Šta je novo?

Povezivanje tv-a sa externim zučnicima

hakalo

Cenjen
Učlanjen(a)
22.03.2014
Poena
151
Pozzz..imam problem sa povezivanjem 5.1 sistema zvučnika sa novim samsungom 55h6500...zvučnici su povezani preko risivera i skart kablom preko tv-a..i ne mogu da dobijem zvuk na tv-u.
Kad prebacim na zvučnike tv-a sve se normalno čuje...neznam gde pravim grešku a ceo sistem je bio povezan ranije na samsung plazmu i 5.1 sistem je savršeno funkcionisao, tako da je prilikom dolaska novog tv-a samo izvadjeno sve iz plazme i ubačeno u novi tv...ja sam laik za to i svaki savet mi je dobrodošao...unapred zahvalan

Ti hoćeš ono što puštaš na TVu da čuješ na zvučnicima povezanim na risiver?

Nema svaki (novi) televizor analogni audio out.

Ako ti risiver ima hdmi koristi njega. Ako ima digitalni audio in trebalo bi da to imaš na televizoru pa promeni kabl.

Ako nema ni jedno ni drugo imaš 3 opcije.

1. Zameniš risiver za noviji
2. Kupiš DAC
3. Priključiš risiver na izlaz za slušalice na televizoru

Napiši tačnu oznaku TVa i risivera

Novi televizori na SCART ne šalju ni jedan zvuk sa digitalnih izvora. Ide samo sa analognog tjunera.

Moraš da koristiš ili HDMI, ili optical audio out.

Ja kad povezem preko slusalica zvuk je veoma tih, pa moram da pojacam i tv i zvucnike oko 80% da bi se to culo glasno.

Ako koristim opticki izlaz (Digital audio out, mala crna kockica :) ) sa tv-a i DAC (Digital/Analog audio converter) pa iz njega cincevima na 5.1 sistem, da li ce mi raditi bilo koji "source" sa tv-a, tj. i D3 i youtube i sadrzaj sa usb flash-a.

koji risiver? slikaj risiver sa zadnje strane i okaci da vidimo gde je problem

Ako mogu da se uvalim u ovu temu na kratko. :)

Moja situacija je sledeca: imam TV LG 55LA660S serije, sa digitalnim/optickim audio izlazom. Kroz zid imam razvucene "obicne" audio kablove sa cincevima za zvucnike. Planiram da uzmem neki 5.1 sistem primarno za filmove (i crtacje za klince) ali nisam gadljiv ni na iole pristojan hifi kvalitet (znam da kvalitetni 5.1 sistemi kostaju bas mnogo) tako da bih se drzao nekog pristojnog proseka ili visoke srednje klase recimo.

Sta mi u tom slucaju treba, tj. koja kombinacija uredjaja? Sa audio opremom se ne snalazim bas najbolje, pa bih bio zahvalan za neki savet. Ako neko ima konkretne uredjaje da preporuci - jos bolje.
P.S. ciljam zvucnike koji bi isli na zid, ne neku vecu varijantu.

Hvala unapred!

A koliko bi para da daš? Polovno il' novo?

Imaš varijante od 100€ za neki polovni samo stereo, do 50 i više k€ za audiofilski 5.1.

Što se povezivanja tiče, svaki noviji 5.1 receiver će prihvatiti konekciju sa tog televizora.

Da, sad vidim da i nisam bio preterano detaljan ovde. :)
Postovao sam istu stvar kasnije i u "sta da kupim od...?" - http://forum.benchmark.rs/showthrea...m-(300-500€)&p=4014816&viewfull=1#post4014816

Da sumiram - moze i polovno ako je u dobrom stanju (s tim da zaista nemam iskustva da ocenim da li nesto OK radi [osim nekog ociglednog pucketanja/sustanja] cak i ako izgleda novo, ako me razumes...), zato mi novo mozda izgleda kao sigurnija varijanta. Odredjenu cenu nemam, recimo do max 1000e za ceo sistem, mada sam u startu bio blizi cifri oko 500e (sa 5.1 zvucnicima).. krajnje sam otvoren za sve vrste predloga i saveta.

Kao sto napisah u drugoj temi, primarno uzimam kao 5.1 surround resenje za filmove i crtacje za klince, ali volim pristojan zvuk pristojan zvuk generalno. S obzirom da znam da vrhunski sistemi previse koshtaju, a nemam ambicije da postanem audiofil (iako imam odredjenu jazz losless kolekciju) trazim recimo neki visi prosek u svemu tome.

Na TV se preko LANa strimuje video sadrzaj sa kompa, BR&HDTV ripovi sa DTS ili AC3 zvukom. Nista od HD losless audija i slicnih perverzija. :)

Za te pare a da je 5.1, možeš pregledati ponudu naših dilera HiFi opreme i izabrati neki AV receiver sa setom zvučnika u paketu. Nažalost, za te budžet sisteme, teško je naći relevantna mišljenja. Vidi šta se nudi kod nas pa googlaj.

Kreni od ovih: http://shop.4audio.rs/specijalna-ponuda/

Polovno nije lako sastaviti 5.1 kod nas. Ako nemaš pouzdanog ponuđača, zaobiđi.

Sorry za zakasneli odgovor, ali da, nazalost tako nesto sam i ja shvatio. U svakom slucaju, jos uvek nista nisam uzeo, apdejtovacu thread kad uzmem nesto.

Vrh Dno