Šta je novo?

Preciznost snimljenih geo tačaka GPS telefonom

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Telefonom koji ima softver za navigaciju snimio sam dve tačke za koje imam precizne koordinate u Gaus-Krigerovom koordinatnom sistemu. Programom koji se nalazi na ovoj adresi: http://www.aw-ew.de/hobby/work.html, transformisao sam koordinate i došao do zaključka da HTC-ov mobilni telefon "greši" po obe koordinate između 400 i 500 metara. Da li je to moguće? Meni, recimo, treba preciznost od 0.5-1 metar... Da li te geografske širine i dužine mogu bar nekim programom da se ubace u "Google earth" pa da se tamo vide na koliko toliko realnim (preciznim) pozicijama? Ocigledno da sa ovom transformacijom u Gaus-Krigerov sistem nešto ne štima...

Malo je verovatno da toliko greši. Može se očekivati radijus greške oko 10m, pa možda i do 50m, zavisi da li si u zatvorenom prostoru ili ne. Tačnost koju tražiš je nemoguće postići telefonom, odnosno ugrađenim GPS modulom. Ne bavim se time, ali postoje klase tačnosti uređaja, a tih 0.5m-1m zahteva mnogo ozbiljniji uređaj od telefona. Takođe, mislim da je preporuka da kada se koristi GPS na telefonu, da se isključi detekcija na osnovu mobilne mreže, jer je tada navodno preciznost veća.

Preciznost ovih jeftinih GPS-ova je u najboljem slučaju oko 3 metra, ali samo u uslovima savršenog prijema. Tako bar Garmin deklariše svoje auto i planinarsko/pešačke navigacije. Greška od 400 - 500 metara je nemoguća ako sve funkcioniše ispravno jer u tom slučaju, autonavigacije ne bi mogle uopšte da rade. Tolika je tipična greška kada se lokacija određuje na osnovu signala mobilne telefonije a ne GPS-a. Telefoni vrlo često koriste te podatke za orjentaciono lociranje i za pomoć GPS-u da se brže locira. Ali kada se GPS signal konačno "zakuca", tada je greška retko kada veća od 10-15 metara (a često i manja od 6-7) što mu je dovoljno za naše autonavigacije.

Dalje, sve zavisi i od prijema GPS signala. Često navigacije brljaju kada nisu baš baš pod čistim nebom. Smeta nekada i deo krova kola, zgrada pored, cisterna parkirana na semaforu pored nas. Ali to nisu problemi koji će onemogućiti rad GPS modula koji se već locirao.

Ali i GPS sigal varira, kao i pristupačnost satelita na mestu gde hvatamo signal. U firmi na jednom izdvojenom objektu imamo GPS karticu u računaru za sihnronizaciju vremena na lokalnom serveru. Uglavnom, antena je na krovu. U daljem okruženju nema ništa višlje od nje. Dakle, idalna pozicija. U softveru mogu videti broj, poziciju i prijem od pojedinih satelita. I..... Ponekad se vidi i dvocifren broj satelita od čega je signal sa bar 7-8 njih ocenjen sa excelent. A ponekad se vidi samo 4-5 od čega svi imaju signal ocenjen sa poor čak i po lepom vremenu. A kada je oblačnost baš velika i teška i pada neka grozna kiša, zna da bude i gore. Dakle, nije uvek do naših prijemnika.

Uređaji koji imaju tačnost manju od metra su baš ono, žešće skupi. Danas ih ima svaki ozbiljniji geometar. Ali da bi oni radili, zahtevaju apsolutno ništa iznad njih u širem krugu, a takođe mislim da hvataju i signale sa nekih zemaljskih predajnika raspoređenih po Zemlji za korekciju GPS pozicije. A čak i oni ponekad hoće da kažu: "e ***, ako 'oćeš baš baš tačno, ček' malo da naiđe još koji satelit..."

Poslednja izmena:
Koja je navigacija u pitanju ? Meni je cudno da bilo koja navigacija koristi GK koordinatni sistem, prosto bi morao biti neki WGS-UTM. Inace GK koordinatni sistem je slican UTM-u i ja verujem da si tu napravio gresku, GK zone si udaljene 3 stepena jedna od druge a UTM 6 stepeni sto bi objasnilo odstupanje od 400-500m...
Postoji mogucnost da tvoj mobilni telefon koristi triangulaciju za odredjivanje pozicije, u tom slucaju toliko odstupanje je vrlo moguce ukoliko je u pitanju ruralni predeo. Takodje, male su sanse da ces naci uredjaj koji ce snimiti lokaciju sa greskom od 1 metar ili manje bez obzira na uslove u kojima se snimanje vrsi(broj satelita, vremenski uslovi, visoki objekti u blizini, pojacivaci itd). Ja koristim trimble opremu za snimanje, pocev od handheld-ova do uredjaja koji imaju (auto)krovne antene sa pojacivacem i retko kada sam video odstupanje manje od 1m. Mobilni telefoni imaju slabe gps prijemnike i tolerancija greske im je 10+m i retko kada manje.

