Šta je novo?

Povremeno cujem Klik iz harda

Ultimo

Čuven
Učlanjen(a)
27.11.2003
Poena
660
Pozdrav u pitanju je Acer 5755g i5 8gb gt630m 2gb 750gb hdd.

Juce sam primetio da se cuje klik iz harda povremeno, sad ne znam do cega je mislio sam da ga neka app zeza ali evo sad mi je samo par stvari ukljuceno. Kupljen je negde u maju prosle godine u Nemackoj mada imam internacionalnu garanciju, videcu da prebacim sve sto mi treba sa harda u skorije vreme ukoliko se desi katastrofa neka da imam sacuvano sve sto mi treba. \

Prosao sam HD Tune quick test i sve je ok, ima li jos neki program sa kojim mogu da ga testiram. Mada kontam ako se cuje klik onda je mehanika tako da ti programi ne mogu ni detektovati...

Kome da se obratim za garanciju za Acer, koja firma je uvoznik?

Možda se hard disk jednostavno isključi zbog štednje struje ako je računar neaktivan. Proveri podešavanja pod power options u control panelu pod pretpostavkom da koristiš windows.

Prislonio sam uvo i slusao i bas tako zvuci kao da se ugasi. Skoro sam presao na win 8 pa nisam cackao nista oko power managementa...

Pročačkaj. :) 99.99% sam siguran da je to u pitanju. Uključen ti je mod uštede energije budući da je laptop u pitanju. Proveri pod advanced podešavanje za hard disk.

Jel ti se desava da cujes to dok radis nesto, gledas neki film, igras igricu? Ili kad si idle neko vreme...?

Ako je u pitanju WD hard disk, to kliktanje je njima nomalno i zove se Intellipark. Desava se na svakih 8 scs (ili 9 ne secam se). Hard jednostavno parkira glavu u idlu. E sad to je fabricki podeseno na 8scs, ali ima utility koji ima opciju iskljucivanja intellipark-a kao i produzavanje intervala kliktanja sa 8 na 300 sekundi. Evo ti link utility se zove WDIDLE3:
http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=609&sid=113
Napravis DOS BOOT sa flesh-a ili sa cega vec. Upises WDIDLE3.EXE /S300 ako hoces da se klik cuje na svakih 5 minuta i WDIDLE3.EXE /D ako hoces totalno da iskljucis intellipark i nakon toga obavezno iskljuci comp. Napominjem da je dosta korisnika imalo problema sa hdd-om nakon iskljucivanja tako da ti je bolja ova prva varijanta (300s = 5 min a vec ces mu pristupiti za tih 5 minuta ako je sistemski disk). Naravno ovo sve vazi ako ti hard disk marke Western Digital. Ako nije dzaba sam pisao :)

Nije to sigurno. Gasi mu se hard posle posle 20 minuta neaktivnosti, tako je po default-u. Posto je laptop u pitanju to mozda i nije losa stvar, duze ce mu baterija trajati.

Meni se ovo na primer desava na desktopu na drugom hdd-u, na sata 2 ili 3 grani, ali znam da je zbog neaktivnosti ali ne znam kako da iskljucim to iskljucivanje...

Izvinite na otimanju teme :)

Seagate je u pitanju ali je i wd radio na istoj grani, kao secondary

Control Panel - Power Options

Hdd je Hitachi i ne verujem da je to jer kako kazete gasi se posle 20 min, a ja sam to cuo npr dok sam radio u Pohotoshopu tako da je imao aktivnosti. Jos nisam ustanovio tacno sta ga reprodukuje, evo npr sada se ne cuje tek sam ukljucio laptop. Non stop je na kablu ne koristim ga na bateriji, tj vrlo malo ima situacija kada radi na bateriji...

Sto se tice Power Options tamo stoji Turn off hard disk drives after : On Battery 30min; Plugged in Never;

Poslednja izmena:
Hdd je Hitachi i ne verujem da je to jer kako kazete gasi se posle 20 min, a ja sam to cuo npr dok sam radio u Pohotoshopu tako da je imao aktivnosti. Jos nisam ustanovio tacno sta ga reprodukuje, evo npr sada se ne cuje tek sam ukljucio laptop. Non stop je na kablu ne koristim ga na bateriji, tj vrlo malo ima situacija kada radi na bateriji...

