Šta je novo?

Predlozi za radnu konfiguraciju (budzet 120-150k)

STIV

Čuven
Učlanjen(a)
02.07.2001
Poena
619
Pozdrav svima... Obzirom da nisam u toku sa aktuelnim desavanjima i trendovima u svetu hardvera, molim za predlog jake konfiguracije koja ce sluziti iskljucivo za radne potrebe. Znaci gaming minimalan.

Par detalja koji mogu biti od koristi:
- Konfa ce sluziti za dugotrajan i simultan rad u programima: eclipse, photoshop, flash, chrome, firefox itd. Znaci nesto sto ce moci sve to da potera istovremeno, a da ne bude bucno..
- U cenu ukljuciti i monitor visokog kvaliteta jer mi je to jedna od bitnijih stavki. Mozda se cak odlucim i za neku dual monitor varijantu..
- Imam 120-150k dinara na raspolaganju, i voleo bih da u to uguram i licenciran w8, kao i nesto kvalitetnije periferije: tastaturu i misa, ako je moguce.

Hvala na predlozima i odvojenom vremenu unapred!!!

Za takve potrebe, ja bih lično više pažnje posvetio ergonomiji nego samoj snazi (CPU & GPU). Npr. jedna od boljih osobina brand name računara je što su veoma tihi/nečujni, što smatram bitnom stavkom pri izboru. Stoga treba obratiti pažnju na kućište, napajanje, ventilatore...

Što se monitora tiče, radne površine nikad nije previše :D . Mislim da su dva monitora od 22" neka zlatna sredina, i što se tiče cene i što se tiče radnog prostora. Možda HP ZR2240w?

I zašto Windows 8? :D

Lol, za radnu stanicu koja treba da donosi (tj. zarađuje) pare je bitnija ergonomija nego čista snaga i pouzdanost? Yeah right...

Meni kompjuter donosi novac, tj. gledam da investiram što više u njega da mi bilo koji segment posla ne bi trpeo, a ergonomija je nekad na drugom, u stvari većinom i na trećem mestu (zato što nekako pouzdanost i brzina idu na prva dva).

Pouzdanost se podrazumeva. Ali, na radnom mestu zdravlje/udobnost treba da bude na prvom mestu. Tvoje ruke, oči, kičma su u pitanju.

Pretpostavljam da bi FX-8320 obavio gore naveden posao. i5-3550 je naravno odličan izbor, mada je malo skuplji. Vrlo verovatno bi Radeon 7850 obavio sve traženo, tako da sa te strane, pitanje je koliko je isplativo ulagati u bolju grafičku kartu.

Nije problem sklopiti radnu stanicu sa cenom od 8000€, ali treba videti šta će biti dovoljno kvalitetno za traženi posao, a opet, ne treba zanemariti faktor zdravlja i udobnosti.

Mislim da bi za takvu konfiguraciju i 7770 bila dovoljna :) Napajanje neko solidno, a tiho, mislim da bi LC Silent Giant serija bila fin izbor, povoljan, a tih, sposoban da isporuci dovoljno snage :) Kuciste ne mora neko preterano kvalitetno, ali, mislim da vredi ici na Fractal Design, pogotovo zbog tisine. Jeste skuplji, ali mislim da ce vredeti. CPU i maticna je najveca dilema. I5 je najbolji izbor, ali, kao sto je neko pre mene vec rekao, skup. Ipak, mislim da vredi dati vise za CPU, a malo ustedeti na maticnoj tako sto bi se uzeo non K procesor, pa OC nije moguc, samim tim ne treba i neka preterano mocna ploca :)

Za radnu stranicu koja zaradjuje je po meni sve bitno i zbog toga planiram da ulozim nesto više novca, jer je to investicija u osnovno sredstvo.

Već dobrih 4-5 godina šljakam na MacBook Pro laptopu i iskreno u ovom momentu bih sigurno pre uzeo neki iMac, da mi se u poslu nije pojavila potreba za windows based aplikacijama. Takođe izuzetno mi je bitno da kada otvorim nekih 10ak aplikacija nemam neki veliki lag, nego da sve radi normalno..

