Šta je novo?

Prava snaga zvucnika

rosta

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2004
Poena
620
Hoce li neko strucan da mi objasni kolika je prava snaga kompjuterskih zvucnika? Npr. zvucnici na kojima pise 200W, koja je njihova prava snaga i da li su oni jaci od Philips-ovih zvucnika na kojima pise 3W? Znaci moze li se nekao ta navedena "nestvarna" snaga, preracunati u RMS?

Ne moze.
Zaboravi sta pise, uzmi alat otvori i pogledaj sta pise na samom zvucniku-drajvu (kako ih jos nazivaju). Ako ne pise nista, nastaju problemi posto merenje snage i nije tako jednostavno zbog prirode uredjaja.

e ja imam neke matore (al dobre) zvucnike na kojima pozadi pise: P sin. 50W i P max. 70W

Sta to znaci? Koja je prava snaga i koje pojacalo (reciever) mi treba za ove zvucnike? Jel moze neko malo jace, pa ako su ovi moji zvucnici 70W da ja stavim neko od 80 ili 100W pojacalo-reciever?

Hitno mi trebaju odgovori na ovo.. molim vas.

To sin. bi trebalo da je sinusna snaga, sto je koliko znam i najrealnija snaga zvucnika. E sad, po pravilu se pojacalo stavlja tako da ne bude jace od zvucnika, cisto da ne bi u zanosu pojacao previse i spalio ih.

samo mora da se zna da zvučnike ne ubija samo snaga, nego štošta neodgovarajuće što može da dopre iz pojačala... :)

idealno je da i pojačalo i zvučnici budu veoma jaki, a da se nikad ne slušaju na previše snage... a opet, ne smeju da budu ni prejaki, onda ne možeš da ih pobudiš kako treba, i upravo u preseku ove dve osobine se nalaze najkvalitetniji i najskuplji zvučnici... :D

70W predstavlja max snagu koju mogu da izdrze zvucnici (uz izoblicenja ali bez posledica na rad zvucnika) dok je sin snaga prosecna snaga koja je ujedno i idealna za reprodukciju na istim (bez ikakvih izoblicenja), i ako se ne varam sin = max/koren(2) tj. 70/1.41... = 50

OK.. hvala vam na savetima.

Pih, tek sad vidim da su sva nova pojacala-recieveri najmanje 80w .... :( dakle ne moze za ove moje zvucnike?

Teoretski, bolje je da je pojacalo malo jace od zvucnika, da se ne bi "mucilo".

pa prosto - jel ja mogu da kupim neko novo pojacalo na kome pise da podrzava 5x80 ili eventualno x100 W i da prikacim ove moje zvucike? Jel nece pojacalo-reciever da se sprzi ili da crknu zvucnici? Ajde ako i crknu nece mi biti zao, matori su... i cim skupim kintu uzecu neke "prave" one sonijeve sto stoje kao soliter uspravno... (ima ih za 10000 din par od 150w)

Naravno da moze.

Pozdrav, Nebojsa, bas te nije dugo bilo! :wave:

Kako radi "zverka"?

Au bre sta napricaste. Sreca vasa da vas NOTAX nije video. Ajd da ponovim malo lekciju. Zvucna ili vrsna snaga je amplituda koju moze zvucnik izdrzati a da ne rikne. Pa sami znate da dinamika na raznim cd ili MP3 zapisima nije jednaka. Nekada nabudzen signal moze ako odsrafite pojacalo da sprzi neku od ove dve komponente. Sinusna snaga ili kontinuirana snaga je pravo merilo jacine zvucnika. Dakle 50W i nista vise preko toga. Odnos snage i pojacala u praksi je potvrdjeno treba da bude 30% slabija sinusna snaga pojacala od zvucnika, Dakle za 50W sinusa za zvucnike potrebno je pojacalo od 35W sinusne snage. U tom slucaju odsrafi ga koliko hoces i nema da brines da ce doci do izoblicenja zvuka a kamoli do crkavanja komponenti. Imam Kenwooda KA60 stho otprilike znaci 60W i zvucnike 100W sinusa vec deset godina. Odradio sam 3-4 nove godne sa njima i nibrigis. A snaga ovih zvucnika od 3600W za komp HA!HA!HA.

