Šta je novo?

Povezivanje wifi rutera

Lanta88

Cenjen
Učlanjen(a)
10.09.2013
Poena
151
Postovani,

Imam jedan problem koji vec dugo ne mogu da resim.

Radi se o sledecem:

Imam mrezu koja se sastoji od:

Wireless N adsl2+ Modem Router-a, na njega je nakacen switch, iz switcha dalje kablovi vode do sledece prostorije u kojoj se nalazi wifi router Linksys wrt54gh i takodje iz switcha kablovi vode na sprat u sledeci wifi ruter Linksys wrt54gc.

Na ovaj gore pomenuti switch pored ova 2 wifi rutera nakaceni su desktop racunari.

Problem se javlja u wifi-u. Ovi 2 rutera ne daju stalno internet. Na primer mobilnim kad se zakacim pokazuje da ima signal ali nema konekcije.

Ja sam ova 2 rutera namestio kao: DHCP i namestio im neki range, naravno da se ne poklapaju ali opet oni daju adrese kako im se oce.

Nadam se da ste me razumeli.

Pozdrav,

Da nisi možda pogrešio u podešavanjima ta 2 rutera kod default gatway ili to što si ih stavio na istu mrežu.
Podesi ih na različite mreže.
Takođe neznam šta će ti još ta 2 rutera.

Kako mislis na različite mreže?

Ta dva rutera mi trebaju da bi imali wireless na spratu iznad.

OK, tebi u sustini ne trebaju jos 2 rutera, nego 2 Access Pointa. Ne treba ti dupli NAT, verovatno bi voleo da svi budu u istoj mrezi zbog serovanja itd...

Pretvori te rutere u AP na sledeci nacin:

Uputstvo za podešavanje #3 – DHCP OFF
Ovo je takođe jedan zanimljiv način da povežete dva rutera. Mi zapravo nećemo koristiti WAN port Vašeg broadband wifi rutera, već isključivo LAN portove. Podešavanje WAN porta u ovom slučaju je nebinto, ne koristi se. Potrebno je povezati kabal iz ADSL rutera u jedan od 4 LAN porta na Vašem wifi ruteru. Računare uljučujete u preostala 3 LAN porta i preko WLAN-a. Prethodno je potrebno uraditi sledeće korake:

Ulogujte se u Vaš broadband wifi router preko web browsera.
Podesite WLAN zaštitu
U okviru LAN podešavanja ugasite DHCP Server
U okviru LAN podešavanja postavite IP adresu na 192.168.1.254 (Na ovaj način možete imati menadžment nad oba rutera)

Poslednja izmena:
Hvala puno.

Uradicu to. Samo ne znam da li ce problem predstavljati to sto su ADSL ruter i wifi ruter povezani preko switch? Kabl ide iz ADSL rutera u switch pa onda iz switcha u wifi ruter u jednoj sobi i na wifi ruter na spratu.

^^

ne predstavlja nikakav problem. Svi ce uredjaji biti u jednom broadcast domenu (istoj mrezi), pa ce samim tim i DHCP stici do klijenata koji se kace preko tih WiFi rutera.

Kako mislis na različite mreže?

Ta dva rutera mi trebaju da bi imali wireless na spratu iznad.

Čim si spomenuo još 2 rutera mislio sma da hoćeš da razdvojiš te drugr 2 mreže.
A na početku si rekao da imaš već bežični ruter pa sam logično mislio da je to dovoljno.
Ali evo čovek je lepo objasnio jedan način na koji to možeš odraditi.

Da, da,

Uradio sam to. Iskljucio DHCP na oba wifi rutera ali imam problem. Neki mobilni telefoni (android OS) ne mogu da dobiju wifi konekciju. Oni dobiju signal ali nema konekcije. Moj na primer telefon moze ali neko drugi ne moze ili obrnuto.

Da ti nije na ruterima uključen mac filtering?

Da ne bi otvarao novu temu, ako neko moze da mi pomogne oko sledeceg:
Imam WiFi ruter kpn xperia box tg787 a internet hvatam preko WiFi antene Ubuquiti nanostation Loco M5.
Kako da povezem sve pa da imam WiFi internet u kuci preko rutera?
Evo kako to izgleda u slikama:
Loco M5
Ruter
Uz antenu sam dobio i modem a uz ruter spliter (mozda gresim oko naziva al oba izgledaju kao male pravougaone kutijice).

Kabl sto ide iz poe (koji ti je verovatno u racunaru )ubaci u dsl ulaz u ruter.Posle racunar,smart tv... Povezujes preko zutih ulaza u ruteru.

Sent from my m2 using Tapatalk

Trenutno iz modema idu dva kabla,zuti u racunar a crni u antenu, kao i treci kabl za napajanje.
Znaci treba zuti kabl da iskljucim iz racunara i ubacim u DSL ulaz od rutera.
Potom spajam racunar i zuti ulaz od rutera LAN kablom.
Je li to sve? Trebam li posle da podesavam ruter preko kompjutera?
I sta sa drugom kutijom, pise spliter, dosla je uz ruter, ima ulaz za LAN i dva slicna ulaza sa druge strane...?

