Šta je novo?

powercolor hd 6770 problem sa ventilatorom

solim1982

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2007
Poena
301
poz svima i hvala unapred za bilo kakav tip!
problem glasi: sve je radilo normalno i tiho sto se tice ventilatora na grafickoj dok juce nisam hteo da instaliram novi win. ubacim ja disk odem u bios da namestim 1. boot cd/dvd,vidim da stoji tamo i da ne moram da nista menjam i odem na discard/dont save and exit.resetuje se komp i ventilator od TOG TRENUTKA pocinje da se blago pojacava.udjem u intsalaciju i svakim trenom sve jace i jace kontam proci ce dok ne skonta win 7 koja je kartica temperatura drajveri sta god. vec posle minut i do kraja instalacije se cuo poprilicno.sigurno na 70 80 % znam od prilike zbog glasnoce kada je opterecena. zavrsena instalacija,ulazim u win obrtaji se polako smanjuju ali i posle nekog vremena nece da bude tiha kao pre iako je u idle modu. ventilator radi na 55 - 60 %. iste probleme mi pokazuje i u drugom win 7. Ugasim ga,upalim spuste se obrtaji na tiho kao sto je bilo uvek i cim se pojavi logo odmah dize obrtaje i dok ne sacekam boot screen i 25 sek on ih podigne na 70 80 % pa polako smanjuje ali na 60 %,nisam proveravao pre ali nije prelazilo sigurno 20 30 % u idle jer kada ih manuelno namesti na tu jacinu cujem po glasnoci da je tako pre radila. pokusao sam u biosu na stavi sve na def. settings ali nije urodilo plodom. sto se tice temperature ona je kako pise 55 - 60 stepeni u idle sto mislim da je previse ili mozda gresim,a to vi strucnjaci znate sigurno bolje od mene.
Imate li kakvu sugestiju u cemu je problem? da nije mozda do neceg drugog?

GPU je Powercolor ati 6770
MB je MSI H67MA-E35 (B3)
CPU i3 2100

relativno je novo sve,oko 6 meseci i pod garancijom naravno pa ako ne moram ne bih da nosim da ne ostanem neko vreme bez kompa.

Poslednja izmena:
Za pocetak, da, 55 - 60 stepeni u IDLE modu je previse! Inace, skini CPUID Hardware Monitor ili SpeedFan da vidis koja je temperatura i koliko obrtaja. Cudi me da se ponasa tako odjednom, ako nista nisi dirao i ako je pre toga radila tiho i hladno. Skini je, lepo produvaj, pa vrati.

Jel je jos uvek u garanciji? Probaj je i na drugom kompu, pa ako se isto ponasa reklamiraj obavezno.

I, da.. Zaboravih najbitnije.. Jesi je mozda overklokovao?

Poslednja izmena:
Skinuo oba i proverio. rpm je 2950 ili ti 59,a temperatura je 58 u speed fan-u. u CCC je je takodje 59 i 58.
Cudi i mene zasto se od jednom tako ponasa jer bukvalno izasao iz bios-a,a nista nisam snimao niti ulazio mesecima i pojavio se momentalno problem. Nisam nista ceprko,otvarao niti overklokovao od kada sam kupio jer nisam imao ni potrebe. pada mi na pamet da nije nesto pobrkao u firmwer-u ako je to uopste moguce ili ploca ili grafa.imam garanciju jos. izvadio cista je tj nema prasine. malo mi je komplikovano prebacivati u drugi komp jer vecinu koje poznajem imaju lap top-ove.
kada smo vec kod temperatura da li je 46-49 stepeni od CPU I3 2100 idle u normalnim granicama ili?

50ak stepeni je normalna temperatura, ali u nekom normalnom radnom rezimu. Za idle je malo visa, trebala bi da bude 30-40. Otvori makar jednu stranicu kucista, to ce ti smanjiti temperature za koji stepen. No, to je verovatno zbog grafike ili vec neceg drugog.. Nesto ti se preterano mnogo greje pa utice i na ostale komponente. Moguce da je bas ta grafika, a moguce da je napajanje ili maticna pa utice na sve ostalo. Imas tamo u CPUID HW TMPIN0, 1, 2.. Procitaj te temperature.

60% RPM fana i 58 stepen u idle modu? To je stvarno i definitivno previse za tu grafiku. Pa bi bre na otprilike toliko trebala da radi u nekom loadu aman. Pusti neku relativno zahtevniju igricu pa pogledaj u CPUID HW koja je bila maksimalna temperatura grafike, procesora i ostalog tokom igranja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno