Šta je novo?

Predlog za fotoaparat sa manuelnim podešavanjima

DJmihailo

Čuven
Učlanjen(a)
17.11.2004
Poena
695
Potpuni sam laik za fotoaparate, niti me je to ikada zanimalo....ali nužda zakon menja:)
Dakle, potreban je fotoaparat koji bi koristi student dizajna za predmet fotografija....
Student je moj sin, koga fotografija takođe ne zanima...barem za sada.....
Finansijer sam ja....;)
Dakle, ono što se traži je da ima manuelna podešavanja blende, fokusa, ekspozicije, merač ( valjda ) osvetljenja....
Treba, recimo, da se slika automobil u pokretu i da se pri tome ručno izoštri fotografija koliko je to moguće...
Onda da se prave fotografije sa malim pa sa velikim otvorom blende...
Šta mi predlažete...najviše bih voleo da kupim neki polovni komad....jer nisam siguran koliko dugo će taj fotoaparat biti potreban....
Dakle šta je po vama ono minimalno što bi zadovoljilo ove zahteve...

Poslednja izmena:
Pretpostavjam da misliš na Canon sx130 ( *** meni to moraš precizno:) )...
Da, evo sada gledam i piše da ima potpunu ručnu kontrolu....i ta cena se uklapa....
.Hvala na predlogu....ako ima još neki rad sam da ga saslušam:smash:.....

Taj fazon.

A da sin krene na fax sa temom koja ga intersuje ?

Mada ne zaslužuješ.....
....za nekog kome je za sada, prosek 9,5 ne može da se kaže da ga ne zanima fax.....i lepo sam napisao "za sada" ga ne zanima konkretan predmet, što je značilo da ne želi da se unapred bacaju pare za neke skupe aparate....
Hvala ti na korisnom odgovoru....kao i hsv.stoned-u.....

Ja sam kupio Nikon P7700 i za sada sam vrlo zadovoljan. Jeste da košta malko više ali po meni isplati se.

Razmotri i Samsung EX2F, košta manje od mog aparata a daje vrlo kvalitetne fotke.

Ili, takođe, možeš kupiti polovan DLSR samo ne znam da li tvoj sin želi da barata sa promenljivim objektivima ili želi više kompaktan aparat. Možeš li malo ovo da preciziraš ?

Ili, takođe, možeš kupiti polovan DLSR samo ne znam da li tvoj sin želi da barata sa promenljivim objektivima ili želi više kompaktan aparat. Možeš li malo ovo da preciziraš ?

To je pravo pitanje, na koje za sada nemam odgovor

Na taj deo se odnosi ono" za sada ga ne zanima ":) nije se do sada susretao sa fotoaparatima...do sada je koristio kameru sa mobilnog.....

Za sada ga mnogo više zanima crtanje, vajanje...sa time se do sada i susretao..

U ovom momentu bi zato krenuli na ekonomičniju varijantu ( šta god to značilo ), a kasnije bi se videlo, ukoliko bude potrebe i što je najvažnije želje....

Pa onda razmotri neki od ovih kompakta, Samsung EX2F, Nikon P7100 (pala mu cena jer je stariji model), Nikon P7700 (viša cena ali sve to ima zašto), Canon S95/S100/S110, Canon G12.

Verovatno neko najbolje rešenje je Canon S100 jer daje dosta kvalitetnu fotografiju a dosta je mali aparat, lako staje u džep. Njegov bolji naslednik S110 je još bolji ali je i skuplji, vidi nađi testove ovih aparata po netu pa sam proceni.

Viđao sam polovne modele Canon G12 i Canon S95 i Canon S100, vidi pogledaj i oglase. "Fotooglasi" traži na google.

Pa onda razmotri neki od ovih kompakta, Samsung EX2F, Nikon P7100 (pala mu cena jer je stariji model), Nikon P7700 (viša cena ali sve to ima zašto), Canon S95/S100/S110, Canon G12.

Verovatno neko najbolje rešenje je Canon S100 jer daje dosta kvalitetnu fotografiju a dosta je mali aparat, lako staje u džep. Njegov bolji naslednik S110 je još bolji ali je i skuplji, vidi nađi testove ovih aparata po netu pa sam proceni.

Viđao sam polovne modele Canon G12 i Canon S95 i Canon S100, vidi pogledaj i oglase. "Fotooglasi" traži na google.

Hvala....:wave:

Ok, sad imaš zadatak da se baciš na čitanje testova ovih aparata, a obrati pažnju specijalno na Canon S100 i te modele koje sam gore nabrojao.

Očekujem da javiš kako ti se dopadaju modeli i zašto ti se dopadaju. Ok ?

Mada ne zaslužuješ.....
....za nekog kome je za sada, prosek 9,5 ne može da se kaže da ga ne zanima fax.....i lepo sam napisao "za sada" ga ne zanima konkretan predmet, što je značilo da ne želi da se unapred bacaju pare za neke skupe aparate....
Hvala ti na korisnom odgovoru....kao i hsv.stoned-u.....

