Šta je novo?

Povezivanje rutera na AP

darkoclash

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2005
Poena
304
Cao,

Pokusavam da instaliram wireless u kuci pa me interesuje da li sam uradio sve kako treba ili ne, posto imam izvesnih problema pa pokusavam da lociram sta bi mogao da bude problem.

imam ADSL preko sezama, i uzeo sam od njih ruter koji sam setovao i sve radi kako treba. Zatim sam kupio neki Gigabajtov AP i njega preko LAN kabla povezao sa ruterom. Imam dva kompa koja bi trebala da se kace na njega preko wirelessa. U setingsu APa sam dodelio MAC adrese za ta dva kompa. I sad... Kad wireless uspostavi vezu sa APom dodeli mu IP, subnet i default getaway od rutera (dakle recimo 10.0.0.7, 255.0.0.0, 10.0.0.2). Kada pristupim ruteru, u statusu vidim da su ta dva racunara connected to DHCP server. Da li vam ovo deluje kako treba ili sam nesto prevideo?

Dakle, ja dobijem internet na ta dva kompjutera mada to deluje jako nestabilno. Cas ima, cas ne. Takodje na ovom jednom kompjuteru protok bude 48mbps pa pande na 36, pa na 5.5 pa tako drzi, pa onda padne 1mbps (a tada imam download od 3-4 kbps). Inace na oba kompjutera su ASUSove wireless kartice, jedna PCI a jedna USB.

izvinjavam se ako sam preopsiran ili ako postavaljm pitanje koje je vec neko postavio i postoji odgovor na njega i hvala unapred na odgovorima.

Pozdrav,
Darko

mozes rucno da im dodelis IP-ove
a ne da im DHCP automatski dodeljuje,
vidi na routeru koji mu je IP opseg, jer na ovom mom krece od 192.168.1.64, mada to moze da se podesi,

znaci prvi komp IP 192.168.1.2 mask. 255.255.255.0 gateway stavi IP routera koji onima u mrezi
trebalo bi da je 192.168.0.1, to je onaj IP koji kucas i browseru da pi pristupio ruteru, i na kraju DNS isto stavi IP koji je na gateway-u
a za drugi kom sve isto samo IP drugi 192.168.1.3 recimo

ne zaboravi da iskljucis DHCP, jer kod mene se desava kada idem preko DHCP da kada ima protoka na jednom kompu na drugom nema i obrnuto, ovaj software na mom ruteru je jako cudan

Ja sam imao slično iskustvo - doduše sa SBB-om i sa MSI access point-om...

Kada sam se pretplatio na SBB, oni su me - pri instalaciji kablovskog modema - pitali koliko mi je IP adresa potrebno i odobrili su mi tri: za moj (tadašnji) AP i dva računara. Zatim su počeli da seku dodeljene IP adrese i na kraju mi je ostala mogućnost korišćenja samo jedne IP adrese. Mislim da je i tvoj problem istovetan i ogleda se u tome da ti Sezam dozvoljava da koristiš samo jednu IP adresu - koja odlazi na AP. To znači da intenet može da koristi samo jedan komp u datom trenutku.

Meni je jedino rešenje bilo da batalim access point i nabavim wireless ruter. To mi je rešilo problem.

Toliko od mene.

:wave:

Cao,

hvala na brzim odgovorima. Jedna mi stvar sada na kraju nije jasna. Da li kompjuteri koji se kace na AP, bilo da im ja dodelim IP ili da sami dobiju treba da imaju IP od APe (koji je 192.168.1.X) ili od adsl rutera (koji je 10.0.0.X) jer ja trenutno imam na oba imam IP koje je dodelio ruter i mislim da tu nastaje konflikt. Jer u ovom slucaju ja ne mogu ni da pristupim APu. A kad sam dodelim IP tipa 192.168.1.2 onda mogu da pristupim setovanju AP ali nemam izlaz na internet. Mozda treba da dodelim i DNS kompjuterima ili da nesto dodatno obajsnim APu!?

Pozdrav,
Darko

Ip mozes da im stavi koji hoces iz opsega 192.168.1.x npr
problem je u GateWay probaj prvo da im stavis adresu rutera u lokalnoj mrezi, dakle onu kojom mu ti pristupas i browsera, kao i za dns,
a ako tako ne radi onda probaj da im Gateway bude IP od AP-a a za DNS IP od rutera
mislim da bi prva varijanta trebalo da radi, a ovu drugu sam naveo eto tako, nije mi bas logicna

Edit:
Obavezni im dodeli DNS, ako zelis da i oni imaju izlaz na net (a zelis) , rekao sam ti u gornjem postu za DNS.

