Šta je novo?

Povracaj podataka posle Quick Formata

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Dakle, ja sam nevidjeni baksuz... Pre nedelju dana sam kupio nov disk WD15EADS posto mi je stari od 750gb postao skoro skroz popunjen. Drzao sam ga jedno nedelju dana sa podacima koje sam za svaki slucaj ostavio i na starom (zlu ne trebalo) i posto je nedelju dana radio kako treba odlucio sam da ovaj stari formatiram i da ga dam burazeru. Uradio sam samo quick format iz Windowsa i taman sam se spremao da mu ukinem 2 particije, primetio sam da ovog novog (WD15EADS) nema u sistemu (jedno 15 minuta posle formatiranja starog!!!!). Windows ga ne vidi a posle restarta sam video da ga ni bios ne vidi. On se vrti al niko ga ne prepoznaje.

E sad, poenta ove tuzne price... Ako je na starom disku uradjen samo quick format iz windowsa kolika je verovatnoca spasavanja podataka? Dakle posle formata nista nije radjeno na njemu, u roku od odma je izvadjen iz kucista... Da li da isprobavam sam da spasavam podatke ili da ga nosim u, recimo, help disc, pojedini podaci koji su tamo bili su mi jako vazni, a prilikom crkavanja WD eksternog diska na kom je bio backup, to mi je jedina kopija (nisam racunao da ce bas oba diska da otkazu, mislim koja je verovatnoca za to...)...

Pošto je urađen samo quick format i ništa naknadno nije snimano na njega podatke ćeš skoro 100% povratiti bez većih problema. Bilo koji program tipa GetDataBack bi trebalo da ti obavi posao, samo pazi da se na taj disk ništa ne upisuje.
Naravno, trebaće ti drugi disk na koji ćeš da izvlačiš podatke i sa kojeg ćeš podići sistem.
Možda postoji i mogućnost unformat-a, ali ne znam kako to radi, nije mi nikada zatrebalo.

Imas opciju unformat na Hiren's boot cd , pa pod hdd tools radi perfektno , meni svojevremeno bez problema vratilo podatke sa Raid 0 niza koji sam "greskom" formatirao :)

Vrh Dno