Ajde da si rekao ne zanima ga matematika na faxu za dizajn, ali fotografija je usko vezana za dizajn, vaze potpuno ista estetska pravila, mora da te interesuje oba ili nijedno...

A sto se tice manuelnog fokusiranja automobila u pokretu i velikih i malih blendi, tu automatski otpada sve sto nije DSLR. Najjeftiniji DSLR sa jednim objektivom kosta oko 150e i to je dosta star aparat...

Ajde da si rekao ne zanima ga matematika na faxu za dizajn, ali fotografija je usko vezana za dizajn, vaze potpuno ista estetska pravila, mora da te interesuje oba ili nijedno...

A sto se tice manuelnog fokusiranja automobila u pokretu i velikih i malih blendi, tu automatski otpada sve sto nije DSLR. Najjeftiniji DSLR sa jednim objektivom kosta oko 150e i to je dosta star aparat...

Uhhh...pošto smatram da nisi imao lošu nameru, hajde da ti i na ovo odgovorim a da onda prekinemo diskusiju, barem ja.....Za sada se nije susretao sa fotografijom u meri u kojoj se sada zahteva od njega....
zbog toga sam u početku i rekao:
ŽELIM najjeftiniju varijantu koja zadovoljava postavljene zahteve....za kasnije ćemo videti...
Što se tiče matematike...pa ima predmet nacrtnu geometriju.....
Ali ono što mi smeta je sledeće....U odgovarajućem forumu postavim KONKRETNO pitanje....niko te ne tera da odgovoriš....Ako znaš, želiš, imaš vremena da dogovoriš....odgovori.....ako ne želiš preskoči.....Šta je tu tako komplikovano...?
Toliko o tome.....ja se više ne to neću vraćati....i tebe bih isto zamolio cheers

A sada se vraćam na problem.....Ti kažeš....otpada sve što nije DSRL........da li to znači da: Canon SX 130 otpada i pored toga što ima poptune ručne kontrole...?

Na SX130 neces primetiti toliku razliku u dubinskoj ostrini, tj. ono sto se postize menjanjem blende, zato sto je SX kompakt, sa malim senzorom i ta kombinacija ima veliko polje ostrine. Za to ti je bolji bilo koji dslr, ono sto ti je Driver predlozio.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Da,DLSR daje taj efekat itekako, samo je problem što njegov sin još nije siguran koji aparat hoće, da li kompakt ili DLSR.

@ DJmihailo

Pročita li ti neke od testova aparata koje sam ti juče preporučio ? Obrati pažnju i na Panasonic G3 sa kit objektivom, ima da se nađe polovan po prilično normalnoj ceni.

Takođe, kontaktiraj čoveka sa imenom Andor, iz Subotice je valjda ako se ne varam. On se bavi prodajom novih i polovnih aparata, tako da je on mnogo dobro rešenje za tebe.

Imao sam prilike da isprobam SX130. Jedan moj drugar sa posla je kupio, pa me je pitao šta misim o njemu. Znate ono kad radite u "majstorskoj radionici", razumete se u tehniku, pa vam svi nose sve i svašta da pitaju za vaše mišljenje. Nisam mnogo vremena potrošio, ali iz onog što sam probao, nisam bio zadovoljan kvalietom i oštrinom fotografije (u auto modu). Osobe u pokretu, pogotovo u prostorijama sa veštačkim osvetljenjem, ne odradi dobro, kao da nema IS, kao i dosta loš kvalitet sa većim ISO vredostima. E sad, kažem, nisam stručnjak i nisam se upuštao u manuelna štelovanja, verujem, oštrina i pokret se mogu doterati, a ISO je to što jeste.
Ja sam godinu i po vlasnik SX230, mogu sam reći da sam prezadovoljan, kvalitenije fotke sigurno radi od 130ke i na auto i na nekim ručno podešenim programima (koje sam sam podesio). Dva aduta zbog kojih sam birao ovaj "idi.ot" su neverovatno dobra ISO (lepe fotke i sa ISO 1600) i dobar zum 14x koji lepo radi (koliko je to moguće za ovaj tip aparata). Da kojim slučajem ne trebam ili ne želim aparat sa većim optičkim zumom, sve najbolje po pitanju kvaliteta fotografije sa čuo o Canonu S100 i polovan vredi više od oba modela koja sam naveo.

Poslednja izmena:
Da,DLSR daje taj efekat itekako, samo je problem što njegov sin još nije siguran koji aparat hoće, da li kompakt ili DLSR.

@ DJmihailo

Pročita li ti neke od testova aparata koje sam ti juče preporučio ? Obrati pažnju i na Panasonic G3 sa kit objektivom, ima da se nađe polovan po prilično normalnoj ceni.

Takođe, kontaktiraj čoveka sa imenom Andor, iz Subotice je valjda ako se ne varam. On se bavi prodajom novih i polovnih aparata, tako da je on mnogo dobro rešenje za tebe.