Obzirom da ovde nije bilo odgovora neko vreme, ja sam se upustio malo u istraživanje i evo nekih nedoumica na koje sam naleteo:
1. Išao bih verovatno odmah sa najjačim i7-3770 procesorom. E sad, zanima me da li da taj procesor ispratim odgovarajućom pločom (recimo Asus Maximus), ili uštedim 10k u slučaju Asusa P8Z77 ili čak i 20k dinara u slučaju Gigabajtove GA-Z77MX-D3H ploče? Šta dobijam, a šta gubim? Tu mi nije jasna podrška ovih ploča za radni takt memorije.. Ove skuplje imaju podršku za veći radni takt ali uz to stoji i neka oznaka O.C. pretpostavljam da je to u slučaju overclockinga ili grešim? Ako jeste, onda to otpada jer nemam vremena niti potrebe da se sa time zezam. Isto pitanje je i ako se ipak odlučim za i5 procesor..

2. Grafika? Najveća nedoumica. Kao što rekoh, igranja neće biti, ali nisam se udubljivao u recenzije mnogo jer su sve upravo igračkog karaktera. Verovatno bih tu poslušao savet Space Beer-a i išao sa radeonom 7850.

3. Kućište i napajanje. Ovde sam razmotrio sve što je ponuđeno i što se tiče kućišta idem odmah na Fractal Design i to na najskuplju varijantu. Vidim da oni dosta vode računa o izolaciji i kvalitetu izrade, tako da dalje ne gledam, jer mi ne trebaju svetlosni efekti iz kutije :). Za napajanje nisam siguran, razmišljam se o Cooler Masteru 650W. Da li bi on bio dovoljan i naravno koliko je tih? Prvi put čujem za ovaj LC Power Silent Giant. Da li je on zaista, kao što mu ime kaže, toliko tih :)?

4. Što se tiče ergonomije tu je druga najveća nedoumica. Načitah se svega i svačega i iskreno malo mi je muka od ovih gaming miševa i tastatura. A to mi je jako bitan segment obzirom da dnevno provodim i više od 8 sati za kompom. Da ne spominjem monitore... Momentalno u igri je Dell U2412M IPS LED !?

5. Što Windows 8? Iskreno nemam pojma.. Vidim da je ista cena kao i Windows 7, pa rekoh zašto odmah da ne idem sa novijom verzijom. Pretpostavljam da mi to u radu neće doneti neku veću prednost ili manu?

Svestan sam da ću ipak morati solidno da probijem budžet u ovom slučaju, ali kao što rekoh, ovo nije ulaganje u neki moj hir, već u nešto što će svojim karakteristikama da se isplati posle xx vremena brzo..

Poslednja izmena:
Pazi, slabije se razumem u softver, pa me zanima da li se i jedna od aplikacija koje koristis oslanja na graficku? Ako ne, mozes uzeti 7770, pa ce za slucaj da zatreba malo snage GPU biti pokriven, a time ces ustedeti par hiljada :) Ako neces OC, onda ti ne treba preterano jako napajanje :) Mislim da bi Seasonic SS-500ET bio dovoljan, a kako nece biti previse opterecen, jer ce ga jedino CPU muciti, bice besuman :) Ako neces OC, mozes i GA-Z77MX-D3H. Koliko vidim, nije se niko zalio na nju, tako da ce zavrsiti posao bez problema :)

Ne znam da li ce ti bas trebati najskuplji Fractal Design, mislim da ti je i Core 3000 dovoljan :) Monitor je dobar, a tastaturu i misa najbolje da odes i probas u nekoj radnji kako ti leze, pa onda biraj :) Windows 7, Windows 8, potpuno ti je svejedno ;) Izvinjavam se za ovoliko emotikona, lepo sam raspolozen :d

Nazad
Vrh Dno