@NOTAX
edit: a vezano za ovaj sistem http://www.benchmark.co.yu/forum/at...tachmentid=1345
za koji je PantaNS rekao da mnogo bolje svira sa mono blokovima od Karana nego sa KAI-180, slabijim integralnim pojačalom.
Moram da ispravim neke netacnosti u vezi mojih izjava,
jednom prilikom sam rekao da mnogo bolje radi sa monoblokovima nego sa stereo izvedbom istog tog pojacala a ne KA-I180,
KA-I180 je integralac koji nije ni namenjen ovakvim sistemima, tako da bi bilo stvarno neadekvatno ga kaciti na takve zvucnike,...
@ASTROLOG
u bre sta napricaste. Sreca vasa da vas NOTAX nije video. Ajd da ponovim malo lekciju. Zvucna ili vrsna snaga je amplituda koju moze zvucnik izdrzati a da ne rikne. Pa sami znate da dinamika na raznim cd ili MP3 zapisima nije jednaka. Nekada nabudzen signal moze ako odsrafite pojacalo da sprzi neku od ove dve komponente. Sinusna snaga ili kontinuirana snaga je pravo merilo jacine zvucnika. Dakle 50W i nista vise preko toga. Odnos snage i pojacala u praksi je potvrdjeno treba da bude 30% slabija sinusna snaga pojacala od zvucnika, Dakle za 50W sinusa za zvucnike potrebno je pojacalo od 35W sinusne snage. U tom slucaju odsrafi ga koliko hoces i nema da brines da ce doci do izoblicenja zvuka a kamoli do crkavanja komponenti. Imam Kenwooda KA60 stho otprilike znaci 60W i zvucnike 100W sinusa vec deset godina. Odradio sam 3-4 nove godne sa njima i nibrigis.
Mislim da ce se naci dosta zanimljivih podataka u onim pdf-ovima koji ce uticati na drugacije gledanje na ovaj "problem" sa snagama i eventualno menjanje misljenja . . .
@PLAYAHATER
OK .. a na genius-ovim hometheater zvuchnicima( tachnije odnosi se na woofer ) pishe 3600W P.M.P.O. ... Prochitao sam u SK da se snaga PMPO podeli sa 100 i dobije sinusna snaga ... obzirom da je woofer 45W, meni se nikako ne uklapa da se to deli sa 100 pa ... ako moze neko pojashnjenje i na ovu temu
Shto stavljaju uopshte milijardu oznaka koji te u zivotu ne zanimaju .. zshto lepo ne stave pravu snagu ( sinusnu ) i gotovo ... a chak mi se chini da nigde i ne pishe na kutiji ili uputstvu kolika je snaga nego samo ovo pmpo shto se chak odnosi na woofer ...
Kupish zvuchnike i nemash pojma shta si kupio
Sto se tiche tog "drvenog" Genius 5.1, imao sam prilike da ozivljavam i popravljam jedan, i tom prilikom sam video sta je ugradjeno u njega,
za satelite 2xTDA7269A = 2x(14w+14w) nazivne snage tj po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 2x(7.5w+7.5w) zv. od 4oma sa THD 1%
centralni 1xTDA7360 = 1x22w nazivne snage u BTL tj po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 1x16w zv. od 4oma sa THD 1%
SW 1xTDA7296 = 70v/60w DMOS IC
po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 1x35w zv. od 4oma sa THD 1%
sto sve zajedno daje otprilike 4x7w5 + 16w + 35w = 81w THD 1%
znaci kako god da se okrene, pa cak i sa THD 10% ne moze da se premasi granica od 100w,
a da, nisam pomenuo da je trafo oko 100VA, tako da . . . : ) i onih 80W deluje
@ALL koji se zanimaju za ovo i postavljaju pitanja / oni koji su upoznati s problematikom (ne oni koji misle da su upoznati) i oni koji su vec procitali
mislim da bi krajnje vreme bilo da procitate one pdf-ove koje sam okacio jos davnih dana o tom "problemu" (ne ogranicavam ja literaturu samo na pdf-ove koje sam ja okacio, pun ih je internet, ali ovi su krajne lako dostupni clanovima foruma, kao i clanovima koji se slabije razumeju u te stvari tako da ne moraju da se muce s pretragom po netu i po sajtovima koji su im nesvojstveni . . . ) jer stvarno vise nema smisla natezati se i ici u off-topic oko ove teme, kad su kompetentni strucnjaci i profesionalci napisali dosta tekstova bas na tu temu . . .
toliko od mene za sada,
nadam se da ce sve ovo biti od koristi i od pomoci onima kojima te to potrebno . . .
poz,
Nebojsa