Čitao je moj sin juče ceo dan....Prosledio sam mu ceo thread....***, ako ja plaćam može on malo i da čita...zezam se....zaista smo juče proveli dobar deo dana oko toga...
Cela priča sve svodi oko sledećeg....Predmet zbog koga se kupuje fotoaparat egzistira ukupno jedan semestar....i šta god mislio korisnik DRIVER zaista nije toliko bitan na odseku koji studira moj sin......
Poenta priče je da se ručno podešavaju određeni parametri i da se tako prave fotke....
Jasno mi je da vi svi želite da kupim najbolje za određenu kintu....Imajte u vidu da kada se kupuje polovna stvar mora da se poznaje i materija...mislim da bi meni zaista mogli da prodaju polupokvaren aparat ( kada ne znam ni da ispitam šta i kako radi ).....Ne mogu nekoga od vas da uhvatim i da ga vodim prilikom kupovine polovnih aparata :D
U tom smislu mi je najbliža opcija koju mi je ponudio Ristanović Mita, može da se kupi nov, nije skup, a deluje da završava zadate prohteve....
Naravno, još uvek gledam oglase na fotoberzi....Ukoliko neko od vas ima nešto da mi pobudi, slobodno neka mi pošalje na private..

Poslednja izmena:
Ja sam pohadjao dizajnerski odsek u skoli, naravno da ne mora da te zanima fotografija za dizajn. No, zavolece je svakako kad krene da se igra :) trenutno imam canon sx260hs i on ima manuelni fokus, kao i sva ostala manuelna podesavanja. Dslr bi mu bio pozeljan, ali ako zeli mali aparat dosta serija canona ima sve manuelno.

Čitao je moj sin juče ceo dan....Prosledio sam mu ceo thread....***, ako ja plaćam može on malo i da čita...zezam se....zaista smo juče proveli dobar deo dana oko toga...
Cela priča sve svodi oko sledećeg....Predmet zbog koga se kupuje fotoaparat egzistira ukupno jedan semestar....i šta god mislio korisnik DRIVER zaista nije toliko bitan na odseku koji studira moj sin......
Poenta priče je da se ručno podešavaju određeni parametri i da se tako prave fotke....
Jasno mi je da vi svi želite da kupim najbolje za određenu kintu....Imajte u vidu da kada se kupuje polovna stvar mora da se poznaje i materija...mislim da bi meni zaista mogli da prodaju polupokvaren aparat ( kada ne znam ni da ispitam šta i kako radi ).....Ne mogu nekoga od vas da uhvatim i da ga vodim prilikom kupovine polovnih aparata :D
U tom smislu mi je najbliža opcija koju mi je ponudio Ristanović Mita, može da se kupi nov, nije skup, a deluje da završava zadate prohteve....
Naravno, još uvek gledam oglase na fotoberzi....Ukoliko neko od vas ima nešto da mi pobudi, slobodno neka mi pošalje na private..

Ostavi oglas na forumu, veca verovatnoca je da ce neko videti oglas nego tvoj post. ;)

Ja sam pohadjao dizajnerski odsek u skoli, naravno da ne mora da te zanima fotografija za dizajn. No, zavolece je svakako kad krene da se igra :) trenutno imam canon sx260hs i on ima manuelni fokus, kao i sva ostala manuelna podesavanja. Dslr bi mu bio pozeljan, ali ako zeli mali aparat dosta serija canona ima sve manuelno.
Slažem se...mada uvek postoji opcija da kada zavoli ili kada mu zaista bude trebalo nešto ozbiljnije onda kupi po svom izboru ono što mu treba....odnosno, tada će zaista i znati šta mu treba...

Možeš da bez problema kupiš Canon SX240 HS i da se rešiš muka. To je za te pare ODLIČAN aparat, ima veoma dobar kvalitet fotki i dosta je brz.

Ili taj ili Canon S100, pa ti vidi šta ti je bolje. Eto to je neki moj konačan predlog, pošto nema smisla da se kupuje DLSR ako taj predmet traje samo jedan semestar.

Pazi, ostaće tvom sinu aparat i za kasnije, svakako da će makar malo zavoleti fotografiju kad krene da se igra. I ja sam je tako zavoleo kad sam imao 20. godina, iako ranije nisam imao interesovanja. Tako je vrlo moguće da će biti i sa tvojim sinom, DJmihailo.

Aparat je kupljen, u pitanju je Canon sx 150is, u Tehnomaniji po ceni od 14890 dinara....Znam da nisam poslušao neke članove koji su se posebno potrudili i putem PP-a....ali oni i znaju razloge....
Profesor je rekao da ovo zadovoljava......Jednog dana, ukoliko se razvije ljubav prema fotografiji:D, i kada i sam bude mogao da oceni šta mu zaista treba nabaviće bolji....i bez moje pomoći, naravno:)
Onima koji su potrošli deo svog vremena razmišljajući o mom "problemu" još jednom hvala......
Možda nije kupljeno ono što ste preporučili, ali ste pomogli da se nešto nauči.....:happy:

Čestitam na kupovini, u zdravlju da ga koristiš i ti i tvoj sin. Nadam se da ćeš ga i ti malo koristiti. :)

Da, šteta što nisi uzeo SX240 HS ali nema veze, i ovo nije loše. Nadam se da si dosta naučio iz ove diskusije, ako je tako drago mi je baš.

Nazad
Vrh Dno