Postuj koordinate ovde...

Ne koristi navigacija Gaus-Krigera, već on verovatno ima koordinate tačaka u državnom koordinatnom sistemu i hoće da ih uporedi sa onim šta daje GPS uređaj (ali ne zna da odradi transformaciju). GPS koristi WGS 84, dok naš državni koordinatni sistem koristi Beselov elipsoid.
Mala greška može da se ostvari upotrebom dvofrekventnih GPS uređaja, ali je to jako skup sport.

ciciban napisa da je telefonom snimao tacke tako da nije moguce da je u pitanju koordinatni sistem koji koristimo u lokalu, tj mgi7 sa transverse-mercator projekcijom cija je linearna jedinica u metrima :D

U pitanju su dva koordinatna sistema, i mapiranje između njih. Šta tu nije moguće?

u kartografiji ne postoji termin "mapiranje izmedju 2 koordinatna sistema". a sto se tvog pitanja tice,prvo procitaj ponovo moj prethodni post pa zatim tvoj prvi gde si dao delimican odgovor sam sebi..

Ono gore je matematička terminologija ;). Ako nećeš da odgovoriš na postavljeno pitanje, i to je OK. Nisam hteo da raspravljam sa tobom, već sam samo probao da razjasnim šta je ciciban napisao da je radio.

matematicka terminologija :d ok.. mozda to prodje kod nekog "matematicara" ali kod kartografa ne prolazi ;)
1) globalna navigaciona aplikacija sigurno ne koristi nas lokalni mgi7 ks
2) globalna navigaciona aplikacija za snimane tacke prikazuje long/lat u stepenima,nas mgi7 u metrima

spominjem globalnu navigaciju zbog toga sto je ciciban napomenuo da je nju koristio za snimanje tacaka..sada ti mozda bude jasnije

Koordinatni sistemi su čista matematika (bez smajlija i navodnika), sviđalo se to kartografima ili ne.
Tvrdnje 1) i 2) su, naravno, tačne i niko ovde ne tvrdi drugačije. Pa naravno da je koristio GPS za snimanje, a šta drugo. Lepo je čovek napisao da je nakon toga odradio transformaciju u GK na nekom sajtu (i pretpostavio da je ta transformacija problematična). Nigde ne piše da mu GPS radi sa GK sistemom. Ne znam odakle ti da ideja. Ja sve vreme pokušavam da ti na to skrenem pažnju, a ti me pitaš da li mi je jasnije. :d

Vrlo je moguce da si dobio toliko odstupanje..
1) GPS senzor u telefonu ti je osnovni, tj. najjednostavniji
2) Ti si dobio prirodne koordinate, koje je telefon (automatski) najverovatnije transformisao (ne mapirao, to je pogresan izraz :) ) u wgs84 (npr.).
3) Ti si nasao program (ako sam dobro shvatio) koji je to sve transformisao u GK. Ovo ti pravi gresku, jer su ti za valjanu transformaciju, potrebni parametri za zahtevano podrucje. Primer, ako uzmes parametre za Beograd i za Podgoricu, i isti set wgs84 koordinata, i izvrsis transformaciju, dobices odstupanje rezultata

Za NS happy-ja:
1) proizvod se deklarise sa odredjenom preciznoscu ili tacnoscu (ova dva primera se mesaju), medjutim tu treba razlikovati dve vrste apsolutnu i relativnu. Za end usera je u neki situacijama svejedno (imam jednu sliku koja to najbolje objasnjava, ali nema sanse da je nadjem trenutno)
2) sto se tice vidljivosti satelita (strucni naziv geometrijska konstelacija satelita), ona se obicno u izvestaju dobija kao Vdom i Hdop, ili Pdom (vecina malo boljih uredjaja ima prikaz ovih komponenti). Da bi GPS radio, potrebna mu je vidljivost 3 satelita + 1 kontrolni. Ali ni to nije sve... Mnogo zavisi od konstelacije, tj. rasporeda satelita na nebu (nije isto da li su na zenitu ili horizontu). Kompletna mreza je projektovana satelita je projektovana tako da se sa skoro svake tacke u Evropi vidi 5-7 satelita (ovo za broj satelita uzmite sa rezervom, mozda sam i nesto permutovao). Takodje, kvalitet prijema zavisi (mada se ovo vrlo retko desava) od Suncevog zracenja.
3) sto se tice " ozbiljnih " uredjaja, tu je tek situacija komplikovana :(
posto je vec kasno, a nisam ni siguran koliko vas interesuju te stvari, najbolje bi bilo da mi javite ako zelite da cujete nastavak price :)

pozdrav

Pa ako idemo bas na definiciju, onda je transformacija. Matematickim metodama prebacujes koordinate iz jednog sistema u drugi.... :)

