Šta je novo?

Pravljenje instrumentala?!

Zli_Carobnjak

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2001
Poena
630
kako da od gotove pesme napravim njen instrumental?! Znachi da na jednom kanalu skinem muziku a na drugom samo vokal!? Moze li to uopste nekako? Neka preporuka za program koji bi odradio to...

Zli_Carobnjak je napisao(la):
kako da od gotove pesme napravim njen instrumental?! Znachi da na jednom kanalu skinem muziku a na drugom samo vokal!? Moze li to uopste nekako? Neka preporuka za program koji bi odradio to...
To ces malo teze da odradis, imas programe koji ti eliminisu zvukove odredjene frekvencije u pesmi , ali sansa da se vokali bas poklope sa nekom frekvencijom je veoma mala....

Postoje neki directX pluginovi koji to pokusavaju :) da eliminisu ali, kao sto damjan rece, tesko ima ide. Koliko god puta pesmu procedio kroz taj filter ostace parce glasa, a na kraju ce ti potpuno promeniti samu pesmu tako da je neces prepoznati.
Moze nesto da se prcka:
preslusas pesmu dvadeset puta :) (ako si apsolutni sluhista onda manje :)). Podelis je na celine prema nacinu pevanja (bude ih i po 30-40(zato sam se jako smorio i prestao pokusavati :)).
I onda svaki taj delic pokusas obraditi sa nekim od tih filtera... Ne verujem da postoji neka efikasna metoda

pozdrav

Kao sto rekose ljudi, to nikad neces moci da uradis kako treba(to sa odstranjivanjem frekvencija nece da moze uopste, jer se za nijedan instrument, a pogotovu glas ne moze odrediti striktno opseg u kojem "svira", vec samo pik, tj. gde je taj instrument najjaci-za glas je pik u proseku na 1Khz, a i problem je sto se ti frekventni opsezi preplicu, tako da odstranjivanjem gubis i ostalo).
Ja sam recimo svirao svoj glas, i kad pevam, raspon mi se krece od 50hz-20000hz, sto je u principu ceo cujni opseg.
To mozes da uradis u potpunosti jedino ako imas studijski snimak po kanalima, dakle svaki snimak posebno. :D , ili da nadjes nekog da ti to odsvira ili napravi midi.
BTW, a zasta ti to treba?

Shesti je napisao(la):
Kao sto rekose ljudi, to nikad neces moci da uradis kako treba(to sa odstranjivanjem frekvencija nece da moze uopste, jer se za nijedan instrument, a pogotovu glas ne moze odrediti striktno opseg u kojem "svira", vec samo pik, tj. gde je taj instrument najjaci-za glas je pik u proseku na 1Khz, a i problem je sto se ti frekventni opsezi preplicu, tako da odstranjivanjem gubis i ostalo).
Ja sam recimo svirao svoj glas, i kad pevam, raspon mi se krece od 50hz-20000hz, sto je u principu ceo cujni opseg.
To mozes da uradis u potpunosti jedino ako imas studijski snimak po kanalima, dakle svaki snimak posebno. :D , ili da nadjes nekog da ti to odsvira ili napravi midi.
BTW, a zasta ti to treba?
Ups, mislim snimao. :D

nema frke evo tebi odgovora
postoji program koji to radi
program se zove sound master 3.1
izvlaci iz pesama sta god hoces
o radi ovako:
ucitas fajl mp3 u njega sacekas oko 7 to 10 minuta
i posle on snima 2 formata
1.instrumental.wav
2.vokal1.midi
3 vokal2.midi
itd

program je veliki na 3 cd-a
i zauzima 1340mb na hardu
i treba mu minimum 256rama
800 mhz

program radi perfektno pod 98se i xp

-------------------------------------

ziveo athlon 1800+
768mb ram-a
geforce 4 ti
sb Live 5.1

Pa dobro nisam bas toliki zaludjenik (bar mislim da nisam :D) ovako sam pitao. Ne treba mi ni za sta posebno,nego me samo zanimalo jel moze to nekako da se uradi. Hteo sam da vidim neke pesme kako zvuci samo instrumental bez vokala..

TNT 'fala. Aj videcu da ga potrazim po CD klubovima...bar ovima koji josh rade.. :(

Izvinte a gde moze.....

da se nadje taj program ?!

tntgrupa je napisao(la):
nema frke evo tebi odgovora...
Jesi li probao program (na sta lici to sto uradi)?

Ja se ubih trazeci (po ovim svim jos uvek otvorenim klubovima) i... nista :(. A jesi ti probao taj program,jel & kako radi?! Da se ne muchimo za dzabe..

Evo i ja sam zainteresovan za taj program.

Jedan od directx pluginova koji to radi se zove vokal remover (intuitivnog li imena). Radi tako sto pretpostavlja da je vokal snimljen jednako na oba kanala (levi i desni) ,a muzika razlicito (tj sa nekom stereo slikom. Onda obrne faze i sabere kanale. Problem je u tome sto se uglavnom ne snimaju samo vokali jednako, pa on tu pojede jos nesto. Mada u nekim slucajevima moze da posluzi...

