Šta je novo?

Power Macintosh 9600/300

copycat

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
319
Dobio sam ovu cudnu spravu, jos ga nisam upalio jer je prilicno losem stanju i pun je prasine. Kada ga izduvam od prasine i fizicki ga sredim pokusacu da ga upalim i proverim da li radi.

Pitanje je koji OS X koristi (procitao sam da je u pitanju 9) i gde nabaviti isti ako mi zatreba?

Znam da postoji i Mackintosh soba ali ova masina je skroz retro pa rekoh da pitam ovde.:d

Poslednja izmena:
Ništa od Mac OS X-a za nejga, samo Mac OS 9, preciznije kako Mactracker kaže Mac OS 9.1, ne može čak ni poslednji 9.2.2.

Upravo sam u fazi "nabavke" Mac OS 9 sa updateom na 9.1:D

Procitao sam text o pranju ploce na linku koji je dao kovacm, tamo se pominje pranje ploce u rastvoru izbeljivaca (sone kiseline?), ali sta mislite o prskanju odmascivacem (axel sgrasso) i posle ispranje toplom vodom.

Cini mi se da je tako manja verovatnoca da voda prodje ispod integralaca ili drugih elemenata i da se tamo zadrzi.

Dobio sam ovu cudnu spravu, jos ga nisam upalio jer je prilicno losem stanju i pun je prasine. Kada ga izduvam od prasine i fizicki ga sredim pokusacu da ga upalim i proverim da li radi.

Pitanje je koji OS X koristi (procitao sam da je u pitanju 9) i gde nabaviti isti ako mi zatreba?

Znam da postoji i Mackintosh soba ali ova masina je skroz retro pa rekoh da pitam ovde.:d

zla mashina :)
to chudo sam prvi put video '98 i bio je brzi od najbrzih PC-jeva u ono vreme :D

to chudo sam prvi put video '98 i bio je brzi od najbrzih PC-jeva u ono vreme :D
Teško mi je da poverujem, jer sam za server uzeo '97 2x604e/300mhz (da vrte unix) posle testova gde je nesretni PentiumPro 233mhz 'odrao' PowerPC 604/225mhz

Da si uložio isto toliko para u PC 1998: PC bi bio brži ;)

zavisi od testova ;)

u photoshop testovima tesko... :D

zavisi od testova ;)

u photoshop testovima tesko... :D

dobro me podseti mislim da je baš bio photoshop jedan od testova (možda imam negde test ko zna mrzi me da tražim)

btw taj dual cpu PowerPC se super pokazao radio nam je 10 godina (gašen samo da se izduva prašina i za vreme bombardovanja) čak ni jedan jedini ventilator nije prozujao a kamoli da mu je crkao neki hdd :d

listam sad c't arhivu vidim: PentiumPro od 1995. a G4 od 1999. :D

osim toga najbrzi Pentium Pro je, koliko sam pronasao, na 200MHz - sve preko toga je bilo vec bazirano na Pentium II

osim toga najbrzi Pentium Pro je, koliko sam pronasao, na 200MHz
pa što bi neko upoređivao cpu sa različitim frekvencijama 233 vs 225 je bolji odnos nego 200 vs 225
Koliko se sećam tokom 96 sam sklopio više (10+) pentiumpro single/dual makina i nisam našao nijedan 200mhz da nije radio na 233mhz
(nažalost ne mogu da nađem sliku sa textom 32 PentiumPRO PC (8xquad) pod NT-om
- sve preko toga je bilo vec bazirano na Pentium II
eh nije tako Pentium MMX 233mhz @TX/SDRAM je bez problema 'gazio' PentiumPro i prve Pentium2 CPU-e a tek kad mu digneš magistralu na 83mhz ;)

EDIT: kad proradi copycat-u ta makina da potera testove protiv najbržeg retro PC iz 98 ima ih ovde valjda ;)

Poslednja izmena:
Teško mi je da poverujem, jer sam za server uzeo '97 2x604e/300mhz (da vrte unix) posle testova gde je nesretni PentiumPro 233mhz 'odrao' PowerPC 604/225mhz

Da si uložio isto toliko para u PC 1998: PC bi bio brži ;)

ono shto ja znam da je u Photoshopu moju kucnu mashinu Pentium II na 266 mhz-a ostavio u prashini po brzini.

EDIT: kad proradi copycat-u ta makina da potera testove protiv najbržeg retro PC iz 98 ima ih ovde valjda ;)

ono shto ja znam da je u Photoshopu moju kucnu mashinu Pentium II na 266 mhz-a ostavio u prashini po brzini.

to bi bilo sjajno! ! ! :D :D

retro duel!!!

