Šta je novo?

PQI ddr i DualChannel pitanje

PeterJay

Čuven
Učlanjen(a)
20.06.2001
Poena
619
Hocu da kupim DDR memoriju, posto 256MB RAMa je jako malo za Photoshop i slicne stvari. Kupio bih 2x512MB 400MHz, a izbor je pao na PQI-jeve module. Problem je u tome da ove memorije nisu u dual pakovanju. Da li postoji mogucnost da ovi moduli nece da rade zajedno u DualChannel-u?

Trenutno ASUS A7V333 plocu imam sa 2400+ TbB-om. Za mesec-dva planiram kupiti novu plocu+CPU, naravno sa DC podrskom.

poz!

Evo licno iskustvo: 2x512MB DDR400, na EPoX-u RDA+ i na MSI 865 NEO2, rade bez apsolutno ikakvih problema, u DC rezimu.
Napomena: NE nabavljam ih od Pakoma. Moguce je da uopste ne bude isti izvor proizvodnje.

Poslednja izmena:
PQI memorije odavno nisam video, da ne pricate vi o PMI?

E, to je dobro pitanje.. Poj'ma nemam! U Pakomovom katalogu stoji da su PQI moduli. Moguce je da su samo chip-ovi od PQI-ja.

Poslednja izmena:
PeterJay je napisao(la):
E, to je dobro pitanje.. Poj'ma nemam! A Pakomovom katalogu stoji da su PQI moduli. Moguce je da su samo chip-ovi od PQI-ja.

PQIbyPQI

Chipovi su sigurno by PQI. A pitanje: da li postoji mogucnost da odvojeni moduli (znaci koji nisu a dual pakovanju) nece da rade zajedno (ili prave probleme) u DC rezimu? Ima li jos neko iskustva?

@BokiPK: Inace memorije cu kupiti bas kod te firme, posto nemam drugog izbora (zbog nekih razloga koje necu spomenuti :mad: )

Poslednja izmena:
Ja sam skoro dobio 256MB pqi modul na kome nisu pqi čipovi već neki meni nepoznati. Bio je kriminalno loš :S: pa sam ga vratio. Inače imam 256MB PMI memorije sa pqi čipovima i ona je super. Ako neko zna gde sigurno ima takve neka baci PM. Pozdrav!
E da, nisam ovaj šugavi modul uzimao od Pakoma, da ne bude zabune.

Poslednja izmena:
@PeterJay
sto se tice dual chanela pogledaj predjasnje postove na tu temu i videces da najveci problem oko toga da li ce raditi memorija ili nece u dual channelu predstavlja ploca! :)
ja sa Abit NF7 nemam nikakvih problema ! em razliciti proizvodjaci memorije em razlicite frekvencije i radi mi u dualu, neki sa recimo Epoxom imaju problema kada su razliciti moduli!!!
sve u svemu ako uzimash odjednom dva ista modula mislim da su ti sanse 100% da ce raditi u dualu ali..... :)

Sto se ploce tice sigurno cu uzeti Abit-a (ili NF7-s, ili AN7) pa valjda necu imati problema sa memorijama...

ako ti je potrebna osnovna, udri je do zore od overclocka, mislim da ti je naj isplativija Abit NF7! :) ja je imam i skroz je OK!
a ako oces SATA, SoundStorm....onda varijanta NF7-s skuplja za 20-tak evra! :)

nesharm je napisao(la):
PQI memorije odavno nisam video, da ne pricate vi o PMI?
Da, pricali smo o PMI modulima :)! Juce sam kupio (kod spomenute firme) te memorije i moduli su stvarno PMI, a chipovi PQI. (by spd je 2.5/3/3/6). U mojoj ploci rade na 166MHz (FSB+33). Kad sam ukljucio u BIOS-u Turbo mod (odn. 2.5(2)/2/2/5) neki programi u Windowsu su prijavljivali greske. :mad:
Moja prethodna memorija (Elixir sa Nanya chipovima) je bila 333MHz i CL2.5, a bez problema je radila sa 2/2/2/5 setovanjima.
Da li je moguce da brza memorija (400MHz) nece da radi na *manjoj* (znaci 333 vs 400) frekvenciji sa nizim setovanjima ZBOG ploce (shitty VIA :wall: )?

ToxiC je napisao(la):
...a ako oces SATA, SoundStorm....onda varijanta NF7-s skuplja za 20-tak evra
Meni najvise NF7-S varijanta odgovara. Treba mi i SoundStorm i ostale funkcije. Samo mi to smeta da ima mali broj USB portova, pa moram kupiti jos i jedan USB hub.

Pozdrav :wave:

PeterJay je napisao(la):
Da, pricali smo o PMI modulima :)!....Da li je moguce da brza memorija (400MHz) nece da radi na *manjoj* (znaci 333 vs 400) frekvenciji sa nizim setovanjima ZBOG ploce (shitty VIA :wall: )?
....

Postoje i PQI-PQI, i PMI-PQI i PQI-PMI i PMI-PMI, u sustini ista firma, odnosno ogranci firme.

Nema to veze sa chipsetom vec isljucivo sa memorijom.
Dobro, ponekad je i kombinacija ploca-mem vole li se ili ne, ali nije do chipseta.

Nazad
Vrh Dno