Sto se tice Power Options tamo stoji Turn off hard disk drives after : On Battery 30min; Plugged in Never;

Aj ti lepo prekopiraj najbitnije podatke negde za svaki slucaj dok konzilijum ne ustanovi sta je. Imas li neki DVD mozda sa bootabilnim OS-om, Linux neki ili mozda Hiren/MiniPE? Ako imas (ili znas da ga napravis - skini IMG sa neta, narezi na DVD) ubaci ga i boot-uj
pa vidi hoce li se opet isto ponasati mada sam siguran da hoce. Takodje koliko se secam u BIOS-u nema nikakvih power save opcija. Jel ti SMART mozda prijavljivao nekad nesto? Imao sam jedan slican problema pre par godina, isto kliktanje glave, SMART prijavio jedared, dvaput problem - a HDD radi i danas.

Da nije problem kao što su svojevremeno stari Maxtori imali da ponekad u radu resetuje glavu i nastavi da radi normalno.

A sto ga ne propustis kroz mhdd,cisto da vidis kakav je surface diska,da budes siguran da je ok. a to kliktanje oce da se ili misteriozono izgubi ili da se ucestali... posle probas sa zamenom elektronike i to vrsi posao ako su surface i glava ispravni, mada ako ti je pod garancijom,pazari neki polovan disk na oglasima a ovaj iscupaj i nosi u servis...

kod mene na desktopu cakce vec 3 godine i nista mu nije ::

Kod mene u HP laptopu, hdd se cuo kao kad neko skljoca hemijsku olovku. Krivac je bio G senzor pa je driver mislio da je laptop u letu i sklanjao je glavu hdd-a u stranu. Kada sam ugasio tu tzv. "3d zastitu" hdd se ne cuje.

Ako ti se komp zablokira na 2-3 sekunde kada cujes to klik onda je HDD poceo da te zeza a ako ne zablokira onda slobodno vozi dalje jer su ta kliktanja normalna na HDD-ovima zbog parkiranja glave i ustede energije. I rad u Photoshopu ne opterecuje HDD ako imas dovoljno RAM-a da ucitas sliku. Posle jedino koristi HDD kad Save-ujes ili Load-ujes sa njega nesto.
Pusti neki film i cekaj da cujes klik. Ako ti se slika zamrzne onda se cuvaj tog harda da tj ne ode u vecna lovista.

Untitled.png

Klikce od prvog dana i radi vec dugo vremena bez problema, meni je smetalo u pocetku a sada jok

Evo od kada sam postavio temu do danas mozda sam samo jednom primetio to kliktanje, a pokusavam da skontam kada se reprodukuje. HD Tune pokazuje sve ok, sa cim jos mogu da testiram?

Evo od kada sam postavio temu do danas mozda sam samo jednom primetio to kliktanje, a pokusavam da skontam kada se reprodukuje. HD Tune pokazuje sve ok, sa cim jos mogu da testiram?

Vidi posto se ocigledno nesto desava al nista se ne desava :smash: uzmi skini ovaj program koji se zove ActiveSmart (imas trial 30dana cini mi se), pratice ti rad HDD-a i davace ti temeljnu analizu
svih podataka sa SMART-a. Koristi ga makar desetak dana, u medjuvremenu za svaki slucaj sacuvaj podatke, pa se javi posle ili nam posalji log ako su negde nastali problemi. Pozz.

http://www.ariolic.com/activesmart/index.html

Find out what happen to your hard drives. In realtime.
Disk space usage tool and disk health status monitor.

jeste da je tema stara,ali ja sam nvi clan pa ne zamerite :d,imam laptop Acer 5750g i3 procesor sa ovim hardiskom WD750G i isto se tako pponasa od prvog dana kupovine,klikce tiho povremeno i evo vec godinu ipo radi bez problema

I meni
WDC WD3200BEVT-22ZCT0 na laptopu nekad skljoca/klikce bas sam otvarao temu o tome da li mogu da zeznem hard disk ako iskljucim Intellipark?

Vrh Dno