Ako ćemo da idemo baš na definiciju onda je ipak preslikavanje (da ne kažem funkcija), tj. preslikavanje elemenata iz jednog skupa koordinata u drugi. :)
Odosmo u offtopic, al' dobro, kad čovek neće da se javi i da te koordinate da ih :smash:

Koordinatni sistemi su čista matematika (bez smajlija i navodnika), sviđalo se to kartografima ili ne.
Tvrdnje 1) i 2) su, naravno, tačne i niko ovde ne tvrdi drugačije. Pa naravno da je koristio GPS za snimanje, a šta drugo. Lepo je čovek napisao da je nakon toga odradio transformaciju u GK na nekom sajtu (i pretpostavio da je ta transformacija problematična). Nigde ne piše da mu GPS radi sa GK sistemom. Ne znam odakle ti da ideja. Ja sve vreme pokušavam da ti na to skrenem pažnju, a ti me pitaš da li mi je jasnije. :d

ciciban je napisao(la):
Telefonom koji ima softver za navigaciju snimio sam dve tačke za koje imam precizne koordinate u Gaus-Krigerovom koordinatnom sistemu.
^^toliko o tome da citas...

sada ne pisem sa mobilnog telefona pa mogu malo i da se raspisem :p

tvoja "matematicka terminologija" se odnosi na "mapiranje izmedju 2 koordinatna sistema", na ovaj tvoj biser sam mislio da moze da prodje kao "prica" kod "matematicara"...co'ece, pa da je ovo GIS forum ja bih imao nov potpis!

trebao bi prelistati svoje postove, ti si jedini koji iz njih izvlaci neki kontekst u kojem navodno pokusavas da skrenes paznju na nesto, to nesto niko ne zna sta je ukljucujuci i tebe, ono sto je jasno je da nema apsolutno nikakve veze sa koordinatnim sistemima i projekcijom. jedina jasna cinjenica iz tvog posta koji citiram je da ne znas razliku izmedju navigacione aplikacije i GPS-a!

banzaiii je napisao(la):
Ako ćemo da idemo baš na definiciju onda je ipak preslikavanje (da ne kažem funkcija), tj. preslikavanje elemenata iz jednog skupa koordinata u drugi.
Preslikavanje jel ? :lupko:

znas koji over and out sto se tvojih postova tice...

Poslednja izmena:
Mali Hobite, bavis se gis-om ili si samo upoznat sa temom? Cista radoznalost? Jel ima gis user-a na forumu?

@Mali HoBiT
Baš si tvrdoglav. Kao da je ova rasprava nešto lično, i sad braniš svoju čast time što ćeš da diskredituješ i vređaš drugu stranu. Ne bih ni pisao ovde da se ne razumem u problematiku. Da sam pretpostavio da tako teško prihvataš da te neko ispravlja, sigurno ne bih postovao.

Mali Hobite, bavis se gis-om ili si samo upoznat sa temom? Cista radoznalost? Jel ima gis user-a na forumu?

Baci pogled na www.mapavodime.rs , projekat koji ja vodim, baziran na geodatabazi koja je moje autorsko delo..Samo da napomenem da je u pitanju rana beta razvoja. Da li ima jos ljudi u struci na ovom forumu ja zaista ne znam.

Fino izgleda, sve pohvale :)
Da nemas kacelariju ili nesto slicno u airport city-ju, cesto vidjam tamo auto... Ja radim u Navteq-u, tako da smo slicna fela :)
Ciju mapu koristis? Kako stojis sa adresama, tj. adresnom bazom?

Hvala za pohvale :) . Ne, nisu nam kancelarije u Airport city-u.
Imao sam priliku da upoznam vodju tima Navteq-a za Srbiju i Hrvatsku pocetkom ove godine...
Mapa je delo mog tima i mene, kompletan razvoj je radjen od 0-e i traje vec (za mene) predugo :) .Vezano za pitanje o adresnoj bazi, mogu ti samo reci da je pokrivenost odlicna :D Zaista ne mogu da detaljisem oko takvih podataka, ali recimo da su svi veci gradovi na nivou Beograda koji imas prilike da vidis na web servisu ciju sam adresu postovao...
Ako imas neko dodatno pitanje pisi na PP, ja cu ti dati informacije koje mogu, ovoj temi je dosta offtopica :)

:wave:

