R
range
Guest
Ne znam da li je ovo pravi forum za ovo pitanje, ali me najvise interesuje storage podataka pa cu ovde da ga postavim.
Dakle, u jednoj firmi , za koju pisem aplikaciju za knjigovodstvo, treba da namestim server. Specifikacije su sledece:
- ima 20 racunara, ali sa tendencijom sirenja u bliskoj buducnosti;
- server treba da vrti samo tu bazu i nista vise;
- OS ce biti RedHat ili SuSe linux;
- baza je Interbase ili PostgreSQL(Znam Oracle je bolji, ali mora da se misli i o licenci
);
Glavne stvari koje me interesuju kod servera su
- sigurnost, sigurnost, sigurnost;
- pouzdanost znaci firma nema pravog admina, tako da bih ja da izbegnem sto vise mogu glavobolje od odrzavanja samog servera
- brzina, koja mi je u celoj prici najmanje vazna
E sad pitanja su:
- da li moze ovaj posao da zavrsi IDE RAID, ustvrai kako se isti podesava pod Linuxom, tj da li je to moguce i koliko je "dobro", jednom recju jel ici na njega ili odraditi to softverski ili jedino SCSI
- procesor, dual ili moze i single ploca
- koliko je bitno da li je memorija ECC ili ne
- koji disk ako uzimam IDE (posto SCSI znam dosta dobro i tu mogu da odaberem, ali za iDE nemam pojma).
eto toliko
Sreten
Dakle, u jednoj firmi , za koju pisem aplikaciju za knjigovodstvo, treba da namestim server. Specifikacije su sledece:
- ima 20 racunara, ali sa tendencijom sirenja u bliskoj buducnosti;
- server treba da vrti samo tu bazu i nista vise;
- OS ce biti RedHat ili SuSe linux;
- baza je Interbase ili PostgreSQL(Znam Oracle je bolji, ali mora da se misli i o licenci
Glavne stvari koje me interesuju kod servera su
- sigurnost, sigurnost, sigurnost;
- pouzdanost znaci firma nema pravog admina, tako da bih ja da izbegnem sto vise mogu glavobolje od odrzavanja samog servera
- brzina, koja mi je u celoj prici najmanje vazna
E sad pitanja su:
- da li moze ovaj posao da zavrsi IDE RAID, ustvrai kako se isti podesava pod Linuxom, tj da li je to moguce i koliko je "dobro", jednom recju jel ici na njega ili odraditi to softverski ili jedino SCSI
- procesor, dual ili moze i single ploca
- koliko je bitno da li je memorija ECC ili ne
- koji disk ako uzimam IDE (posto SCSI znam dosta dobro i tu mogu da odaberem, ali za iDE nemam pojma).
eto toliko
Sreten