Šta je novo?

Pravljenje 5.1 Hi-Fi pojacala

Mx

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Pre dve godine ste mi pomogli u odabiru visaton ALTO II modela,narocito notax, koji sam tada napravio i dalje sam jako zadovoljan odnosom cena /performanse koju pruzaju ove kutije.Koristeci prethodno iskustvo,odlucio sam da napravim zvucnike za moju sobu(4x3m) koji bi izgledali i zvucali sto bolje za male pare.U tome sam uspeo (bar mislim) napravivshi jako simpaticne male kutije za 5.1 sistem sa kvalitetnim furnir,bajc finishom,dobrim punjenjem,mrezicom,jednom recju iygledaju Hi-Fi(bacicu sliku ako nekog zanima).Sada,izbor zvucnika ce zvucati smeshno jer sam upotrebio zvucnike za auto (fullrange) ,ali oni su se pokazali neocekivano dobro s obzirom da ne sviraju bas zbog skretnice (mada cak imaju i odlican bas).Zvuk je jako prijatan sto je verovatno posledica i manjka visokih tonova cime dolazimo do teme ovog topica.
Pojacalo koje trenutno koristim za njih (u saradnji sa sony-jevom kutijom koja mi sluzi kao woofer,menjacu je kasnije) je bivsi projekat od pre par godina za prosli 4.1 sistem.Koristi tda cipove ,odnos signal shum je shum signal i fale mu visoki tonovi,pored ko zna cega josh.Takodje pojacalo za woofer takodje sa tda cipom je dosta slabo.Tako sam odlucio da napravim 5.1 pojacalo (max. 20w po kanalu i max. 60w woofer)koje ce odgovarati zvukom ovim kutijicama i buducem wooferu.Naishao sam na zanimljivu hybrid shemu pojacala u A klasi,koja kao ulazni stepen koristi ECC88 dualnu triodu a kao izlazni stepen mosfet tranzistore.Ova shema bi trebala da bude zanimljiva jer spaja dva sveta,cevni i tranzistorski,a pritom nema problema sa damping faktorom.Navodno,zvuk je jako dobar,a mene zanima vashe misljenje o ovakvoj kombinaciji.Posto se bavim i programiranjem mikrokontrolera,potenciometar bi bio digitalni (kao mis) ali sa velikim brojem podeoka tako da se ne bi osetila razlika u odnosu na obican potenciometar a pritom nikad ne bi dolazilo do sustanja ,itd.Bio bi tu i display sa digitalnim vu metrom i naravno aluminijumsko kuciste space design-a...Ali da bih sve to napravio prvo moram da odaberem odgovarajuce pojacalo,dakle da li samo tranzistorsko ,da li hybrid ?

Ajde audiofili, pomagajte!!! :wave:

Od svih pojačala, hibridne je najteže "naštelovati". Sve je to lepo kada se vidi shema i projekat, merenja itd., ali tu je javi mnogo problema u realizaciji. Čak i kada se radi samo full cevno, mnoogo treba da se zna. Javlja se sve i svašta. Najavažnije je izvodjenje mase. Bude zujanja, brujanja......
Da ne gnjavim mnogo, jer ja nisam stručnjak za pojačala.
Moj ti je predlog da uradiš 5.1, kao pojačalo za 6 kanala sa LM3886 čiju je shemu acaribon okačio. Bez konvertora itd. samo pojačalo, a da ti konverziju odradjuje sam DVD uredjaj ili poseban procesor.
Jedan trafo sa 6 izvoda, stabilizacija za svaki kanal i 6X za svaki kanal po shemi. Predpojačalo za taj uredjaj, umesto da se mučiš, pazariš od Dalibora. Čovek uradio full digitalno, daljincem kontrolisano predpojačalo, 4-16 kanala. SVA podešavanja za svaki kanal nezavisno, i SVE preko daljinskog. Malo remek delo, i to sve na poklon za samo 100 Evra.
Možete i zajedno da nadogradite Pre- sa izlaznim stepenom sa 6 kanala, i eto veselja.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Zaboravi tu "nakazu" a ne hibrid. Neciji maturski rad :) . Da ne pricam o "naponskim" pojacavacima (lampa i fet) u iskljucivo strujnom rezimu(A klasa). To cudo, ko podesi da valja, alal mu cufte. Trece lampa ECC88 je konfekcija najobicnija (da ne kazem tezu rec). Probaj E88CC (to je profi verzija, sa pozlacenim pinovima, nizim ssumom, i manjim strujama). Cena je malo zaprepascujuca, ali ko voli lampe, sta je to 40€ po komadu :D .

