Šta je novo?

Predlog za particionisanje 2TB

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Samsung F4 nalazi se u reku (USB+eSATA). Koliko maksimalno particija je preporučljivo napraviti, a da to ne usporava prenos ili ima neke loše efekte po disk. Ne znam da li grešim ako napravim 2 NTFS particije po 500GB i jednu od preostalih 810 GB (s tim bih na toj najvećoj, takođe NTFS, kasnije napravio jednu ili dve FAT32 particiju(je) i ne znam od koliko GB). FAT 32, odnosno FAT 16 particiju (moram da se raspitam-ako neko zna molio bih ga da mi kaže) napravio bih zbog puštanja filmova preko USB 1.1 ulaza na Xoro 2100 DVD plejeru... Da li da particionisanje radim u Visti (32-bit) ili Xp-u, s obzirom na priče o 4kB i 512B sektorima, odnosno, njihovoj emulaciji i nekakvoj potrebi "poravnavanja" particija...?

Napravi jedno primarnu FAT 32 particiju od 100 GB i sve ostalo na drugu isto primarnu NTFS particiju. Na prvu prebacuj filmove koje hoćeš da pogledaš, a sve ostalo drži na drugoj.
Ianače možeš da napraviš maksimum 4 primarne particije ili umasto jedna primarne može extended particija i koliko hoćeš logičkih u njoj, mada to u tvom slučaju nema smisla.

A ja sam mislio da se primarna particija pravi samo za instalaciju operativnog sistema... Dakle mogu bez problema da napravim jednu primarnu od 100GB sa FAT 32, još jednu primarnu od recimo 1TB sa NTFS-om i jednu logičku NTFS od preostalog prostora? Pretpostavljam da se sa, recimo, Acronis Disk Director-om, naknadno mogu preimenovati i dodavati nove particije (sa, kao sto kažeš, ograničenjem od maksimalno 4 primarne particije) bez gubitka postojećih podataka? Ovo pitam jer sam čuo da DVD plejer hoće da pušta film sa eksternog USB harda, navodno, samo ako vidi jednu FAT 32 particiju i to, čini mi se, maksimalne veličine od 32GB. Da li bi u tom slučaju trebalo da napravim jednu primarnu FAT 32 od 32 GB, a ostale da budu logičke NTFS?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno