Šta je novo?

Predlog za masinu..

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nisam odavno sklapao novu masinu, vec imam jak laptop, ali mi treba izuzetno jak desktop za razvoj, pa sam planirao sledece:

CPU: CPU FCLGA2066 Intel® Core™ i9-7900X, 3.3GHz BOX 14nm
MB: X299 Asus PRIME X299-A ATX
RAM: DDR4 2x16GB 3200MHz G.Skill RipJaws V CL16, F4-3200C16D-32GVK
GFX: Neka nVidia GTX 1060 sa 6GB VRAM-a

Ovo je otprilike 250-280k dinara (zavisi gde se kupi).

- Posto procesor dolazi bez hladnjaka, koji bi preporucili?
- Da li je ploca OK ili da trazim neku drugu?

Ostale delove imam (radim neki upgrade i zamenu).

Razvoj čega i u kom softveru? Možda će ti više odgovoarati 6-core i7-8700K koji je 3 puta jeftiniji, a možda 16 core Threadripper 1950X koji košta isto

UHD i 4K video encoding u realnom vremenu (DNXHR i ProRes). Vec sam radio (remote) na masinama sa dual Xeon E3 i E5 koji taman zavrsavaju posao. Ovaj i9 je tu negde po performansama.

Graficka ide u staru masinu (i7 4790) za igrice. Za ovu vrstu posla graficka ne pomaze.
Pokrenuo sam temu cisto da vidim da li je izbor ploce ok i koji cooler da kupim, a te odgovore jos nisam dobio :)

Mislim da će na račuanru biti OS X (Hackintosh), tako da AMD otpada

Ploča je ok, ionako je sve na stoku. Za hlađenje isto nema problema - šta god ide na tu ploču, ohladiće ga. Većina ljudi na ovakve procesore stavlja vodu, ali ja sam više za vazduh. Noctua ili Arctic

Poslednja izmena:
Bice Linux (Centos 7), bez OC.
Znaci ploca je po vasem misljenju OK. Znam da je i9 cudan po broju pcie linija i slotova za memoriju. Da se ne desi da uzmem plocu i da zbog procesora ne radi neki pcie slot ili slot za memoriju... Mozda i gresim, nemam pojma, zato i pitam ovde :)

Bice Linux (Centos 7), bez OC.
Znaci ploca je po vasem misljenju OK. Znam da je i9 cudan po broju pcie linija i slotova za memoriju. Da se ne desi da uzmem plocu i da zbog procesora ne radi neki pcie slot ili slot za memoriju... Mozda i gresim, nemam pojma, zato i pitam ovde :)

Uzmeš ovo https://www.emmi.rs/procesori-(cpu)-cpu-tr4-threadripper-1950x.11.html?productId=63368 i ovo https://www.emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-asrock-tr4-x399-taichi-atx.11.html?productId=74680

Može kasnije i nadogradnja na istoj ploči sa sledećom generacijom koja će doneti 2x broj jezgara.

PCI-e lanes nemaju veze sa slotovima za memoriju, tako da ce raditi.

i9-7900X ima 44 PCI-e lanes, a jedna graficka ce ti iskoristiti max 16, tako da ti ostaje 28. Za jedan NVME PCI-e disk treba 4 PCI-e lanes, tako da ti opet ostaje lufta za jos neku graficku ili par ovih brzih diskova.

Za vazdušno hlađenje odličan izbor su sledeći hladnjaci: Noctua NH-D15, Be quiet! Dark Rock Pro 4 i Thermaltake Frio Extreme Silent 14. Za vodeno hlađenje je verovatno najbolji NZXT Kraken X72.
Što se tiče ploče mislim da bi ASRock X299 Taichi bio bolji izbor. U tom cenovnom rangu od Asusa dobra je Asus TUF X299 Mark 1.

Poslednja izmena:
Hvala na savetima i komentarima. Javicu sta sam uradio.

Nazad
Vrh Dno