Ako nemas iskustva u DIY-u, poslusaj Notaxa (mada sve gore zvuci :D ).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Pretpostavljam u kojoj je Mx cenovnoj klasi, i otprilike koji su mu dometi, za sada (ako mi dopušta da pretpostavljam koliko otprilike zna). Zato mislim da će najmanje muke, i najbolje rezultate u odnosu na cena+trud imati u toj kombinaciji koju sam predložio.
U svakom slučaju, sa srećom gradnja. I obavezno napiši za šta si se odlučio, i kako teče realizacija.

Pozdrav

Hvala na sugestijama.Sto se tice mene samog :D jesam novopecen u gradnji boljih pojacala,ali imam iskustva sa elektronikom.Kada sam ugledao tu hybrid shemu shvatio sam da ce biti jako teska za stelovanje (mada sam u prilici da iskoristim jako dobar osciloscope za to -ne moj naravno).Sto se brujanja tice lepota ove sheme je sto zahteva samo 6,3V za grejace lampi i jednosmernih ,takodje,+/-35V za tranzistore i za sam rad triode.Time se izbegava boljka cevnih pojacala sto se skupih trafoa i hiljadu masa tj. uzemljenja.Mozda bih i napravio jedno probno pojacalo (1 kanal) pa cak i da ga nastelujem dobro,sumnjam da bih uspeo da nateram 6 nezavisnih mono blokova (bolje zvuci nego 6 mono pojacala :D :D ) da zvuce na isti nacin (uparivanje lampi,tranzistora...).
Ali ako ovaj projekat za trenutak ostavim u domenu naucne fantastike ,koja bi bila tranzistorska alternativa a da lepo zvuci.Notax-e , jel si slusao te LM3886-ice??Da li ici na mosfet klasicno tranzistorsko pojacalo (opet se javljaju problemi sa uparivanjem tranzistora,komplikovanija shema) ili na neko integrisano kvalitetno pojacalo koje je priznacete visestruko pogodnije za samogradnju pojacala???
E sada ono glavno.Ako ste slusali neko integrisano pojacalo ciji vam se zvuk svideo (da bude puniji ,meksi zvuk :,,: ,snaga nije bitna jer su mi ionako mali i zvucnici i soba) recite mi o cemu je rec.Ako znate upotrebljene elemente josh bolje, ali moze i proizvodjac i model, a ja cu da najurim shemu.Samo nemojte neke nove a/v risivere jer tesko da cu naci spisak njihovih delova.Treba mi preporuka :wave:

Pa ti mozes da na ulaz stavis pretpojacalo sa lampama, da obojis zvuk, a posle odes na 6 tranzistoraca.
LM3886 koristi Rowland u svojim komercijalnim pojacalima, pa ako je muzikantima dobro... :)

Pojacavac odlicno zvuci i ima dovoljno snage za 5+1 sistem (mislim pretezno na sabvufer).
Za satelite ne moras da koristis "punu" snagu, a mogao bi i aktivne skretnice da ubacis, i milina.
Pozdrav!

Hvala
Pa sto se skretnica tice,mislio sam da bi bila dovoljna skretnica sound blaster live! 5.1 karte (ona bass redirection opcija) i naravno klasicna pasivna skretnica u wooferu.U satelitima koji ,vec sam pisao ,imaju fullrange zvucnike nemam nikakve skretnice i dovoljno mi je da podignem vrednost redirection-a na 200 Hz i sve zvuci ok.Ideja mi je da izbegnem skretnice,bar za satelite da ne bih kvario zvuk, jer mi za kvalitetne skretnice treba dosta love.Naravno ideja mi je da pojacalo bude kvalitetnije od sadasnjih zvucnika,koje bih mozda kasnije menjao (neki dvosistemci kao sateliti).
A o pretpojacalu,nisam josh ni razmisljao.Najverovatnije cu se drzati poluprovodnicke tehnologije koja je zamenila stare "dobre" lampe zbog troskova proizvodnje i lakoce izrade. :D
Inace ovaj lm3886 mi ne deluje impresivno (ako je verovati ovim podacima) http://hepso.dna.fi/misc/terratec_lm3886_comparison.htm ,i gde je acaribbon okacio tu shemu?

Poslednja izmena:
pretpojačalo

za Notaxa

Daj malo više detalja o pretpojačalu, kako da kontaktiram čoveka i pogledam kako to izgleda, zvuči.

