Šta je novo?

Povezivanje zvuka sa laptopa na kucni bioskop

m4rkon1

Cenjen
Učlanjen(a)
15.09.2010
Poena
170
Pozdrav,
imam laptop Dell M5040 i DVD plejer Samsung HT-XA100. Hocu da kad gledam filmove sa laptopa zvuk ide kroz plejerov 5.1 sistem. Sto se tice audio ulaza na plejeru na raspolaganju su mi Digital Optical Audio In (to je za opticki audio kabal) i AUX IN. Interesuje me koji kabl da kupim da bih imao 5.1 zvuk na plejeru? Koliko sam imao prilike da procitam po netu preko AUXa moze samo obican stereo, a sto se tice digitalnog ne znam kako bih mogao da proverim da li 3.5mm izlaz na mom laptopu podrzava opticke kablove? Cuo sam da u poslednje vreme prozivodjaci u jedan port kombinuju klasican 3.5mm izlaz sa konektorom za opticki audio kabl.

Ako neko ima resenje ovog mog "problema" bio bih veoma zahvalan!

3.5mm na laptopu nikako ne moze da podrzava opticke kablove jer je to analogni izlaz.

Kao privremeno resenje, dok koristis ovaj laptop, mozes da prikljucis zvuk preko AUX IN-a. Treba ti Y kabl koji sa jedne strane ima 3.5mm koji ces da ukljucis u laptop, a sa druge 2 AUX cinca za levi i desni kanal koje ces da prikljucis na plejer. Dobices u sustini samo stereo zvuk koji je ravnomerno rasporedjen na 5.1 zvucnike, ne i pravi 5.1... Ali, i to je nesto. Trebalo bi da plejer podrzava tu mogucnost. Kabl je 100 dinara pa isprobaj.

Veliki broj laptopova proizvedenih u poslednjih 5 godina ima podršku za optički izlaz kombinovano sa 3.5mm. Tako je na Aceru koji koristim starom 4 godine. Uspešno sam povezao sa TOSLINK kablom (optički S/PDIF) laptop sa Samsung DVD plejerom.

Ivane o tome sam i ja citao. Samo sto nigde na netu ne mogu da pronadjem da li i moj laptop to podrzava. Koliko kosta taj TOSLINK kabl, ne treba mi neka duzina,moze da bude i manje od pola metra. Ako je jeftin uzeo bih na slepo da isprobam, ako je skup onda bih ipak proverio prvo da li moj laptop to podrzava. I ako mozes da mi kazes jel imas 5.1 zvuk preko njega?

Kostao bi oko 500 dinara. Zanimljivo, pojma nisam imao za te hibridne portove. Izgleda spolja identicno kao 3.5mm, ali mozes da ukljucis i toslink. Pronadji negde na netu specifikacije tvog modela, mozda nesto pise na tu temu.

Nasao sam na Dellovom sajtu koji je chipset u pitanju: http://www.intel.com/content/www/us/en/chipsets/mainstream-chipsets/mobile-chipset-hm57.html

I po njemu bih rekao da je ovo zvucna karta koja je na njemu: http://www.intel.com/content/www/us/en/standards/high-definition-audio-specification.html

Jel moze neko iz ovih specifikacija ko se malo bolje razume da mi potvrdi da moze?

I ako moze potvrda da je kabl koji ce mi trebati ovog tipa, ja sam tako skontao? http://www.mgelectronic.rs/product.php?action=view&code=KABHQSS-4624/1,5&group_id=2952

Da li neko mozda zna da li ovaj dvd moze da se poveze sa lap topom?u pitanju je quart q986...DSC_0905.jpg

ajoj,ja koliko vidim ovde su sve izlazi/out,a nigde ne vidim in/input,tako da iz laptopa imas uglavnom 3,5 out za sluske ili eventualno hdmi,koji prenose zvuk,a na ovom quartu samo da nadjes sta je ulaz/input,pa ukljucis. nego da nema ovaj quart sa prednje strane neke cinceve kao in?

Nazad
Vrh Dno