<Mancha> je napisao(la):
Jedan od directx pluginova koji to radi se zove vokal remover (intuitivnog li imena). Radi tako sto pretpostavlja da je vokal snimljen jednako na oba kanala (levi i desni) ,a muzika razlicito (tj sa nekom stereo slikom. Onda obrne faze i sabere kanale. Problem je u tome sto se uglavnom ne snimaju samo vokali jednako, pa on tu pojede jos nesto. Mada u nekim slucajevima moze da posluzi...

Veruj, nijednom mi nije posluzio :)

Bas to i po tome mozes nastimovati gitaru. Mada je mnogo lakse uz obican trafo koji zuji.:)

Snajperista je napisao(la):
Moze li i neko reci koji je ton zvuka oda 50Hz

Ma kakva trafo stanica?!? U trafo stanici zuje trafo limovi i namotaji transformatora usled izakanosti i visegodisnjeg rada. 50Hz je dubok ton, a duboki tonovi nikako ne zuje. Mozes da cujes 50Hz ako izvuces dzek od zvucnika (aktivnih) iz blastera, odvrnes volume (na zvucnicima) malo jace i drzis se za taj dzek. 50Hz koja je svuda oko nas (zbog mreze) se indukuje u nama i preko tvog prsta, dzeka i pojacala prenosi na zvucnike.

Btw, a koj' ce ti 50Hz ?!?

Pozdrav! :smokin

Snajperista je napisao(la):
Bas to i po tome mozes nastimovati gitaru. Mada je mnogo lakse uz obican trafo koji zuji.:)
Gitaru mozes da nastimujes po tonu "slobodna veza" kada dignes slusalicu.To je 440hz, tj. ton A (5-ta zica).
Pozdrav :) !

Znam za tu foru sa slusalicom i odlicna je, medjutim mnogo je lakse da smanjis gitaru i odvrnes pojacalo. Stabilizacija napona je cesto (kao kod onog mog) nije bas najbolja tako da napona na izlazu ispravljaca ima komponentu od 50Hz.

Polako ali sigurno smo se udaljili od teme koju sam postavio,tako da bih voleo da zaista NE odgovara onaj ko NEMA sta da kaze na ovu temu!
Hvala unapred.

Kiza the Death je napisao(la):
Ma kakva trafo stanica?!? U trafo stanici zuje trafo limovi i namotaji transformatora usled izakanosti i visegodisnjeg rada. 50Hz je dubok ton, a duboki tonovi nikako ne zuje. Mozes da cujes 50Hz ako izvuces dzek od zvucnika (aktivnih) iz blastera, odvrnes volume (na zvucnicima) malo jace i drzis se za taj dzek. 50Hz koja je svuda oko nas (zbog mreze) se indukuje u nama i preko tvog prsta, dzeka i pojacala prenosi na zvucnike.

Btw, a koj' ce ti 50Hz ?!?

Pozdrav! :smokin

Kizo, to je bila samo zaje*ancija :D

Zli_Carobnjak, pokusavao sam ja svojevremeno da skinem glasove iz neke pesme i poskidao sam sav softver koji je imao veze sa tim (koji su tada bili da se nadju, ne secam se vise) i nisam uspeo to da uradim. Mislim da to ipak ne moze da se izvede, a vec je to neko cini mi se ovde objasnio zasto.

Pozdrav :wave;

tntgrupa je napisao(la):
o radi ovako:
1.instrumental.wav
2.vokal1.midi
3 vokal2.midi
itd

800 mhz

TNTgrupo, kazi nesto. Odgovori, pa makar bilo i "ne dam". (D)
Ako postoji, daj link gde moze da se skine doticni prg.

u ime grupe Nestrpljivih

Kad se zasebno snimani kanali spoje u jedan, posle toga samo BOG otac može da ih razdvoji opet ..:D (Ne računajući Studio-mena koji ih je spojio, pošto ih verovatno ima backup-ovane ... radi mogućih ReMiXa i tome sl.)

Zli_Carobnjak je napisao(la):
TNT 'fala. Aj videcu da ga potrazim po CD klubovima...bar ovima koji josh rade.. :(
Jel ga nadje ?
Ja kopah po Internetu , ali nista :(

tntgrupa je napisao(la):
o radi ovako:
1.instrumental.wav
2.vokal1.midi
3 vokal2.midi
itd

800 mhz

-------------------------------------

ziveo athlon 1800+
768mb ram-a
geforce 4 ti
sb Live 5.1

SVASTA... !? MISLIM... !?

Nisam mogao da odolim, pa sam i ja potražio program po NET-u, za koji inače mislim da ne može to da uradi, i njega jednostavno nigde nema ... A nema ga ni u CD clubovima ... Jeste sigurni da se tako zove ??

Vrh Dno