Nisam slušao pojačalo sa 3886, ali me acaribon uverio da je to jako dobro u toj klasi cene. Treba maximalno ispoštovati shemu i kvalitet delova, a on je preporučio i "masno napajanje", i to je to. Za predpojačavački deo idi na neku 100% proverenu cevnu kombinaciju, ili na to što sam prvo predložio. Ne znam koji je kvalitet tog predpojačavača od Dalibora, i da li može da dosegne do kvaliteta max. upeglanog 3886, ali da mu je fleksibilnost i funcionalnost fantastična, tu nema spora. Najbolje je da odradiš maximalno dobro izlazni stepen, pa da probaš neka gotova cevna predpojačala koja ti dodju pod ruku, i taj Daliborov digitalni, pa proceniš.
Eno ti u drugom treadu to o 3886. Samo u search otkucaj tu cifru.

acaribon ih je sve testirao, i nije sve u merenjima. Tj. ima i toga i kako su se pokazali u praksi, i on je od svih njih izabrao 3886. Zašto izmišljati toplu vodu, kada je bio ljubazan, sve to isprobao, i servirao drugima na izvolte. Imaš o tome i na audiofil.net sajtu, i na diyaudio.com .

Pozdrav!

@stex

Poslato na PM.

Poslednja izmena:
Ovi podaci su bas impresivni za "makinu" koja kosta 7,5€!!
A i za mlogo skuplje.
Ako ne znas da citas sliku sa instrumenta, centralni pik je signal, a mali pikici (da ne kazem picici) su "potiskivanje".
Na tom testu se spoticu sva pojacala ispod 1000€ .

Pogledaj razliku izmedju osnovnog signala na dinamickom opsegu!

Noise level prikazuje SAMO proboj mreze (50Hz pa x2,x3....). To dobra baterija kondenzatora "ubije"

Na THD prikazuje osnovni signal, i potiskivanje drugog, treceg... harmonika.

Intermodulacioni pokazuje da vise problema pravi mreza odnosno napajanje, ali koriscena je fabricka aplikacija za test sa par hiljada uF u filteru.
Lutka jedna.

Da,detaljnije sam pogledao specifikacije i zaista se dobro pokazao na testovima,a verovacu vama i na onim vaznijim,slusnim.Dobro napajanje se podrazumeva ,veliki trafo sa viskom snage i sto veci kondisi i sve to naravno izdvojeno u posebnoj kutiji unutar kutije da bi se eliminisao brum od 50Hz.Pogotovo mi se svideo mali broj dodatnih elemenata oko cipa lm3886 jer sam time sigurniji da necu negde da zeznem stvar (kalemovi,mali kondisi,blizina vodova...)
E,evo mog plana za izgled kutije (pade mi ideja pre neki dan na pamet pa reko da nacrtam).Znaci digitalni potenciometar sa tasterom tj. kada se gurne tockic promeni se funkcija (pise na lcd display-u) iz npr volume u subwoofer volume...A posle par sekundi na ekranu se opet pojavi VU metar. :D Da je ovo hibrid josh bi i 5 lampi bilo rasporedjeno ispred hladnjaka u istom V rasporedu.Poz :wave:

Prilozi

• newamplifier2.jpg
    newamplifier2.jpg
    16.7 KB · Pregleda: 530
Poslednja izmena:
Izgleda svemirski. :D

Lepa slika pojacala, nema sta. Samo to treba napraviti da izgleda kao na slici. Licno, uvek sam uspevao da odradim elektroniku, maksimalno, ali hardver me uvek namuci :smash: Sto se tice mog preamp-a, namenjen je za stereo upotrebu sa mogucnoscu stelovanja cetiri izlazna kanala (front-rear), a ne za 5+1 sistem. Za HI-END kvalitet treba koristiti Burr-Brown PGA2310 volume controller koji ima mogucnost serijske konekcije, pa se moze inplementirati mogucnost vise-kanalnih kombinacija i usput mu buffer-isati ulaz/izlaz sa lampama i dobiti veoma relaksiran predpojacivacki stepen. Pomenuti diyaudio.com ima dosta stvari na tu temu, sto ume da bude veoma korisno sa samograditelje. ;)

Odlicno.Taman sam hteo da postavim i to pitanje.Taj volume kontroler mi je u stvari prava stvar za kombinaciju sa mikrokontrolerom.Ako se njemu pristupa preko serijske konekcije moj najveci problem je resen.Ali ,cim si spomenuo hi-end verovatno je tu i hi-end cena.Sto se hardvera tice jedina stvar sa slike koja je teska za realizaciju je hladnjak (koji je usput dosta glup jer ne dozvoljava prolaz vazduha odozdo nagore ,ali ipak je ovo samo vizija).
E,imam jos jedno veoma bitno pitanje.Da li je meni uopste potrebno pretpojacalo s`obzirom da se kacim na izlaz LIVE! kartice???Koliko sam video seme za ovaj LM3886 ,preko logaritamskog potenciometra se ulaz dovodi na cip i time se kontrolise volume (ovaj potenciometar ce naravno biti zamenjen u mom slucaju sa nekim volume controllerom).

