Šta je novo?

Povezivanje STB

glavas

Poštovan
Učlanjen(a)
09.01.2017
Poena
80
Interesuje me kako je najbolje povezati STB uredjaje.
U kuci cu imati 4 TVa,u dnevnoj sobi i u tri sobe koje se nalaze na spratu.
MTS-ov ruter mi se nalazi u prizemlju u sobi pored dnevne.
Da li je moguce povezati televizore na spratu i u dnevnoj sobi bezicno pomocu Mesh rutera TP-link Deco X60 Ax3000, sa mogucnoscu gledanja TVa i emitovanja WiFi mreze?
Ili moram iz sobe iz prizemlja da do svakog TVa dovlacim lan kabel?

https://www.kupujemprodajem.com/kom...i-fi-system-3pcs/oglas/151671461?filterId=436

Dok sam imao MTS to nije bilo moguće. Moraš sa donjeg sprata razvući jedan LAN kabl gore koji će ići u switch pa iz switcha u svaki STB...
Sad ne znam koje su mogućnosti tog rutera, možda se stvar malo i promenila.

Interesuje me kako je najbolje povezati STB uredjaje.
U kuci cu imati 4 TVa,u dnevnoj sobi i u tri sobe koje se nalaze na spratu.
MTS-ov ruter mi se nalazi u prizemlju u sobi pored dnevne.
Da li je moguce povezati televizore na spratu i u dnevnoj sobi bezicno pomocu Mesh rutera TP-link Deco X60 Ax3000, sa mogucnoscu gledanja TVa i emitovanja WiFi mreze?
Ili moram iz sobe iz prizemlja da do svakog TVa dovlacim lan kabel?

https://www.kupujemprodajem.com/kom...i-fi-system-3pcs/oglas/151671461?filterId=436
Moguće je povezivanje ali je to poprilična investicija. Treba da uzmeš taj TP-Link Deco X60 + Managed Switch koji podržava 802.1Q + neki kršteni access point koji takođe podržava 802.1Q.

Povezivanje ide ovako (uprošćena verzija):

Iz MTS-ovog routera u managed switch treba povezati jedan LAN kabl za IPTV i jedan za internet. Nakon toga se u managed switch-u taguju portovi za IPTV i internet i jedan od slobodnih portova se taguje kao member oba VLAN-a. Na taj slobodan port treba da zakačiš 802.1Q kompatibilan access point na kojem ćeš za svaki VLAN napraviti poseban SSID. Jedan za internet i jedan za IPTV.

Za internet se korisnici normalno kače na SSID za internet a na IPTV SSID kačiš TP-Link Deco uređaje na koje ćeš povezati STB uređaje. U svakoj prostoriji po jedan. Na taj način imaš i net i IPTV bežično.

Kod mene ovakav setup radi već godinama bez greške ali je ozbiljna mrežna oprema u pitanju. Ako smatraš da ti se ovako nešto isplati, javi, pa mogu detaljno da opišem šta ti je potrebno i kako odraditi.

Malo mi ovo zvuci komplikovano,ostavio sam opciju da dovucem do svakog TVa lan kabel(kroz cevi u zidu) ali bi morao iz sobe u prizemlju da vodim kabel na tavan pa da ga spustam u dnevnu sobu ili u sobe na spratu.Onda bi mi se ruter nalazio u sobi u prizemlju.Najveca duzina kabla bi bila oko 22m.Uzeo sam Cat7A kabel.Da li bi ruter mogao da salje signal kroz 22m kabla bez gubljenja kvaliteta slike?

Malo mi ovo zvuci komplikovano,
Komplikovano je za apsolutnog početnika. Ali realno, ovo je jedna od prostijih stvari. Samo sam hteo da skrenem pažnju na činjenicu da je to što želiš moguće.
ostavio sam opciju da dovucem do svakog TVa lan kabel(kroz cevi u zidu) ali bi morao iz sobe u prizemlju da vodim kabel na tavan pa da ga spustam u dnevnu sobu ili u sobe na spratu.Onda bi mi se ruter nalazio u sobi u prizemlju.Najveca duzina kabla bi bila oko 22m.Uzeo sam Cat7A kabel.
To razvlačenje kablova možeš da pojednostaviš običnim dumb switchem od 900 din kao što je ovaj. Kabl ide do ovog switch-a na tavanu a iz njega spuštaš kablove do soba.
Da li bi ruter mogao da salje signal kroz 22m kabla bez gubljenja kvaliteta slike?
22m je ništa. Inače kod digitalnog signala nema gubitka kvaliteta na daljinu. Ili ima slike ili nema slike ili slika koči.

Razmisljao sam da stavim ruter i swith na tavan ali on nije izolovan,zimi je minus a leti preko 40⁰c posto je crep crne boje.Neznam koliko bi bilo pametno stavljati ih na tavan.

Switch na tavan da, router ne.

Onda je najjeftinije resenje da stavim dva switcha na tavan,jedan za TV a drugi za net i da spustam kablove do soba.A u kuci da uzmem neki jeftiniji mash ruter za wifi mrezu i IoT uredjaje.

Nazad
Vrh Dno