OK .. a na genius-ovim hometheater zvuchnicima( tachnije odnosi se na woofer ) pishe 3600W P.M.P.O. ... Prochitao sam u SK da se snaga PMPO podeli sa 100 i dobije sinusna snaga ... obzirom da je woofer 45W, meni se nikako ne uklapa da se to deli sa 100 pa ... ako moze neko pojashnjenje i na ovu temu :d
Shto stavljaju uopshte milijardu oznaka koji te u zivotu ne zanimaju .. zshto lepo ne stave pravu snagu ( sinusnu ) i gotovo ... a chak mi se chini da nigde i ne pishe na kutiji ili uputstvu kolika je snaga nego samo ovo pmpo shto se chak odnosi na woofer ...
Kupish zvuchnike i nemash pojma shta si kupio

:trust: :trust:

:wave:

Poslednja izmena:
Pa sam si sebi odgovorio :d Za to i sluzi reklama...

astrolog je napisao(la):
Au bre sta napricaste. Sreca vasa da vas NOTAX nije video.

Vidim ja, ali me mrzi više da pišem (kucam). Pogledaj moj datum registrovanja na sajtu. Od samog početka sam na forumu. I, naročito u početku sam pisao i pisao, ali stalno dolaze novi sa pogrešnom slikom. Ne mogu više. A bilo je i onoga, napišeš ceo roman vezan za temu o zvučnicima ili iz akustike, a onda ti jedan ili više ******a napiše da nemaš pojma i da je tako kao što pročitali u prospektu, ili na nekom sajtu. Imam ja pametnija posla.
Ima Aca na CD-u backup-ovanu cemu temu Hi-Fi Diskusijasa starog foruma. Može neko lepo da izvuče samo ono što su bila objašnjenja o zvučnicima i iz akustike, i to da okači u Sound sobu kao sticky, ili u F.A.Q. sobu.
Našalost, ima još bar toliko, ili i više raznih objašnjenja u drugim treadovima.
Evo jednog primera. U jednom treadu na ovom novom forumu sam objasnio zašto za velike zvučnike visoke efikasnosti, kao što su oni od PantaNS (mislim da ima i slika sistema u temi), treba veoma snažno pojačalo da bi se izvukao max. kvaliteta reprodukcije, a da bez obzira na visoku efikasnost, to ne svira tako dobro sa pojačalima male snage ili cevašima.

edit: a vezano za ovaj sistem http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=1345
za koji je PantaNS rekao da mnogo bolje svira sa mono blokovima od Karana nego sa KAI-180, slabijim integralnim pojačalom.

Poslednja izmena:
Hm, ja bih voleo da vidim taj sound FAQ...

poz

@NOTAX
edit: a vezano za ovaj sistem http://www.benchmark.co.yu/forum/at...tachmentid=1345
za koji je PantaNS rekao da mnogo bolje svira sa mono blokovima od Karana nego sa KAI-180, slabijim integralnim pojačalom.

Moram da ispravim neke netacnosti u vezi mojih izjava,
jednom prilikom sam rekao da mnogo bolje radi sa monoblokovima nego sa stereo izvedbom istog tog pojacala a ne KA-I180,
KA-I180 je integralac koji nije ni namenjen ovakvim sistemima, tako da bi bilo stvarno neadekvatno ga kaciti na takve zvucnike,...

@ASTROLOG
u bre sta napricaste. Sreca vasa da vas NOTAX nije video. Ajd da ponovim malo lekciju. Zvucna ili vrsna snaga je amplituda koju moze zvucnik izdrzati a da ne rikne. Pa sami znate da dinamika na raznim cd ili MP3 zapisima nije jednaka. Nekada nabudzen signal moze ako odsrafite pojacalo da sprzi neku od ove dve komponente. Sinusna snaga ili kontinuirana snaga je pravo merilo jacine zvucnika. Dakle 50W i nista vise preko toga. Odnos snage i pojacala u praksi je potvrdjeno treba da bude 30% slabija sinusna snaga pojacala od zvucnika, Dakle za 50W sinusa za zvucnike potrebno je pojacalo od 35W sinusne snage. U tom slucaju odsrafi ga koliko hoces i nema da brines da ce doci do izoblicenja zvuka a kamoli do crkavanja komponenti. Imam Kenwooda KA60 stho otprilike znaci 60W i zvucnike 100W sinusa vec deset godina. Odradio sam 3-4 nove godne sa njima i nibrigis.

