Šta je novo?

Povremeni problem sa podizanjem W7

Chokky

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Pre 2 meseca sam zamenio kompletni hardware u kucistu (sve osim grafike), instalirao W7 32-bitni i sve je radilo odlicno. Sada sam zamenio samo MB, CPU i memoriju i od tada pocinju povremeni problemi sa dizanjem W7! Ploca je Gigabyte GA-970A-D3, CPU je FX 4300, i Kingston HiperX 1600 2GB. Napominjem da su mi prethodne komponente bile MB MSI (ne znam oznaku ali je bio isti cipset 970), FX 4100 i Kingston 1333 2GB
Problem je u tome sto kad se bootuje komp, predje onaj prvi ekrean sa podacima o memoriji i hardovima i na sledecem ekranu ispise "Loading operating system" i onda se povremeno pojavi poruka "disk read error. Press Ctrl+Alt+Del to restart". Kada to pritisnem, onda se u sledecem pokusaju najcese W7 podigne bez problema!
Ovo mi se desava, recimo, jednom od 5-10 paljenja racunara! Takodje sam primetio da se ova greska javlja samo u slucaju da sam restartovao komp iz W7 ili da sam ga tek upalo al nikad ako pre toga ugasim i ponovo upalim napajanje pozadi! (Menjao sam i napajanje al nista nije pomoglo, inace imam LC 600W)
Menjao sam SATA kablove, menjao portove, resetovo BIOS, nista nije overklokovano, disk je WD 500GB, star dva meseca.
Skenirao disk sa checkdisk i HD tune i nije nasao bad sektore. Ali mi HD tune prijavlje gresku (ciji broj svaki put raste kada nece da se ucita W7) "Ultra DMA CRC check error" i dosada je dosao do 90 gresaka.
Prijatelj mi kaze da treba da reinstaliram W7 iz pocetka ali to probam da izbegnem sto duze mogu :) Meni ne lici na gresku W7 jer bio onda svaki put prijavljivao istu gresku!
Da li neko ima neku novu ideju?

Posle zamene ploce obicno se instalira svez Windows.
Sata drajveri koji su instalirani sa prdhodnom plocom vervatno se kolju sa trenutnom.
Probaj da skines drajvere za novu plocu.
Mozda reset bios pomogne.

Probao sa i sa najnovijim BIOS-om, stavio najnovije drajvere, resetovao i stari i novi BIOS...i nista! Malo mi je cudno ovo za drajvere, jer onda bi stalno imao probleme a ne kao sada da na svako 5-10-to podizanje imam problema! I kako to da kada totalno ugasim komp na prekidac na napajanju, posle paljenja nemam nikad problema!!!

Problem je resen! Presao sam u AHCI mod za hard i od tada nema vise problema. Na netu sam nasao foru kako da predjem u AHCI mod u W7 posle instalacije i treba samo promeniti jedan kljuc u registry-ju:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci i to stavku "Start" iz 3 u 0

zatim uci u BIOS i enable-ovati AHCI mod i pri sledecem podizanju W7 ce sam ucitati potrebne drajvere za AHCI mod!
I ako ovo sada radi bez greske, i dalje mi nije jasno zasto je bilo povremenih problema pri bootovanju u IDE modu....ali dobro, sada je OK :)

Vrh Dno