Ruter mozes da podesis da zakljucas wifi tako nesto.

Druga kutija ti nije potrebna jer mislim da je to spliter jer je vervotano to wifi/adsl ruter.

Sent from my m2 using Tapatalk

Meni trenutno u POE ulazi antena a iz LAN-a ide zuti kabl u racunar.
Koliko shvatam, treba da antenu ubacim u DSL od rutera a posle da spajam racunar, smart TV... na zute ulaze od rutera. Znaci li to da mi vise ne treba ova crna kutijica sto je gore na slici sa antenom?

Poslednja izmena:
Vas dvojica stvarno planirate neki Peach Wise da napravite? ;-)

Crna "kutija" je PoE ( Power over Ethernet ) adapter. Služi da kombinuje napajanje i mrežni saobraćaj kroz samo jedan, mrežni kabl. Treba ti i dalje. Ima tri priključka, jedan za struju, jedan za antenu, jedan za mrežu ( LAN ). Ovaj za mrežu ide prema tvojoj mreži i/ili kompjuteru. Ovaj za antenu ide prema nano stanici i prenosi i napajanje i mrežni saobraćaj. Adapter se stavi blizu štekera i mrežnog priključka, svejedno jedan kompjuter ili ruter-svič, a onaj prema anteni može da ide daleko, čak na vrh krova.

Ovaj ruter KPN je modem koji se povezuje na telefonsku liniju, kroz DSL priključak.

https://www.kpn.com/zakelijk/zzp/in...leren-gebruiken/handleidingen/experia-box.htm

https://www.kpn.com/w3/file?uuid=bb...c61-bdc8-4848-872e-e5b380e682fc&contentid=598

Treba ti bilo kakav ruter, wired ili WiFi, svejedno. Nešto tipa

https://www.amazon.it/TRENDnet-TEW-...=UTF8&qid=1476445756&sr=1-227&keywords=router

ili popularniji TP Link 740, 841, ....

Tek sad možeš da povežeš LAN konektor sa PoE adaptera na WAN konektor rutera koji si kupio. Onda povežeš svoj kompjuter na neki od LAN konektora svog rutera i pratiš uputstvo za podešavanje. O tome nakon kupovine.

Druga "kutijica" koja je došla sa KPN modemom je verovatno "adsl splitter filter" i služi da filtrira prljavštinu iz telefonske mreže.

Znaci sa ovim ruterom ne mogu da delim internet, ni bezicno ni zicno?

Kakav je to ruter koji ne moze da rutira internet? Je li ovo ruter ili nije?

Ako neko moze da mi kaze kakav je ovo zapravo uredjaj i za sta moze da se koristi? Moze li kao bezicni ruter? Uredjaj je kpn xperia box tg787.

Vas dvojica stvarno planirate neki Peach Wise da napravite? ;-)

Crna "kutija" je PoE ( Power over Ethernet ) adapter. Služi da kombinuje napajanje i mrežni saobraćaj kroz samo jedan, mrežni kabl. Treba ti i dalje. Ima tri priključka, jedan za struju, jedan za antenu, jedan za mrežu ( LAN ). Ovaj za mrežu ide prema tvojoj mreži i/ili kompjuteru. Ovaj za antenu ide prema nano stanici i prenosi i napajanje i mrežni saobraćaj. Adapter se stavi blizu štekera i mrežnog priključka, svejedno jedan kompjuter ili ruter-svič, a onaj prema anteni može da ide daleko, čak na vrh krova.

Ovaj ruter KPN je modem koji se povezuje na telefonsku liniju, kroz DSL priključak.

https://www.kpn.com/zakelijk/zzp/in...leren-gebruiken/handleidingen/experia-box.htm

https://www.kpn.com/w3/file?uuid=bb...c61-bdc8-4848-872e-e5b380e682fc&contentid=598

Treba ti bilo kakav ruter, wired ili WiFi, svejedno. Nešto tipa

https://www.amazon.it/TRENDnet-TEW-...=UTF8&qid=1476445756&sr=1-227&keywords=router

ili popularniji TP Link 740, 841, ....

Tek sad možeš da povežeš LAN konektor sa PoE adaptera na WAN konektor rutera koji si kupio. Onda povežeš svoj kompjuter na neki od LAN konektora svog rutera i pratiš uputstvo za podešavanje. O tome nakon kupovine.

Druga "kutijica" koja je došla sa KPN modemom je verovatno "adsl splitter filter" i služi da filtrira prljavštinu iz telefonske mreže.

POE adapter koristi 24V DC a ruteri koje nalazim na internetu 12V DC. Da li je to problem da povezem?

Nazad
Vrh Dno