Za NS happy-ja:
1) proizvod se deklarise sa odredjenom preciznoscu ili tacnoscu (ova dva primera se mesaju), medjutim tu treba razlikovati dve vrste apsolutnu i relativnu. Za end usera je u neki situacijama svejedno (imam jednu sliku koja to najbolje objasnjava, ali nema sanse da je nadjem trenutno)
2) sto se tice vidljivosti satelita (strucni naziv geometrijska konstelacija satelita), ona se obicno u izvestaju dobija kao Vdom i Hdop, ili Pdom (vecina malo boljih uredjaja ima prikaz ovih komponenti). Da bi GPS radio, potrebna mu je vidljivost 3 satelita + 1 kontrolni. Ali ni to nije sve... Mnogo zavisi od konstelacije, tj. rasporeda satelita na nebu (nije isto da li su na zenitu ili horizontu). Kompletna mreza je projektovana satelita je projektovana tako da se sa skoro svake tacke u Evropi vidi 5-7 satelita (ovo za broj satelita uzmite sa rezervom, mozda sam i nesto permutovao). Takodje, kvalitet prijema zavisi (mada se ovo vrlo retko desava) od Suncevog zracenja.
3) sto se tice " ozbiljnih " uredjaja, tu je tek situacija komplikovana :(
posto je vec kasno, a nisam ni siguran koliko vas interesuju te stvari, najbolje bi bilo da mi javite ako zelite da cujete nastavak price :)

pozdrav

Hi hi hi! Pa otprilike sam i ja to rekao, samo malo laičkije... :p
Nego, ako već radiš u Navteq-u, ded im reci da onaj Map Reporter radi ubi bože i da je neviđeni smor poslati i najsitniju ispravku mape. :crash:
A u Novom Sadu ih ima za ispravku baš baš mnogo...

Koja je navigacija u pitanju ? Meni je cudno da bilo koja navigacija koristi GK koordinatni sistem, prosto bi morao biti neki WGS-UTM. Inace GK koordinatni sistem je slican UTM-u i ja verujem da si tu napravio gresku, GK zone si udaljene 3 stepena jedna od druge a UTM 6 stepeni sto bi objasnilo odstupanje od 400-500m...
Postoji mogucnost da tvoj mobilni telefon koristi triangulaciju za odredjivanje pozicije, u tom slucaju toliko odstupanje je vrlo moguce ukoliko je u pitanju ruralni predeo. Takodje, male su sanse da ces naci uredjaj koji ce snimiti lokaciju sa greskom od 1 metar ili manje bez obzira na uslove u kojima se snimanje vrsi(broj satelita, vremenski uslovi, visoki objekti u blizini, pojacivaci itd). Ja koristim trimble opremu za snimanje, pocev od handheld-ova do uredjaja koji imaju (auto)krovne antene sa pojacivacem i retko kada sam video odstupanje manje od 1m. Mobilni telefoni imaju slabe gps prijemnike i tolerancija greske im je 10+m i retko kada manje.

Postuj koordinate ovde...

Nije snimano u ruralnom predelu nego u centru grada (blizu zgrade Pošte i Telekoma)... Nije moj telefon, nego sam zamolio prijatelja da svojim HTC telefonom (kupljen na nedavnoj akciji u Telekomu-čini mi se da na poleđini ima grb FK Crvena zvezda)... Za te dve pozicije (tačke) koje smo snimili HTC-ovom GPS navigacijom dobio sam od geometra precizne koordinate u Gaus Krigerovom koordinatnom sistemu... Preko programa sa gornjeg linka izvršio sam transformaciju i dobio to što sam dobio... Da li navigacija ili program greši ne znam...

Prilozi

• Transformacija koordinata.jpg
    Transformacija koordinata.jpg
    70.7 KB · Pregleda: 70
Ako nisam negde pogrešio u brzini, evo tvojih izmerenih koordinata nakon 7-parametarske transformacije.
Kod:
44.96896 19.60917    7390720.26 4981427.88
44.96917 19.60877    7390689.11 4981451.75

Poslednja izmena:
Ako je to tačno onda GPS telefon greši za prvu tačku (-0.2m i -3.93m) a za drugu (-20.81m i 4.06m)... Pretpostavljam da softver koji ovo radi nije dostupan u besplatnoj varijanti, a ako jeste, gde moze da se nađe? A da li onda neko možda zna zašto je onaj besplatni "transformer" koordinata, za koji sam dao link toliko neprecizan? Imam još jednu tačku koja je na par koraka od prve tačke (za koju je greška stvarno mala), pa bih te zamolio da i nju transformises u Gaus-Krigerove koordinate, pa da vidimo da li je opet tako mala greška. Koordinate su: 44.96897 i 19.60931 a za tu tačku imam tačne Gaus-Krigerove koordinate...

Pogledaj ovu temu na ES forumu (ima korisnih stvari, kao i linkova ka softveru koji bi mogao da probaš).
Onaj besplatni "transformer" koordinata ne odrađuje dobro transformaciju datuma za naš region (za više informacija o problematici vidi npr.: link 1, link 2).

Kod:
44.96897 19.60931    7390731.32 4981428.80

Nazad
Vrh Dno