Mislim da ce se naci dosta zanimljivih podataka u onim pdf-ovima koji ce uticati na drugacije gledanje na ovaj "problem" sa snagama i eventualno menjanje misljenja . . .

@PLAYAHATER
OK .. a na genius-ovim hometheater zvuchnicima( tachnije odnosi se na woofer ) pishe 3600W P.M.P.O. ... Prochitao sam u SK da se snaga PMPO podeli sa 100 i dobije sinusna snaga ... obzirom da je woofer 45W, meni se nikako ne uklapa da se to deli sa 100 pa ... ako moze neko pojashnjenje i na ovu temu
Shto stavljaju uopshte milijardu oznaka koji te u zivotu ne zanimaju .. zshto lepo ne stave pravu snagu ( sinusnu ) i gotovo ... a chak mi se chini da nigde i ne pishe na kutiji ili uputstvu kolika je snaga nego samo ovo pmpo shto se chak odnosi na woofer ...
Kupish zvuchnike i nemash pojma shta si kupio

Sto se tiche tog "drvenog" Genius 5.1, imao sam prilike da ozivljavam i popravljam jedan, i tom prilikom sam video sta je ugradjeno u njega,

za satelite 2xTDA7269A = 2x(14w+14w) nazivne snage tj po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 2x(7.5w+7.5w) zv. od 4oma sa THD 1%

centralni 1xTDA7360 = 1x22w nazivne snage u BTL tj po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 1x16w zv. od 4oma sa THD 1%

SW 1xTDA7296 = 70v/60w DMOS IC
po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 1x35w zv. od 4oma sa THD 1%

sto sve zajedno daje otprilike 4x7w5 + 16w + 35w = 81w THD 1%
znaci kako god da se okrene, pa cak i sa THD 10% ne moze da se premasi granica od 100w,
a da, nisam pomenuo da je trafo oko 100VA, tako da . . . : ) i onih 80W deluje :(

@ALL koji se zanimaju za ovo i postavljaju pitanja / oni koji su upoznati s problematikom (ne oni koji misle da su upoznati) i oni koji su vec procitali

mislim da bi krajnje vreme bilo da procitate one pdf-ove koje sam okacio jos davnih dana o tom "problemu" (ne ogranicavam ja literaturu samo na pdf-ove koje sam ja okacio, pun ih je internet, ali ovi su krajne lako dostupni clanovima foruma, kao i clanovima koji se slabije razumeju u te stvari tako da ne moraju da se muce s pretragom po netu i po sajtovima koji su im nesvojstveni . . . ) jer stvarno vise nema smisla natezati se i ici u off-topic oko ove teme, kad su kompetentni strucnjaci i profesionalci napisali dosta tekstova bas na tu temu . . .

toliko od mene za sada,
nadam se da ce sve ovo biti od koristi i od pomoci onima kojima te to potrebno . . .

poz,
Nebojsa

Poslednja izmena:
Sto se tiche tog "drvenog" Genius 5.1, imao sam prilike da ozivljavam i popravljam jedan, i tom prilikom sam video sta je ugradjeno u njega,

za satelite 2xTDA7269A = 2x(14w+14w) nazivne snage tj po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 2x(7.5w+7.5w) zv. od 4oma sa THD 1%

centralni 1xTDA7360 = 1x22w nazivne snage u BTL tj po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 1x16w zv. od 4oma sa THD 1%

SW 1xTDA7296 = 70v/60w DMOS IC
po specifikaciji proizvodjaca ovog IC-a i kad uzmemo u obzir napon napajanja dobijemo 1x35w zv. od 4oma sa THD 1%

sto sve zajedno daje otprilike 4x7w5 + 16w + 35w = 81w THD 1%
znaci kako god da se okrene, pa cak i sa THD 10% ne moze da se premasi granica od 100w,
a da, nisam pomenuo da je trafo oko 100VA, tako da . . . : ) i onih 80W deluje :(

Thanx man ... :D

:wave:

rosta je napisao(la):
Npr. zvucnici na kojima pise 200W, koja je njihova prava snaga i da li su oni jaci od Philips-ovih zvucnika na kojima pise 3W?
Ma ti vati su eventualno bitni samo za uparivanje sa pojačavačem da ih ne sprži a da može da ih pobudi. Sve te cifre (vršna snaga, muzička snaga, sinusna snaga...) ne garantuju 'glasnost' zvučnika niti govore pri kolikim izobličenjima su izmerene. Niko ne pominje najvažniji parametar: efikasnost drajvera, tj. koliko decibela napravi zvučnik od koliko vati pobudne električne snage.