btw ja tada nisam bas pratio PC scenu (do 1999.) tako da... :/

ako si imao Klamath-a zašto te to čudi?
Tvoj PC nije spadao u jedan od 'najbrzih PC-jeva u ono vreme'
Gameri su imali duplo brže PeCje od tebe ;)

ako si imao Klamath-a zašto te to čudi?
Tvoj PC nije spadao u jedan od 'najbrzih PC-jeva u ono vreme'
Gameri su imali duplo brže PeCje od tebe ;)

pa ne znam bash onda je ako se dobro secam Pentium II 300 mhz-a bio samo
u najavama a teshko da je neko imao bolju mashinu od moje koja je koshtala
skoro 8000 maraka u ono vreme ;)
Pentium II 266 mhz-a + NVidia Riva 128 ZX sa 4 mega rama + 128 mega rama radne memorije i dva hard diska jedan od 4.3 i jedan od 6 giga :)

pa ne znam bash onda je ako se dobro secam Pentium II 300 mhz-a bio samo u najavama
nisi to dobro zapamtio:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_II
http://en.wikipedia.org/wiki/Celeron

a teshko da je neko imao bolju mashinu od moje koja je koshtala
skoro 8000 maraka u ono vreme ;)
verovatno ti je to bi prvi PC jer da si imao P1-166mmx@290mhz sa TXmb i sdram-om sa magistralom na 83mhz (ili dual 233mmx mb) ne bi ti palo na pamet da predješ na P2 266mhz kome keš radi na pola takta a magistrala 66mhz
Ako misliš da to što si ti "pukao" neke pare za "mashinu"
samo se raspitaj koliko su koštali Silicon Graphics računari za grafiku sa Alias|Wavefront i Softimage ili PC-eji sa 3DMaxom ili sa PAR ili Perception karticama i Beta SP rekorderima
Pentium II 266 mhz-a + NVidia Riva 128 ZX sa 4 mega rama + 128 mega rama radne memorije i dva hard diska jedan od 4.3 i jedan od 6 giga :)
ko je pikao q2 na Drenik/Sezam serverima 98/99 seća se da je top konfiguracija bila kod boljih gamera
Celeron 300A@450mhz 100mhz magistrala
Riva TNT ili Voodoo2sli

a ovo je imao top gamer 97/98me

Dennis "Thresh" Fong
1. Pentium II 450
2. Abit BH6 Motherboard
3. 128MB PC-100 RAM
4. IBM 9GB 7,200 RPM UW-SCSI Hard Drive
5. 32x IDE CD-ROM
6. Adaptec 2940 UW-SCSI Adapter
7. Diamond Viper V550 (Nvidia Riva TNT) Diamond Monster 3D Voodoo2 12MB x2 (SLI)
8. Diamond MonsterSound MX300
9. Sony Multiscan 500PS 21" Monitor
10. Sony MDR-V600 headphones
11. Cambridge Soundworks Microworks Speakers
12. Microsoft Intellimouse USB
13. Keytronic Lifestyle keyboard

ja sam imao svojevremeno intel celeron 300a, diamond viper v330 agp, 128mb sdrama, Quantum fireball st 3,2gb (da ST, crkao kao i svi ostali st na svetu), zamenjen maxtorom od 30gb, teac 32x, (crkao pa zamenjen teacom 40x), nazalost imao sam original intel atlanta lx440 plocu (stabilna ko stena) pa nista od overclocka, ali sam uzivao u baldur`s gate-u, diablu 2, motorheadu, commandosi-ma..

Interesantno je cenjeni Bozo, da je identicna konfiguracija navedena na sajtu jedne mracne sekte!

Dennis "Thresh" Fong je bio pripadnik "najmračnije sekte" tog doba Death Row
http://wiki.quakeworld.nu/Death_Row

Posle Red Annihilation-a 1997 gde je osvojio za prvo mesto John Carmack's turbocharged 1987 Ferrari 328 GTS, Thresh prodao je Ferarija i osnovao drugu "mračnu sektu" koja se zvala Firing Squad http://www.firingsquad.com/

Thresh je bio i u trećoj sekti tj bio je suosnivač XFire koji je prodat 2006 MTV Networku za 102 miliona dolara ;)

Ko bi rekao da se "mračne" sekte isplate

Prvo, ovaj Power Mac je ispravan probao sam da ga ukljucim pre rasturanja i davao je znake zivota (zvuk pri paljenju i neko kikotanje kada se zatvori CD).

Drugo, manje vise uspesno je rasturen, stradao je samo kontakt bocnog ventilatora, i trenutno dovrsavam pranje i ciscenje.

Trece, nadam se da cu ga i sastaviti ovih dana i da ce cela stvar biti uspesna.

E sad, graficka na njemu je tvin turbo 128+ i na njoj vidim da ima 15-to pinski izlaz za monitor (kao stari game port) kako vezati neki od novijih monitora? Koju tastaturu i misa koristi ova "zver", posto na njemu vidim samo jedan PS2 prikljucak?

E sad, graficka na njemu je tvin turbo 128+ i na njoj vidim da ima 15-to pinski izlaz za monitor (kao stari game port) kako vezati neki od novijih monitora? Koju tastaturu i misa koristi ova "zver", posto na njemu vidim samo jedan PS2 prikljucak?

To je Appleov monitorski izlaz, postoje adapteri za VGA.

Nije PS/2, Apple nikada nije koristio PS/2, već je konektor ADB (Apple Desktop Bus). Voznijak dizajnirao neku preteču USB-a, kačili smo tastaturu u kompjuter, pa miš u tastaturu.

Viđao sam ADB tastature i miševe na Limundu, a mislim da bi neki dobri ljudi na Macserbia.org mogli da pomognu, sigurno im je ostalo po fiokama raznoraznih adaptera i tastatura. Takođe, postoje i ADB-USB adapteri, pa je i ta kombinacija moguća.

Vrh Dno