Šta je novo?

Pregrevanje i downclock.

korisnik2007a

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2007
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5800x, NZXT Kraken X73
Matična ploča
Gigabyte Aorus B450 Pro
RAM
64GB Kingston DDR4 @3733MHz
GPU
ASUS RTX 3060Ti
Storage
Kingston 1TB NVMe
Zvuk
Integrisana
PSU
be quiet! 750W
Kućište
GAMDIAS ATHENA M1 ELITE
Monitor
LC Power LC-M25-FHD-144
Miš & tastatura
MS Industrial C720&Keychron M3 Mini 4K
Mobilni telefon
Mi 10 Pro
Dakle - u ovim vrucim danima dolazi do svega i svacega, pa tako i do pregrevanja laptopova..:d

U idle-u je CPU oko 46-50 celzijusovih (i3-2350m), a kada uzmem da igram nesto (imam postolje za hladjenje) , majstor se posle kratkog vremena downclockuje na 1700MHz, kada dostigne temp od 80 (bilo na 70, u biosu sam povecao granicu).

Sada, ono sto me cudi - Everest stress test moze da fura na 75 stepeni koliko god treba sa 100% opterecenja i da se ne downclockuje, ali cim igra dolazi u obzir on bega..

Ja sada vidim da je to do GPU-a (630M), ali me interesuje da li mogu nekako da resim ovaj problem (veliki je pad u fps-u pri ovom downclock-u, od 15-30%)

podloga sa ventilatorom, prostorija u kojoj radi klima :DDD, ladno pivo...pozz!

Podloga je generalno neupotrebljiva (2-3 stepena razlike), a nemam klimu, samo vent..:d

Mislio sam da radim upgrade procesora na neki "jaci" i5 ili i7 (podrzava sve proc druge gen. za trecu ne znam ali isti je socket), jer nesto mislim jaci proc = manje mucenje pri istim operacijama = normalan rad = nize temperature... Ali nisam uspeo da nadjem novije procesore ovog kalibra...:d

Pusti mi poruku za jedno 15dana, mozda cu imati neki i5 iz jednog laptopa..btw koji ti je laptop?

Nazad
Vrh Dno