Šta je novo?

Pravljenje servera za email

jaygee

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2006
Poena
320
Nigde ne nadjoh temu o ovome pa zato otvaram novu.

U firmi imam bazu od preko 500 email adresa raznih klijenata, firmi, poslovnih partnera itd.
Do sada sam razna obavestenja, promotivne ponude i informacije o manifestacijama koje organizujem uglavnom slao tim firmama putem gmaila (imam tu i ubaceno nekoliko firminih virtuelnih email adresa tipa [email protected], [email protected], no to sad nije bitno), i uglavnom sam morao da saljem jedan mail na npr. 10ak adresa (znaci jedan mail otprilike moram 50 puta da posaljem kako bih poslao na svih 500 adresa), kako tim tamo ljudima ne bi stizali mailovi u spam i kako mi google ne bi vracao automatski mailove, jer ih previse odjednom ukucam u BCC polje... cini mi se da je ogranicenje na googlu 500 mailova sa jedne adrese u 24h...

Pretpostavljam da je jedino resenje kreiranje sopstvenog mail servera gde bih imao lepo kompletnu bazu i slao kako kad sta hocu a da to pouzdano stigne primaocu tj. da ne ode u spam ili se ne vrati nazad.

Kako to da napravim?
Uglavnom sam pronalazio neke programe koji sluze tome, medjutim ne znam koji je pouzdan i da li mozda postoji neki drugi nacin da to napravim?
Postoji li nacin da proverim da li su email adrese koje imam u bazi jos uvek validne, ili ne postoje, jer desava se da ljudi promene mail a da, naravno, to ne saznam.
Hosting paket mi je kod EUNeta, ako je to bitno.
Hvala.

od komercijalnih resenja imas Interspire email marketer,

ima podrsku za bounce, tako da imas uvid koji emailovi vise nisu validni/aktivni, i takodje nudi neke smernice pri kreiranju mail-a, da li ce biti uspesno dostavljen i uspesno prikazan na destinaciji (tipa, da li mail ima neki sadrzaj koji moze da se smatra spam-om).

medjutim treba proveriti da li i Eunet kojim slucajem ima limit za slanje mailova u jednom danu, sto shared hosting paketi obicno imaju, ako je to slucaj onda ti treba Email, VPS ili Dedicated hosting.

Poslednja izmena:
mislim da je hosting paket koji firma ima jedan od jachih, medjutim ne znam imaju li taj limit, u svakom slucaju ne verujem da cemo ikad slati po 500 mailova za jedan dan, tako da to ne bi trebalo da predstavlja problem.

sad vidim da ipak necu znati kako da namestim taj email marketer da funkcionise, stavise ne verujem ni da bih imao para da to platim, jer sve je ovo na moju inicijativu... steta...

Svaki provajder ima limit za slanje mailova i to iz objektivnog razloga

Ako se dostigne kriticni broj mailova koji su okarakterisani kao spam IP adresa sa koje je slato dodje na black listu i stopira se slanje mailova sa te adrese

Obicno se blokira ceo pool IP adresa i to onda predstavlja problem svakom provajderu zat sto zbog jednog zarazenog kompjutera u mrezi ili zbog jednog spamera pada ceo mail server i svim korisnicima ne rade mailovi.

Ali postoji dogovor da se najavi slanje vise od 500 mailova i provajderi to obicno dozvole

Ako zelis svoj mail server najbolje je da zakupis VPS i na njemu instaliras mail server i onda neces imati problema ali to ima svoju cenu svakog meseca

....i uglavnom sam morao da saljem jedan mail na npr. 10ak adresa (znaci jedan mail otprilike moram 50 puta da posaljem kako bih poslao na svih 500 adresa), ...

a zašto ne koristiš Mail Merge u Wordu? ti odradiš jedan postupak a on pošalje 500 mailova. ja za bazu adresa koristim xls fajl...svaki korisnik dobije mail na svoju adresu...nekako mi ono sa BCC malo neozbiljno deluje

VPS se su inostranstvu nadje i za manje od 10 Eura mjesecno, cak i sa nekim control panelom (gdje ti je vec sve podeseno, mail server n.p.). A u firmi nekako iskopaj da ti refundiraju tih 100-njak eura godisnje.

Nazad
Vrh Dno