Davno, kad sam ja bio mladji ;) zvučnici (pasivni) su imali podatak o dB za 1W na 1m odstojanja i za definisan frekvencijski opseg pa je nešto i moglo da se zaključi. Npr. zvučnici efikasnosti 94 dB/W kad se pobude sa 10W su isto glasni kao zvučnici efikasnosti 88 dB/W kojima se pumpa 40W iz pojačavača (duplo veća isporučena snaga daje oko 3dB u glasnosti). Maksimalna glasnost (u dB) se onda dobija dodavanjem snage dok izobličenja ne postanu neprihvatljiva (stvar ukusa) ili se javi opasnost od oštećenja (što ne bi ni smelo ako je pojačavač ispravno dimenzionisan za dotične zvučnike). Ali niko to danas ne razmatra... :trust:

ZorMi je napisao(la):
Ma ti vati su eventualno bitni samo za uparivanje sa pojačavačem da ih ne sprži a da može da ih pobudi. Sve te cifre (vršna snaga, muzička snaga, sinusna snaga...) ne garantuju 'glasnost' zvučnika niti govore pri kolikim izobličenjima su izmerene. Niko ne pominje najvažniji parametar: efikasnost drajvera, tj. koliko decibela napravi zvučnik od koliko vati pobudne električne snage.

Davno, kad sam ja bio mladji ;) zvučnici (pasivni) su imali podatak o dB za 1W na 1m odstojanja i za definisan frekvencijski opseg pa je nešto i moglo da se zaključi. Npr. zvučnici efikasnosti 94 dB/W kad se pobude sa 10W su isto glasni kao zvučnici efikasnosti 88 dB/W kojima se pumpa 40W iz pojačavača (duplo veća isporučena snaga daje oko 3dB u glasnosti). Maksimalna glasnost (u dB) se onda dobija dodavanjem snage dok izobličenja ne postanu neprihvatljiva (stvar ukusa) ili se javi opasnost od oštećenja (što ne bi ni smelo ako je pojačavač ispravno dimenzionisan za dotične zvučnike). Ali niko to danas ne razmatra... :trust:

Razmatra se, i te kako, ali ni pod razno za kompjuterske "prdavce". :d

p.s. E sad, doslo je vreme da i ozbiljni proizvodjaci daju totalno nebulozne specifikacije za svoje zvucnike. AR i Mission su me najvise razocarali! :mad:

U tom članku ima nekoliko pogrešnih, tj. "ne potpuno tačnih" stavki.
Malo je bez veze da one koji žude za znanjem, podučava neko ko i sam nosi neke pogrešne predodžbe iz oblasti akustike. Nije problem što ih on jedan ima, već to pogrešno širi i dalje. Oni koji treba da nauče, nauče pogrešno, pa i oni šire dalje. Užas!
U globalu gledano napisano OK, naročito druga polovina text-a, ali se vidi da onaj ko je pisao ne zna dovoljno, ili je neke stvari napisao pojednostavljeno (i pogrešno) da text ne bi bio 4X duži. Treba se više truditi, naročito kada je to sajt za upravo tu tematiku.
Za sebe smatram da ne znam ni približno dovoljno o pojačalima, da bih pisao na tu temu, a primećujem propuste. Bilo bi dobro kada bi osnovne pojmove mogao neko malo stručniji da dopuni. Ovaj konkretan text npr. Dejan V. Veselinović ili Pedja Rogić.

