Šta je novo?

Pregrejavanje Toshiba laptopa

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
845
Pozdrav svima. Imam jedan problem sa odredjenim laptopom, pa ako neko moze da pomogne bilo bi super. Sestrin laptop se gasi svakodnevno, bez nekog pravila. Takodje izbacivao je BSOD dosta cesto, stalno isti, i guglajuci taj konkretan dosao sam do zakljucka da je baterija CMOS-a u pitanju, sto se ispostavilo da je tacno, ona je zamenjena, nema vise BSOD-a ali on se i dalje gasi. Proverio sam temperature, i bile su oko 80C, samo sa Chromom startovanim. Razvalio sam ga, ocistio, promenio termalnu pastu, mislio sam da je to to, ali nista se generalno nije promenilo. Okacio sam sliku gde se vide temperature. Ovo je bukvalno minut posle startovanja laptopa, koji je bio ugasen od juce. Samo sam startovao CPUID i napravio screenshot. Ventilatori se posle par minuta ukljuce i obore temperaturu do 65-70C, ali cim se iskljuce ponovo isto. Evo sada radi cooler neprestano vec 10 minuta i drzi temperaturu na 60C, YouTube klip startovan i minimizovan Chrome, procesor na 20-tak %. Laptop je Toshiba L350D sa Windows 7 64bit instaliranim.

EDIT: Da napomenem da je pasta koju sam stavio neka Gigatech, neka jeftina je, samo sam tu imao u tom trenutku.

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    103.2 KB · Pregleda: 160
Poslednja izmena:
Los primerak procesora , bilo bi dobro da nadjes na oglasima isti polovan i istestiras i vidis greje li se.

Ali pazi, do pre 20 dana se ovo nije desavalo. Pre 20 dana je kupila SSD 120GB Patriot Blast, instaliran nov sistem na njega i onda je pocelo ovo da se desava. Mozda samo nesrecna slucajnost, ali eto, cinjenica je da je tada pocelo da se desava.

Pokusao sam danas bez baterije, samo preko punjaca da radi, jer sam procitao negde da moze da bude do baterije, i radio je nekih 3-4 sata, isli su neki video klipovi preko media player classica, i onda se ugasio. I evo sada nece da se startuje, ide ono starting windows i onda se pojavi plavi ekran na delic sekunde, i resetuje se i tako u krug, mozda 7-8 puta i onda se startovao. Okacio sam dump file pa mozda neko moze nesto da zakljuci iz njega.

Prilozi

• 032616-12838-01.rar
    18.2 KB · Pregleda: 16
Za pocetak kazes otkako si ubacio drugi hdd poceo je da podize temperaturu, zar ti nije logicno da ubacis obican 2,5" hdd i proveris temperature tad ? Ako nemas pozajmi samo da testiras, nakon toga javi sta se desava. Ako i dalje isto podize temperaturu menjaj CPU (mada sumnjam na hladnjak), javi i da li ti na resetkama duva toplo tj vruce ili hladnjikavo kada podigne temperaturu ... postoje X razloga ali daj neki info o ovom o cemu ti pisem.

Pazi, ne znam jel tada poceo da se pregreva, ali znam da je tada poceo da se gasi. :) Nemam drugi 2.5" hard, sestri se prethodni pokvario pa je kupila SSD. Juce sam testirao oba stapa ram memorije, po 25 pasova, i memorija je dobra. Drzao je temperaturu sve vreme na 85C. Ali se nije ugasio nijednom. Najgore sto nema nekog pravila....tipa pustio sam neku listu video snimaka, i to je isto bukvalno ceo dan i nije se ugasio, od starta ista temperatura, i samo se ugasi. Cooler radi neprestano. Preko nekog softvera sam juce azurirao sve drajvere koji su bili outdated. Kada se ugasi posle je muka da se startuje, jer izbacuje na delic sekunde plavi ekran kao na slici koju sam okacio. I tako 5-6 puta u krug i onda se podigne windows.

Prilozi

• IMG_20160327_135623.jpg
    IMG_20160327_135623.jpg
    318.5 KB · Pregleda: 92
Obori klok procesoru pa probaj jedno vreme.
Prilicno visoke temperature za processor za tako nezahtevne poslove.
Ja moju Toshiba-u drzim bez ventilatora pa nisu tako visoke.
Ali da ne pisem o tome, jednom sam vec bio napadnut u slicnoj temi zbog toga...

Pa clock je na defaultu. Problem je u tome sto se sada uopste vise ne gasi, a radi na tim temperaturama. Ali nece uopste da se startuje kada se uvece ugasi laptop. Izbacuje na sekundu onaj plavi ekran gore, i tako 5-6 puta i tek se onda podigne windows. Uvrnuta stvar je sto se svaki put posle iskljucivanja laptopa, pojavi ona greska da racunar nije pravilno iskljuci bla bla. A jeste.

Okaci Minidump fajl ili ga otvori sa bluescreenview i vidi sta kaze?

Odradi SFC /SCANNOW i vidi hoce li naci nesto...
Ugasi fast boot.