Poslednja izmena:
Hvala na informaciji. Probacu uskoro to da namestim pa javljam veceras da li sam uspeo ili ne.

Pozdrav

Cao,

probao sam ovo sto si napisao i nisam uspeo mnogo sta da postignem. Uspostavi on vezu sa ruterom ali nista od interneta. Onda sam u setingu APa ukljucio opciju DHCP client ili tako nekako i on sada dodeli IP kompjuterima iste one koje bi im dodelio ruter, dakle 10.0.0.4 i 10.0.0.7 i ostale podatkestavi od rutera: 255.0.0.0, default gateway i dns 10.0.0.2... Internet radi, kad pristupim ruteru, u statusu pokaze da su dva kompjutera nakacena na njega. Koliko sam video pustio sam download na oba kompa i radili su simultano. Deluje kao da sve radi, medjutim i dalje wireless (koji je PCI) kad se nakaci na AP ima brzinu 54 da bi u roku od 5 minuta brzina bila 1 mbps i ako je signal odlican, i tako ostane. U opste mi nije jasno sto se to desava da cak pocinjem da sumnjam da je nesto hardverski do kartice.

Drugo, i dalje mi nije jasno sta sad zapravo radi AP, ja sam mislio da ce mi on dodeliti adrese tipa 192.168.1.X a sad ovako sve izgleda kao da sam se direktno povezao LANom na ruter, kao da AP ni ne postoji. I dalje mislim da to ne treba da bude tako ali za sada "kao" radi mada moram da vidim tokom sutrasnjeg dana da li ce to funkcionisati.

Hvala jos jednom na odgovorima i sugestijama. Ako neko ima jos nesto da predlozi i skrene paznju na eventualne greske bio bih mu zahvalan da to uradi.

Pozdrav,
Darko

Poslednja izmena:
mislim da je fora u tome pravilno podesiti DNS
vidi kada ti je ukljucen DHCP na AP-u koje su adrese mreznih kartica
tj. pogledaj samo gateway i DNS
pa polse iskljuci DHCP na AP-u i unesi te vrednosti manuelno za DNS i gateway, stim da
ti IP adrese budu 192.168.1.2 pa na vise.

Nisam vise bas pametan. Cudno mi je sto AP i kad mu je iskljucen i ukljucen DHCP on dodeli IPove rutera. Juce sam bas probao da stavim za gateway i dns i IP APa i IP rutera i kombinacije i nikako nisam dobijao net. Jedino nisam probao da stavim DNS provajdera ali to ne vidim ni kad se nakacim LANom direktno na ruter. Mozda treba da nasetujem AP nesto drugacije. Da nije problem sto ruter i AP imaju razlicite subnet mask, jer ruter koristi 250.0.0.0 a AP 255.255.255.0? Bilo bi dobro da neko kome je ovo uspelo da kaze na kraju da li trebam da imam IP od rutera koji je nesto 10.0.0.X ili treba da imam IP od APa koji je nesto 192.168.1.X ? Trenutno imam 10.0.0.7 i nije mi bas najasnije kakvu ulogu trenutno ima AP ? Takodje me i dalje brine taj konstanti pad brzine na jednom wirelessu iako je signal odlican!

Ja koliko sam razumeo ti imas Internet i sve radi, samo ti pada brzina Wireless veze, sad iz mog iskustva ASUS-ove wireless kartice i nisu nekog kvalitetea,koliko para toliko muzike, probaj sa necim boljim Allied Telesyn ili tako nesto, ja sam imao slucajeva sa ASUS-om da nema signala stavim AT i sljaka super(AT kartica ima i sa 5dB antenom od nekih 2m, tako da je to odlicno).

Evo iz prve ruke: imam Asus ruter od pttnet adsl-a, i netgear wireless ruter. Da bi ti sistem radio, adrese možeš da postaviš bilo preko dhcp-a bilo statički, ali bitno je da ti gateway bude adresa uređaja koji ide na net (kod mene je to asus, kod tebe je sezamov ruter), a da na klijentima za dns staviš takođe IP adresu uređaja koji ide na net (opet asus kod mene, kod tebe sezamov ruter). Kod mene netgear daje dhcp servis, a ručno sam uneo na mašinama gateway i dns. Još nisam provalio kako da netgear-u naložim da klijentima prosledi gateway i dns od asus rutera, pa ih ručno postavljam.

Eto, valjda sam ti pomogao.

Vrh Dno