlučio da uzmem Intel platformu dobro sam analizirao masu meni dostupnih informacija i zaključio da Abit ploče greju procesore te sam uzeo Asus ploču sa kojom sam zadovljan ali mi nije ni na kraj pameti da branim drugima da napišu nešto protiv ploča koje pravi Asus. U pitanju je matična ploča, hardwer a ne živo biće sa kojim imam neki oblik emotivnog odnosa. Kapiraš?

@A1200
BTW ljudi koji imaju Preshote na Asus pločama prijavljuju dosta niske temperature.

Poslednja izmena:
Mnogi govore da temp. senzori na Abit-ovim plocama lazu tj. pokazuju nesto visu temperaturu od realne... btw ja imam Abi IC7 i Prescott 3.0 GHz i temperatura procesora mi je oko 50-55 stepeni full load 65, vise nije isla sa intel box cooler-om. Temperatura NB je oko 50-55 stepeni i sve lepo radi. Jeste vruce malo ali radi bez ikakvih problema non-stop. Ako ti sistem normalno radi ne brini, kako intel kaze Prescottu ne smeta ni 80 stepeni.

Stvorenje je napisao(la):
E baš su ti žešći argumenti. :S: Ti imaš Abit ploču i sada niko ne sme ništa da kaže na forumu što nije u korist Abita? :wall: Da li te oni plaćaju ili ti to volenoterski.... :S: Sorry Lucky ali morao sam.

Čini mi se da je Lucky u svom postu imao ogromnu dozu sarkazma koju ti nisi video... Ja sam se pošteno ismejao... Svaka čast na postu Lucky!

Moguće, umoran sam. A možda trebam da idem kod oftomologa na pregled. :)

Vule je napisao(la):
Čini mi se da je Lucky u svom postu imao ogromnu dozu sarkazma koju ti nisi video... Ja sam se pošteno ismejao... Svaka čast na postu Lucky!

Tachno, do kt333 i Intela 845 sam imao sve Abitove ploche u svim revizijama i bio sam fanatichan fan i ljubitelj, dodao bih to da sam prodavao iskljuchivo Abita u ogromnim kolichinama,,, :smoke: :smoke: ali vishe nisam ljubitelj.
Ja lichno bezim od njega najstrashnije ali poshtujem i cenim tudje zelje i odluke, pogotovo sto sam vidjao ljude koje ljube i miluju svoja kucishta, znachi neko svoj rachunar dozivljava kao devojku ili prijatelja znachi u pitanju je strasna(ne š) ljubav. Shto bi nekom kvario ljubav :p .

Klinci, klinci... :D

Gdje sam ja to naveo da je Abit najbolji ili da Asus nevalja ? Prije IC7-G sam imao Asus-a (TUSL2-C) i radio je odlichno. Prije Asusa Abit BX133-Raid i tako u krug... :) (to je bilo vrijeme Abita prije japanskih kondezatora :d ...riknula je zbog nabubrenih kondezatora).

A reagovao sam na Miroslavovu zamjerku da je kuler vrel\topao i da zato toboze Abit ploche nevaljaju !? :S:
Ako imash problema sa stabilitetom mashine to je jedna stvar, ali ako nemash a trazish ga tako shto opipujesh kulere to je sasvim druga stvar. Inache senzorima na matichnim se nemoze puno vjerovati ako bash trazish exaktne rezultate uzmi pravu sondu pa mjeri do milje volje...

Ako sam koga uvredio izvinjavam se...no offense :wave: .

ja sam izneo moje zapazanje o velikom minusu abita, a ti malo procitaj svoje postove pa ces videti ko koga kudi a koga brani

Ljudi, osnovni problem Abita-a sa novim Intelima posebno ovim od 3GHz, FSB 800 i L2 cache 1MB je pregrevanje elemenata na ploci (PWM - stabilizatori napona procesora), pa tek onda samog procesora. Pregrevanje procesora nije moguce spreciti ni sa jednim kulerom i ni sa jednom pastom, moguce ga je samo umanjiti. Od cele price o pregrevanju nece crci procesor koji je kod mene izdrzao temperaturu od 95 stepena celzijusa, ali ce verevatno stradati sve kompomente postavljene oko podnozja procesora (kondenzatori itd...). Temperatura se nemora proveravati samo pogledom na aplikaciju moze i jednostavnim dodirom zadnjeg panela ploce (panel na kome se nalze prikljucci: lpt, com, usb, audio itd...) gde se moze i osetiti.
Posto je kombinacija P4 3.0GHz i Abit AI7 u mom vlasnistvu trebala da radi stabilno i 24h i svih 7 dana u nedelji (zato sam se za nju i opredelio) i to teske procesorske radnje kao sto je enkodiranje video materijala, a to nije mogla jer se pregrevala i gasila resio sam da izvrsim neku izmenu.

1. promenio sam napajanje i stavio Ultra Power 540 W sa tri pametna kulera
2. zamenio procesor za isti takav samo nov i rezultat je ostao isti
3. zamenio plocu za istu samo novu - rezultat isti
4. zamenio plocu AI7 za IC7 - rezultat nepromenjen i dalje se pregreva ali se ne gasi
5. zamenio plocu sa MSI 865PE NEO-2 Platinum Edition i resio problem u potpunosti Procesor se u full load modu zagreva do 70 stepena celzijusa a komponente na ploci oko podnozja su prilicno mlake, ceo sistem funkcionise prilicno stabilno.

E pa ljudi ja sam svoj problem resio tako bez ulaska u to koja je ploca najbolja
pa tako ti nerone vidi sta ti je vazno (najverovatnije abit i intel posebno ovi sa oznakom E nemogu zajedno)

pozz

copycat

Ja posedujem ic7 i intel na 3ghz. Temperatura na startu je 46 ili 47 stepeni. tokom maksimalnog rada se penje do 58 ili 56 ali ventilator mora da radi besprekorno inache odmah se penje preko 80 stepeni. tri meseca nisam usisao prasinu u kucistu i jedna relativno mala kolichina iste koja se uhvatila na bakarnim plocama ispod kulera je dovodila do temperatura preko 85 C kada je naravno plocha "propistala" ...cim sam usisao temperatura je pala za 20, 30 stepeni.

illidan je napisao(la):
Ako ti sistem normalno radi ne brini, kako intel kaze Prescottu ne smeta ni 80 stepeni.

Intel kaze (u dokumentaciji za 90 nm procesore) da ne smeju raditi na vecoj temperaturi od 67 stepeni C jer moze doci do ostecenja procesora ukoliko to potraje dovoljno dugo. Takodje u kucistu mora biti temperatura niza od 38 stepeni C sto se obezbedjuje dobrim protokom vazduha.

Isti slucaj; Ic7 i prescott [email protected] temp ide 49 - 71 stepen (kuler TT7+) Jos bi da naglasim da sam jedno vreme koristio gigabyte 8ipe1000-l plocu koja je, merena istim programom (mbm5) davala uvek 10-ak stepeni nizu temperaturu. E sad neznam da li kod Abita ti temp senzori lazu ili ne, ali sam skontao da komp lepo i stabilno radi i pored povisene temperature te shodno tome nista vise nediram.

Vrh Dno