Šta je novo?

Pravilno podesavanje particija u Windowsu

unnamed

Čuven
Učlanjen(a)
18.06.2005
Poena
630
Nikada nisam potpuno razumeo razlike izmedju tipova particija, pa bih voleo da jednom za svagda to rascistim.

U pitanju je HP laptop, hard disk je kapaciteta 1 TB

Kada sam prvi put pokrenuo instalaciju Windowsa 10, imao sam prikazane tri particije: 1. particija (HP Docs, oznacena kao Primary velicine 7.8 GB), 2. particija (DOS, oznacena kao System velicine 7.8 GB), 3. particija (unallocated od ~900 GB)

Sada je ovakvo stanje:
Capture.PNG

Ovu particiju HP Docs sam formatirao i pripojio tih 7.8 GB slobodnom delu.

1. Kada zelim ovih 303.97 GB koji su unallocated da formatiram u novu particiju, sistem tu particiju kreira kao Logical particiju. Da li je to ok?

2. Da li je pogresno to sto su kod mene tri particije oznacene kao Primary Partition?

3. Kod ove particije od 7.81 GB Fat32 stoje oznake System i Active. Citao sam na internetu i neki tvrde da je i tu particiju moguce slobodno pregaziti.

https://www.quora.com/Where-can-I-get-help-with-2-inbuilt-partitions-on-an-HP-Notebook-running-a-free-DOS

http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Operating-System-and-Recovery/Is-it-safe-to-delete-HPDOCS-and-DOS-Partition-when/td-p/5656860

Zbog cega ja sada ne mogu da preformatiram tu particiju, iz windows-ovog Disk Management-a?

Da li je stetno stalno menjati particije (smanjivati, povecavati, brisati, dodavati, menjati primarnu u logicku i obrnuto) po sam hard disk?

Poslednja izmena:
1. Ok je.
2. Nije pogrešno.
3. Pre instalacije Windowsa si svakako mogao da obrišeš. Možeš i sada, ali iz nekog Partition Magica, Acronisa i tako to. Eventualno može da se desi da neće da bootuje Windows, pa moraš da popravljaš.
Muljanje sa particijama ne šteti hard disku. Može da šteti podacima, ako nešto pođe po zlu :)
Na tvom mestu bih formatirao slobodan prostor, a na DOS particiju bih zaboravio da postoji.

Vidim da mi je HP tokom noci napravio dodatnu particiju Recovery Partition, bez definisanog File System-a velicine 803 MB.

Da li da ostavim tu particiju kako jeste, nema potrebe da joj povecavam kapacitet ili da menjam File System u NTFS ili FAT32?

Sve ti je tu izmešano i na pogrešnim mestima. Počni ti to lepo iz početka. Ako ti je 10ka aktivirana nije nikakav problem nova, čista instalacija. Ubiješ sve particije na početku instalacije i pustiš windows-e da naprave šta treba. Posle možeš C: da podeliš kako hoćeš i to je to.

Pokrenuo sam instalaciju ispocetka. Pustio sam Windows da od jedne velike particije napravi sta treba, pa sam posle podelio.

Desktop.PNG

Sada je sve ok?

Juce sam bio pokrenuo Windows Update i nakon toga sam primetio da je kreirana dodatna Recovery particija. Ja sam prvo pomislio da je to HP-ova Recovery particija, ali cini mi se da je to Windows update uradio.

Tu Recovery particiju nista ne moram da podesavam?

Сада је углавном све у реду, можеш да мењаш ове две партиције G и F тј њихове величине и/или слова. Ако ти нешто значи, ову екстендед партицију можеш произвољно да делиш на још логичких (уместо постојеће G) или да је обришеш ... мада је можда најбоље да оставиш како јесте. ;)

Где је та Recovery партиција?

Mislim da se ona formira nakon pokretanja Windows Update-a. Nema je sada, posto sam sve pregazio.

Sinoc sam bio pokrenuo Update i jutros kada sam se probudio bila je ta Recovery particija, bez definisanog File Sistema, velicine 803 MB

Vrh Dno