Šta je novo?

Povezivanje sabvufera i pojačala

IgorilaTekila

Poštovan
Učlanjen(a)
02.12.2021
Poena
75
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D Noctua NH-D14
Matična ploča
Asrock B650 Steel Legend Wifi
RAM
2x16GB Kingston 6000 CL30
GPU
Radeon RX7800XT Sapphire Nitro+
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB
PSU
Fractal Design 760W Ion+ Platinum
Kućište
Fractal Design Define R5
Monitor
Xiaomi G Pro 27i
Miš & tastatura
Logitech K280E Roccat Kone Pure Owl Eye
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav,

Vidim da je Canton Power Sub 8 snižen na 50k. Već dugo gleduckam sabvufere i ovo mi deluje kao lep dodatak za Yamaha NS-F51. Ali moje pojačalo iz 80-ih nema sub out. Ako bih spojio dac sa low level input, a pojačalo sa low level output, jel bih onda odsekao niske frekvencije od pojačala, tj. glavnih zvučnika? I jel bi to stvarno radilo kako treba? Moja logika je da zato i služi ona crossover vrteška sa frekvencijama, ali dobijam oprečne odgovore od interneta. Šta vi znalci kažete?

Canton-Power-Sub-8-back-panel.jpg

Objasnio je sve što već znam. :)
Samo mi i dalje nije jasno da li sabvufer prosleđuje ceo signal ili samo frekvencije iznad 50-200 Hz. Možda ne bih ni čuo razliku sa mojim skromnim komponentama, ali voleo bih da to radi kako treba, tj. da rasteretim pojačalo i glavne zvučnike.

Sačekaj malko, do ujutro, makar....

Pun je forum audiofila, njiovo znanje i iskustvo je van dosega običnijeh smrtnika, verovatno ovakvo jedno, banalno, pitanje neće ostati pod velom tajne.

Line out se koristi za povezivanje dodatnih sabvufera ili pojačala putem „lančanog“ daisy chain povezivanja.
Izlazi su samo za povezivanje i ne pružaju nikakav oblik filtriranja ili pojačavanja. To znači da je signal isti kao i na Line In. Rezime je da ne bi mogao da "odsečeš" 50-200 Hz i da bi na Line Out dobio signal u celom frekventnom opsegu.
Mora postojati signal na RCA ulazima da bi povezani izlazi radili. Ako se sub poveže preko High level konekcije RCA out neće raditi.

Inače za stereo sistem proizvodači preporučuju High level konekciju, REL maltene insistira na tome.

Poslednja izmena:
Obzirom da imas Crossover potenciometar na Canton vuferu, mozes slobodno povezati Line Out sa starog pojala na Low level input Canton vufera. Crossover tj. aktivna skretnica unutar pojacala Canton-a ce svakako odrezati sve iznad podesene vrednosti.
Ukratko: Ne moras imati specijalni izlaz za vufer ili sabvufer iz pojacala da bi mogao da koristis ovaj Canton.

Ono sto si ti opisao tj. pitao ne moze raditi tako, jer Output izlazi su identicni kao ulazi, kao sto je Vlada_o objasnio. Znaci podnostojece Yamahe ce morati da rade i dalje full-range.

Vrh Dno