Ajde sad ovako, izvadi SSD i probaj da ga upalis, da li pali tada uvek i daje sliku ili ne ? Drugo, skini Wifi karticu, raskaci DVD, tastaturu i probaj tad da ga palis, ako tada pali i daje sliku vracaj jedno po jedno ali kako vratis deo tako probaj da upalis i vidis da li daje sliku. Malo traje ali ces znati koja komonenta pravi problem. Ako se i dalje tako ponasa i nece da da sliku onda je Chipset pred otkaz

OK, probacu, treba da uzmem od sestre laptop. Licno mislim da je problem neki sistemski file jer se desava u toku ocitavanja Windowsa, a ne pre.

Ne moze SSD da pregreva procesor , ja imam isti , procesor je poceo da otkazuje.

Imao sam mnogo puta problem sa Wireless karticama, one hoce da prave problem kad otkazu, desavalo mi se da laptop radi i da od jednom baci plavi ekran sa porukom, mada moze da se desi i sa kako si ti naveo instalacijom programa za trazenje drajvera, to nemoj da radis, skini originalne drajvere sa Toshiba sajta za taj uredjaj jer i drajveri hoce da prave problem, napisi tacnu oznaku uredjaja sa nalepnice :

Pogledajte prilog 196762

Nazalost nemaju drajveri vise na Toshibinom sajtu za ovaj model. L350D. Nije mi jos uvek laptop tu za detaljniji model.

ajd da se nadovezem, da i meni koji znalac nesto kaze. imam matoru toshiba satelit L455D. oduvek sam mogao na levom uglu da pecem jaja. ali od pre neki dan, od kad mi je prijatelj ocistio od virusa i stavio ponovo w7, usporio je do ludila. oduvek mi je bio spor. sin mi pogleda i kaze da se procesor zakucava. cim ga ukljucim i otvorim operu i sa nje otvorim neki sajt, sve je ok. kad hocu sledeci sajt ili da otvorim postu, cekam 5 minuta. restartovao sam ga i proces je isti.
e sad posto se nesto nerazumem da sam cackam, sem neceg jednostavnog, predlozite mi sta da radim i sta mislite da je problem. (sem da kupim novi)

Kupi novi, al' realno. :)

Taj Sempron u njemu je toliko slab (čak i kad je bio nov) da je većina današnjih procesora za mobilne telefone duplo jača.

Poslednja izmena:
Kupi novi, al' realno. :)

Taj Sempron u njemu je toliko slab (čak i kad je bio nov) da je većina današnjih procesora za mobilne telefone duplo jača.
Da li bi živnuo malo ako ubaci ssd i win xp?
To nije velika investicija, moze da proda hard disk iz laptopa, i kasnije taj ssd iskoristi kada laptop konacno ispusti dusu.

znam da je slab. na fonu mi je duplo jaci !
upravo xp nije hteo da prihvati, pa je ponovo stavljen 7.
za sada mi stalno gori crvena lampica na novcaniku, tako da ako ima jos neki predlog sem novog, primam.

Aj kao prvo instaliraj Hard Disk Sentinel (standard) http://www.hdsentinel.com/download.php i postavi sliku testa pa ce se dalje pokusati resiti, i zamolio bih te da napises kompletnu oznaku Laptopa ( Toshiba Satellite L455D-XXXX ) koja je na nalepnici sa donje strane, koliko im RAM memorije tvoj uredjaj ..... pa ce se divaniti dalje

Aj kao prvo instaliraj Hard Disk Sentinel (standard) http://www.hdsentinel.com/download.php i postavi sliku testa pa ce se dalje pokusati resiti, i zamolio bih te da napises kompletnu oznaku Laptopa ( Toshiba Satellite L455D-XXXX ) koja je na nalepnici sa donje strane, koliko im RAM memorije tvoj uredjaj ..... pa ce se divaniti dalje
mnogo ti hvala, cek da ti ispricam kraj, moju bruku. pre par nedelja sam hteo da ga rasklopim i da ga ocistim, jer nije bio ciscen od kupovine. poskidao sam mu sve srafove ali se nije dao razdvojiti. dignem ja ruke od rasklapanja i zaboravim srafove, jer se nista nije mrdalo. sinoc se setim da vratim srafove, ostala mi 3 kom. jutros ga upalim, a on radi ko sat. kroz neko vreme pipnem ga a on mlak, a uvek je bio vreo u gornjem levom uglu.
jos jednom hvala, dobrih ljudi nikad dosta.

Pozz, posto si krenuo da ga cistis odradi to kako treba, zameni i pastu na procesoru i videces da ce se preporoditi. Ako ne umes odnesi ga u neki servis i radice kao nov!

Imam i ja problem sa temperaturom na svom HP Pavilion DV5. Kada se gleda HD film temperatura ode na 90C. Hoće li crći ovako ili je ovo OK temperatura za AMD procesore?

Poslednja izmena:
Stradace ti grafika u tim temperaturama, rasklapaj ili nosi u servis na ciscenje, mozda je i hladnjak izgubio temperaturnu provodljivost te dolazi do pregrevanja

evo mene. danas mi ponovo zakucao procesor, cisto da me podseti da zivot nije bajka. restartovao sam i ok.
nego kad kazete to ciscenje, obzirom da nisam uspeo da ga otvorim, koliko to kosta i gde provereno to da uradim ?

Vrh Dno