Šta je novo?

Prebacivanje sistema sa jednog HDDa na drugi...

DuleC

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2004
Poena
390
Situacija je sledeća. Na disku0 instaliran XP. Na disku1 instaliran XP, dok je disk0 bio priključen.
Pitanje: kako koristiti samo disk1 i njegov OS (izvaditi disk0)? Kada isključim stari, zbog boot sektora koji je na njemu, novi ne može da se pokrene(što je i logično). Kako izmeniti boot.ini i da li treba još nešto uraditi da bi se koristio samo disk1?

Srčov'o sam, ali nema rešenja za moj problem, konkretno.

:wave:

U biosu podesi koji ti je podrazumjevajući hdd i gotovo! ;-)

U podešavanjima za first, second...boot device mogu da biram samo vrstu medija, ali ne i konkretan hard :(

Ne tu, imaš još jednu stavku negdje u biosu gdje imaš da odabereš jedan ili drugi hdd.

A to što ti kažeš se odnosi na upućivanje kompa da učitava sistem sa određenog uređaja i tu samo možeš staviti hdd a u drugim podešavanjima namjestiš koji je to hdd podrazumjevajući.

@DuleC

Msilim da ne moze da se uradi to sto hoces,i ja sam trazio resenje za to i na kraju odustao i reinstalirao sistem sa iskljucenim drugim hardom.Ako neko zna i meni bi znachilo kako da se ovo uradi..

Poz

Pekopiraj boot.ini fajl i na drugi disk1 na isto mesto gde je bio i na disk0.
Ja misli da ce to raditi.

@gordan84: Našao sam onu opciju što si rekao (thx), ali kao što sam i mislio, treba još nešto uraditi.

Pošto mi izbaci NTLDR is missing, preko Recovery konzole sam iskopirao NTDETECT.COM i NTLDR u root particije, ali ponovo izbacuje istu grešku -> NTLDR is missing???

Kopirao sam sa copy NTDETECT.COM c: i copy NTLDR c: iz I386 foldera sa instalacionog diska. Gde grešim?

EDIT: Ne rekoh da sam uradio i Bootcfg kada je bio prikačen samo novi HDD i boot.ini izgleda ovako
Kod:
[boot loader]
timeout=20
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP TEST" /noexecute=optin /fastdetect

Poslednja izmena:
Da sam na tvom mjestu ušao bih u XP na drugom disku i provjerio da li je prebačen ntldr fajl, ako nije lakše ti ga je standardno prekopirati (i sigurnije) nego preko dos komandi!

@DuleC

Meni ovo nije uspelo kada sam pokusavao(verovatno sam pogresio negde u proceduri)ali drago mi je da si uspeo i da moze da posluzi i za ubuduce..

P.S.

Da jeste u out-u jeste,posto je moja poruka posle tvoje ali nema veze..:)

Poz

Poslednja izmena:
To sam i uradio baš dok si pisao reply :). Stvar je u tome što je DOS drugačije protumačio letter-e particija. Nije bio C nego D. Posle običnog Copy/Paste iz Wina sve je proradilo. Hvala na sugestijama ;).

Ako još neko bude hteo to da izvede (marcusnbg)...
1. Prekopirati/napraviti boot.ini fajl
- kopiranjem i menjanjem parametara nekog postojećeg
- komandom bootcfg /rebuild iz DOSa, gde se posle skeniranja sistema i ubacivanja pronađenih OSova u boot listu, dodaju dve tražene stavke. Prva je naziv sistema, a druga su parametri boota /noexecute=optin /fastdetect (Ovim postupkom sigurno dobijate ispravan boot.ini, ali je potrebno proći kroz instalaciju Wina do Recovery Console).

2. Prekopirati NTDETECT.COM i NTLDR iz I386 foldera instalacionog diska, ili iz roota neke druge sistemske particije. Da bi ih videli potrebno je uključiti Show hidden files and folders i Hide protected operating system files.

Ništa posebno, ali kad se čovek zezne onda mora malo i da se pomuči :p

OFF: Nešto je forum bio u out-u pa nisam o'ma odgovorio.
:wave:

Nazad
Vrh Dno