Uff,ne znam ni ja.Recimo oko 150e.Sve preko toga bi bilo preskupo jer moze da se kupi jos malo pa nov a/v receiver.(ili polovan)

Posto ti je budget limitiran, nabolje je da napravis 6x LM3886 izlazne stepene i direktno ih prikljucis na LIVE, preko pasivnih pot-ova da te glava neboli. :S:
P.S. Nadji shemu sto je postovao acaribon.

Da,verovatno cu ih direktno povezivati ali je glupo imati 6 odvojenih potenciometara (ili 3 udvojena).Zato cu se malo poigrati ipak sa digitalnim kontrolama.I odlucio sam da za woofer spojim dva lm3886 u mosnom spoju pa da dobijem josh snage.
-I gde da nadjem taj lm3886 kod nas?Kako stvari stoje verovatno cu morati da ga narucujem iz inostranstva.
-Na serach-u dobijam samo ovaj topic za lm3886 a za samo 3886 i topic pravljenje zvucnika gde se samo spominje taj cip.Gde je ta shema???

Poslednja izmena:
Hvala,DRAX.Evo zezanja radi okacio sam i ove dve slicice zvucnika satelita o kojima sam pricao.(malo sam preterao sa kompresijom inace su slike 3 megapixel-a).

Prilozi

• zv sa maskom.jpg
    zv sa maskom.jpg
    26.6 KB · Pregleda: 382
  • zv bez maske.jpg
    zv bez maske.jpg
    29.2 KB · Pregleda: 384
Zvucnici sa trubicom su kao stvoreni za satelite u 2+1 ili rear-ove u 5+1 sistemu zato sto ta trubica ustvari produzava opseg samog zvucnika u visim freq. sto je sasvim ok za njihovu namenu, a i cena "nadam se" nije velika.
P.S. Ziveo DIY! :,,:

Cena je (sad se valjajte od smeha) 1000 din za cetiri ovakva zvucnika + drvo (naseckaju ti u tacnosti od desetog dela milimetra,samo rupe sam iseces) +bajc,samo sam furnir imao od proslih kutija.Da,trubica dosta pomaze ali malo i usmerava visoke tonove sto moze biti smetnja pri promeni polozaja.
Posto centralni satelit jos nisam napravio,odlucio sam da prebacim zvucnike iz prednjih satelita u njega,a u medjuvremenu sam nashao zvucnike istog precnika iste firme koji su dvosistemski (visokotonac ispred srednjetonca) i imaju dosta veci magnet koji vozi glavnu membranu.Oni kostaju po paru 1100din. pa sam mislio da njih ubacim u prednje satelite da dobijem malo vise visih tonova.
E, ranije sam pomenuo da i dalje koristim neki sony-jev zvucnik kao woofer.Naravno to cu da menjam, a vi mi dajte predlog za neku bas reflex kutiju i zvucnik koji ide u nju (da ne bude skuplji od 2000 din) ili ako imate i planove.Razmisljao sam o nekom visatonovom 10" wooferu koji kosta oko 12e i ima 70 w snage.

Mx je napisao(la):
Razmisljao sam o nekom visatonovom 10" wooferu koji kosta oko 12e i ima 70 w snage.
Zamolio bih te za informacije gde si nasao taj 10' woofer za 12eu...ako ima neki link..Hvala!!

Pa dobro i 23 evra....kazi mi samo da li ti to za BG pricas ili ne. Ako je za BG kazim mi neki info, tel i sl....

Sad ce da ispadne reklama, imash visaton zvucnike u bg u sindjelicevoj ulici (kod kalenic pijace) u ITC electronic-u.Ako nemaju odmah ,narucice pa ce ti stici za nedelju dana.Inace cene se skoro uopste ne razlikuju od cena na sajtu visatona.

Nego,ajde dajte mi neki dobar plan za subwoofer,link ,nesto.

Kakav sub hoces da pravis??
Koliko sam ja upoznat, imas zatvorene, sa bar-reflekson, bandpass i jos neke.
Valjda ovi zatvoreni subovi daju neki ujednacen zvuk i pri nizim i pri visim jacinama, tako da manje opterecuju pojacalo. Zatvoreni daju jaci WOW efekat i bas valjda malo duze traje (tj, duze se cuje), ali valjda bas zbog otvora vise opterecuju pojacalo i ne daju takav neki ravnomeran zvuk kad se slusa tiho i glasno.
Za bandpass znam da imaju pregradu, i refleks, a kakav zvuk daju ne znam....
Ja takodje planiram da pravim sub, i po tome sto sam citao, na engleskom, zakljucio sam da bih najvise hteo da napravim zatvoreni (sealed) subwoofer....
E sad, ti moguce da znas i vise od ovoga, ali ni ovo ne skodi...

Nazad
Vrh Dno