Šta je novo?

Prebacivanje win-a na novi HDD

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
Na starom hardu imam dve particije, C i D (15 i 100 GB).
Idem danas da uzmem novi hdd, hocu ponovo da ga izdelim na dve particije. Pitanje je: da li fdisk iz dos-a moze normalno da radi sa hardom od 200GB? Iz cega bih drugog mogao da ga formatiram a da ne bude win.

Od pre se secam da windows slova drajvova vezuje za fizicki disk, tako da ako mu ubacim novi disk on ce mu dodeliti neka slova i na tom win-u nikad vise necu moci da ga stavim kao C i D. Slike particija cu sa starog na novi prebaciti iz dosa sa ghostpe-om (norton ghost). Kada se win probudi na novom disku, da li ce starim particijama na novom disku ostaviti slova C i D, ili ce praviti probleme?

Jel ima neko iskustva sa ovakvim stvarima?

Ja sam pre par meseci prebacivao stari hard (10 i 30 gb particije) na novi (25 i 162gb). Sve sam uradio iz win-a pomocu ghosta u jednoj seansi, posle toga sam iskljucio stari hard, a novi prebacio sa slave na master, i sve je radilo kao sat. Jedino sam photoshop opet morao da registrujem, sve ostalo je radilo normalno. Formatiranje i kreiranje particija sam obavio u windowsu pomocu integrisanog Disk Managementa, jedino mu nisam odmah dodelio slova, vec sam pustio da to win odradi automatski.

Geek_master je napisao(la):
Pitanje je: da li fdisk iz dos-a moze normalno da radi sa hardom od 200GB? Iz cega bih drugog mogao da ga formatiram a da ne bude win.

Ako bas insistiras na fdisk-u iz DOS-a (pretpostavljam da mislis na zadnji 7.0 iz win98) prvo skini patch za fdisk za diskove vece od 64Gb

Inace Ghost ce da ti odradi posao sa kopiranjem celog diska. Ja obicno posle "opeglam" velicine particija sa Partition Magicom

Ne insistiram uopste na dosu, nego se bojim da ako pustim windows vezace mi taj fizicki drajv za neka leva slova, a nemam vremena da reinstaliram win ponovo. Hocu da mi novi disk opet bude C i D.

Hvala na hintu za patch.

sta ti je od file sistema na C i D?

ghostni samo C pa kad podignes novi C sa Magicom napravi D i kopiraj ostatak starog D

Geek, ne mogu da verujem sta pitas :D
Ne vezuju se slova FIZICKI za drajvove. To je naravno nemoguce. Win samo dodeli odgovarajuce slovo odgovarajucoj particiji u zavisnosti od toga kako si sta podelio.
Iz XP-a mozes praznom disku da kreiras particije, biras fajl sistem, i mozes i da izaberse i samo slovo!
Naravno, ta slova ostaju samo ako i hard ostaje. Ako ga prebacis u drugu masinu dobice neka druga slova.

Geek_master je napisao(la):
Od pre se secam da windows slova drajvova vezuje za fizicki disk, tako da ako mu ubacim novi disk on ce mu dodeliti neka slova i na tom win-u nikad vise necu moci da ga stavim kao C i D. Slike particija cu sa starog na novi prebaciti iz dosa sa ghostpe-om (norton ghost). Kada se win probudi na novom disku, da li ce starim particijama na novom disku ostaviti slova C i D, ili ce praviti probleme?

Win dozvoljava da menjas slova kako hoces particijama, cd/dvd uredjajima i ostaloj removable boraniji, IZUZEV particije na koju je on instaliran tj. sistemske.

Mozes sve da odradis iz Ghosta. Odaberes opciju DISK to DISK, i nakon odabira destination diska, nudi ti opciju da podesis velicnu particija kako ti odgovara.

BokiPK je napisao(la):
Geek, ne mogu da verujem sta pitas :D
Ne vezuju se slova FIZICKI za drajvove. To je naravno nemoguce. Win samo dodeli odgovarajuce slovo odgovarajucoj particiji u zavisnosti od toga kako si sta podelio.
Iz XP-a mozes praznom disku da kreiras particije, biras fajl sistem, i mozes i da izaberse i samo slovo!
Naravno, ta slova ostaju samo ako i hard ostaje. Ako ga prebacis u drugu masinu dobice neka druga slova.

Ne, pogresno si razumeo sta sam hteo da kazem. Nisi dobro citao sta sam napisao.

Naravno da se slova ne vezuju za disk, ali sam hteo da kazem da se u jednoj instalaciji winxp-a particije trajno vezuju za odredjena slova. Imao sam pre velikih problema s time, tipa particija na jednom disku je C a druga je G, a drugi disk je D i F, cd je E itd, i to nije moglo da se premesta. E posle su to promenili u sp1 ili sp2, kao sto kaze sasa, ali ja sam se iz nekog razloga istripovao da ce i dalje da pravi probleme kao pre.

LM, problem odavno resen, reinstalirao sam win, ionako mi je stara instalacija bila polubajata. Hvala svima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno