Šta je novo?

Prebacivanje diska RAID-AHCI

radax

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Dešava mi se veoma čudna stvar... hronologija izgleda ovako:

- dva diska instaliram u RAID 0
- predomislim se, u biosu prebacim kontroler na "IDE", preformatiram diskove, na jednog instaliram Win 7 x64, a drugog koristim za podatke... sve radi kako treba
- kupim nov kompjuter, na NOVOM disku u AHCI modu instaliram Win, prikačim prethodno formatirane diskove iz RAID priče

- Windows ih ne vidi kao dva diska (od 500GB), već kao prethodnu RAID konfiguraciju (cca 900GB+80GB)

Pošto na jednom od ta dva diska imam instaliran Win u IDE modu, kad u biosu prebacim u IDE i podignem taj Windows, normalno vidim sadržaj oba diska - dok kad win podižem sa trećeg diska (u AHCI modu) ne vidim ova dva diska, već mi Disk management nudi da inicijalizujem diskove (koje je pročitao kao 900+80GB) - nudi mi MBR i GPT kao partition style, ali ne uspeva da ih inicijalizuje.

Pretpostavljam da je na diskovima i pored formatiranja ostao neki "flag" da su to RAID diskovi - kako to mogu da uklonim?

Nisam uspeo da nađem "pametan" utility koji bi bezbolno uradio konverziju u NON-RAID disk... tako da sam, u raid kontroleru prvo konvertovao disk sa Windowsom u NON-RAID, na njega prebacio Win+Bekap drugog diska i na kraju konvertovao i drugi disk.

Naravoučenije: Kad odustajete od RAID-a, obavezno u RAID kontroleru konvertujte diskove u NON-RAID, da kasnije (ako želite da koristite AHCI) ne biste imali problema.

Nazad
Vrh Dno