ljtruba je napisao(la):
Pa gde si bre Notaxe?
Long time no seeee

Eto me, tuda, na Benchmarku i Audiofil.net sajtovima.
Juče sam naleteo na Dačinu emisiju na Studio B, i ne bi verovao ko je bio gost u sponzoskom satu. :eyebrows:
Dača je bio nestašan, pa je za većinu skoro neprimetno "malo čačkao" gosta. Gost je pričao o DVD-Audio formatu i njegovom "savršenstvu", kompletima za kućni bioskop od 200-300 Evra i testovima istih. Dača je pitao i pominjao analogni zvuk, snimanje glasa preko mikrofona koji idu preko cevnih mikrofonskih predpojačala, "pojmu prirodnosti" zvuka,............
Dača je iskustvo čovek, i zna o zvuku, nije nimalo naivan. :d
Bilo mi je zabavno, moram da priznam. :)

PantaNS neznam koliko imas godina i sta te je to iritiralo u mom postu. Sve je tacno stho sam napiso. Mozemo mi ovde filozofirati o zvuku do besvesti ali lepo napominjem da su to neki orijentacioni podatci o snazi pojacala i zvucnika. Pa przio sam ih 10 godina i jos uvek su OK. Sad ih moj sin przi. Nije li to u praksi potvrdjena teorija???????????????
E sad sto NOTAX govori o osetljivosti zvucnika ( mislio je na one lenje kojima za pobudu treba vishe W ili dinamika pojacala, pa razlika izmedju cevki i integrisanih snagasa ) to je vec dublje zalazenje u problematiku zvuka. Ja sam samo odgovorio sto jednostavnije coveku na postavljeno pitanje a ne da ponovo raspredamo o zvuku!! Dajte ljudi budi te konstruktivni i drzite se postavljenih pitanja bez mnogo teoretisanja.
El' bre znas onu narodnu: "Kolko para toliko i muzike". Mada i ovo nemora uvek da bude tacno.
Koliko sam ja razume covek trazi komponentu za svoj zvuk za neku manju svotu novca i pita za savet odnosa snaga sto u njegovom slucaju ne treba mnogo filozofirati. E ako hoce da pukne 1.000 eura onda bih mogli da otvorimo novi thread pa udri o zvuku.
Pozdrav Panti bez ljutnje jer nisam hteo da ga repliciram samo da mu ukazem da itekako razumem problematiku zvuka samo nemam nameru da se upustam u raspravu. Sad tek razumem NOTAX-a . Lepi su mu zvucnici (visokotonac i bas tik jedan uz drugi stho basu daje veci volumen i definisanost jer je izdignut u gornji deo zvucne kutije a blizina kompenzuje nedostatak srednjetonca i ukazuje na dobar fazon tackastog izvora zvuka). Svaka cast majstore! Kad se setim i mojih koje sam radio po narudzbini uhvati me neka nostalgija.
Ma pozdrav svima!!!!!

Vrscanine, nemo' da se kacis sa nekim ciji audio sistem ima slicnu cenu sa Audijem A6 (a mozda i A8). ;)

notax je napisao(la):
Eto me, tuda, na Benchmarku i Audiofil.net sajtovima.
Juče sam naleteo na Dačinu emisiju na Studio B, i ne bi verovao ko je bio gost u sponzoskom satu. :eyebrows:
Dača je bio nestašan, pa je za većinu skoro neprimetno "malo čačkao" gosta. Gost je pričao o DVD-Audio formatu i njegovom "savršenstvu", kompletima za kućni bioskop od 200-300 Evra i testovima istih. Dača je pitao i pominjao analogni zvuk, snimanje glasa preko mikrofona koji idu preko cevnih mikrofonskih predpojačala, "pojmu prirodnosti" zvuka,............
Dača je iskustvo čovek, i zna o zvuku, nije nimalo naivan. :d
Bilo mi je zabavno, moram da priznam. :)

Dača me ama baš nije čačkao. Kod njega je uvek fino i poprilično lepo sa njim može da se razgovara on air.
Ova tvoja poruka mi više deluje kao neka provokacija. Da li sam nešto rekao pogrešno u emisiji.
Sistemi za 200-300 evra... Pa pitanje je bilo, za koliko para može da se dobije komplet za HT. Ja sam rekao već za 200-300. U stvari pomenuo sam US Blaster za 145.

A šta ti je to sponzorski sat?

Otišli smo offtopic, tako da možemo da nastavimo i preko maila ili PP.

gledao sam danas taj US BLASTER za 145e... nije los za te pare... mada mozda je ipak bolji Samsung za nekih 100-tinjak e vise.

Nazad
Vrh Dno