Šta je novo?

Pravna pomoc kolegi sa foruma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

jabukowski

Cenjen
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poena
154
Pozdrav svima na forumu.Ne znam da li sam na pravom mestu postavio temu ali potrebna mi je hitna pomoc.Molim sve koji se razumeju u pravo i u zakon o radu da mi pomognu.Ovo je moj slucaj:

3 godine sam zaposlen na NEODREDJENO u firmi u Beogradu.Firma se gasi, t.j. u procesu je likvidacije.Otvara se nova firma i ja zaradu primam preko te nove firme,ugovor koji imam sa starom firmom je nepromenjen,niti sam potpisao neki novi ugovor.I ta nova firma se gasi(isto je u procesu likvidacije),otvara se nova firma, treca.Meni je ponudjeno da potpisem sporazumni otkaz i da potpisem novi ugovor na ODREDJENO u trajanju do 31.12.2013. uz usmeno obecanje da ce mi 1. Januara produziti ugovor na jos 3 meseca.Uz sve ovo firma se u Aprilu seli u drugi grad, t.j. ova treca firma za koju mi je ponudjen novi ugovor vec je pocela sa radom u tom drugom gradu.Koje su moje opcije?Sta se desava sa zaposlenima u slucaju gasenja firme?Da li imam osnova da prijavim slucaj inspekciji rada?Koliko vremena zakonski imam da donesem odluku?I sta se desava ako ne potpisem taj sporazumni otkaz i novi ugovor?
Unapred zahvalan.

Prijatelju, nisam pravnik ali ja bih na tvom mestu to pitanje postavio (email, telefon, ...) zaštitniku za prava građana. On (njegova kancelarija) će ti sigurno reći (besplatno) koje su ti opcije na raspolaganju.

Tvoje opcije su da nadjes neki posao koji ce ti praviti manje problema u zivotu, nisu zadnji na svetu.
Za 6 meseci ces verovatno potpisivati ugovor o premestanju na drugu galaxiju, pakuj kofere i trazi nesto pametnije...

Firma nikako ne moze biti ista ako je likvidirana vec 2 puta... prvo proveri da li su ti uplacivani doprinosi ako situacija takva kao sto navodis.
Moje neko iskustvo je da nase firme obicno idu u stecaj namerno, a zbog izbegavanja obaveza prema dobavljacu ili banci.
Ja bih se na tvom mestu pitao da li vidim svoju buducnost u firmi koja je dva puta likvidirana, a vlasnici samo otvaraju nove firme?

Cekaj, ti platu primas preko druge firme a ugovor ti glasi na prvu?
To je nebuloza samo tako....
Druga stvar, ako firma ne ide u stecaj nego u likvidaciju, nemoj da potpisujes nista jer firmu ne mogu da zatvore ako postoji bilo kakvo potrazivanje/dugovanje ( a pretpostavljam da hoce sto tise to da urade ) ....

Pa to bas I hoce,sto tise I bez buke. A ja da potpisem sporazumni otkaz I novi ugovor do 31.12!!??Samo me interesuje sta ce tu inspekcija da uradi?Firma nije u stecaju nego u likvidaciji.Nisam samo ja tu u pitanju nego jos 120 radnika.

Pa to bas I hoce,sto tise I bez buke. A ja da potpisem sporazumni otkaz I novi ugovor do 31.12!!??Samo me interesuje sta ce tu inspekcija da uradi?Firma nije u stecaju nego u likvidaciji.Nisam samo ja tu u pitanju nego jos 120 radnika.

Pa inspekcija nece nista, niko te ne bije po usima da potpises nov ugovor, kao ni ostali....
To je app fora....

Koliko sam ja informisan, prelazenje sa ugovora na neodredjeno na ugovor na odredjeno nije po trenutnom zakonu.Nova firma je pravni naslednik ugasene firme.Videcu u toku ove nedelje kako ce se stvari razvijati.Hvala svima.

У свакој општини у Бгду имаш бесплатни правну помоћ, иди лично и распитај се.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno