Šta je novo?

Povezivanje rutera i WiFi antene

BFuser

Cenjen
Učlanjen(a)
20.07.2012
Poena
169
Imam ruter TP Link WR740N i antenu Loco M5 nanostation.
Do sad sam koristio internet na kompjuteru bezicno preko navedene antene.
Moze li i kako da se poveze ovaj ruter na antenu i racunar tako da imam pristup bezicnom internetu preko laptopa, telefona...?
Ruter koristi 9 volti DC napajanje a poe adapter od antene daje 24 V DC.
Sme li uopste ovo da se povezuje?

Poslednja izmena:
Ako sam te dobro razumeo ti hoćeš sledeće:

1. komp da spojiš direktno utp kabelom na ruter
2 ruter i Loco da spojiš tako da Loco baca wifi za laptop i telefon?

Ne možeš, sa tog rutera ne možeš da skineš antenu, treba ti neki sa detachable antenom(wr841nd npr)
(Pod uslovom da je takav izlaz za tu antenu?)
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ne, hocu sledece:
da spojim poe adapter na wan ulaz od rutera, (poe adapter ima poe i lan portove, ja bih spojio iz lan u wan na ruteru)
potom bi spojio na lan ulaze od rutera kompjuter i iptv risiver kako bi imao internet na njima preko lan kabla.
potom bi mozda ukljucio wifi na ruteru da imam pristup internetu preko bezicnih uredjaja poput telefona ili laptopa.
Moze li to? Da napomenem znaci da ruter koristi 9 V DC a POE adapter od antene Loco M5 daje 24 V DC.
Ne možeš, sa tog rutera ne možeš da skineš antenu, treba ti neki sa detachable antenom(wr841nd npr)
(Pod uslovom da je takav izlaz za tu antenu?)
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Necu da koristim antenu kao emitera nego ruter.

Poslednja izmena:
Ajde opet, ako sam razumeo :D

Dakle Loco koristiš za pristup netu i sada hoćeš ruter da dodaš i imaš wifi plus da imaš net i na kompu i iptv. Može, treba da uradiš sledeće, Loco postaviš u ruter mode i uključiš mu DHCP (verovatno je već tako i podešen), a na wifi ruteru podesiš ssid i enkripciju koju hoćeš, wep, wpa... Pristupnu IP adresu od rutera promeni i uključi DHCP. Loco nastavi da napajaš preko POE a iz tog adaptera LAN kabel uključi u WAN port od rutera, ruter će dobiti IP adresu od Loco, a LAN portove na ruteru iskoristi za konekciju IPTV i kompa. A wifi ti radi za laptop i telefon

Hvala na odgovorima a ja ne znam da l je bezbedno da samo ovako povezem sve kablovima unapred a da nista ne podesavam u meniju od rutera, antene i kompjutera?
Mozda ce raditi samo od sebe...

vidi ovako, Loco se napaja preko POE adaptera koji ima dve utičnice jedna je POE druga je LAN. POE ima napon, LAN nema. dakle POE ide na Loco a LAN ide na tvoj wifi ruter u WAN utičnicu. Ako nećeš da se zezaš sa rutiranjem, ostavi LOCO podešen kako jeste a na ruteru ugasi DHCP i umesto u WAN port na ruteru uključi kabel u bilo koji LAN port na ruteru. Ostaje ti 3 LAN porta slobodna, jedan za komp, drugi za IPTV. Ovim si obezedio sve, IP adrese uređaji će dobijati od Loco a ne od rutera i to je to.

Ja sam uspeo uci u meni od rutera,pocetna ip je 192.168.0.1
Ip adresa koju sam pre koristio na kompjuteru je bila nesto tipa 10.xxx.xxx.102
Znaci kabl koji ide iz lan na poe adapteru da spojim,umesto u wan, u lan od rutera?
To znam,znam I da iskljucim dhcp na ruteru e jos ako mozes da mi kazes sta treba da podesim u loco m5 meniju da bih spojio kako treba da imam wifi?

Tako je, POE utičnica ide na Loco a LAN utičnica sa adaptera od Loco ide na LAN utičnicu od rutera.

Loco podesiš da je u ruter modu, trebao bi da je tako podešen i da mu je uključen DHCP on neće emitovati WIFI signal, to će raditi TP Link. A na tom TP link ruteru, ugasiš DHCP i podesiš SSID za Wifi kako hoćeš. SSID ti je naziv tvoje Wifi mreže, tako ćeš znati da je tvoj signal u pitanju i tu podešavaš i zaštitu WEP, WPA itd šta hoćeš.

E sad je stvar sto ne znam kako da udjem u meni od antene.
Pise u uputstvu da je adresa 192.168.1.20

Korisnicko ime za Loco je ubnt a i password takodje, ako niko nije menjao

Sent from my Lenovo A6020a41 using Tapatalk

Nije problem u korisnickom imenu i sifri nego sto nece da mi se otvori stranica za meni od Loco antene.

Dok si koristio samo Loco na računaru da li si dobijao IP adresu od Loco ili ti je u mrežnu karticu ukucana statička IP adresa?

Poslednja izmena:
@BFuser
Jesi proverio sve što sam ti napisao u PP? Konekcija na tvom kompjuteru, i/ili podaci od davaoca usluga?

Dok sam koristio net samo preko Loco M5, posebno sam trebao da ukucam parametre mreze, znaci ip adresa, gateway,subnet mask,dns...nije mi kompjuter automatski prepoznavao te podatke.
E sad ne znam da li sta treba dodatno da se podesava u ruteru posto sam ulazio u meni preko 192.168.0.1 a u meni od antene nisam uspeo da udjem iako sam ukucao adresu iz uputstva, znaci nema menija od antene uopste, ni onog dela gde trazi sifru i korisnicko ime.
Preuzeo sam neki exe fajl za ovaj ruter sa tp link-ovog sajta pa cu videti kako ide.
Nije mi jasno zasto ne moze da se udje u meni od antene.

Dok sam koristio net samo preko Loco M5, posebno sam trebao da ukucam parametre mreze, znaci ip adresa, gateway,subnet mask,dns...nije mi kompjuter automatski prepoznavao te podatke.
E sad ne znam da li sta treba dodatno da se podesava u ruteru posto sam ulazio u meni preko 192.168.0.1 a u meni od antene nisam uspeo da udjem iako sam ukucao adresu iz uputstva, znaci nema menija od antene uopste, ni onog dela gde trazi sifru i korisnicko ime.
Preuzeo sam neki exe fajl za ovaj ruter sa tp link-ovog sajta pa cu videti kako ide.
Nije mi jasno zasto ne moze da se udje u meni od antene.
E onda ces te parametre da ukucas u ruter u wan podesavanja. A DHCP mora da ti bude ukljicen u ruteru a na mreznoj kartici od kompa stavi dinamicko dodeljivanje ip adrese i ip adresu ces dobiti od rutera

Sent from my Lenovo A6020a41 using Tapatalk

Ajde polako. Ovo sam ti već napisao u PP, ali očigledno mešaš pojmove.

Ruter 740N ugašen.

LAN kabl koji izlazi iz POE adaptera ubodeš u WAN port od 740N.

Drugi LAN kabl ubodeš u LAN1 port od rutera 740N, a drugi kraj u kompjuter.

Na kompjuteru, u postavkama za mrežnu karticu, postaviš da dobija automatski adresu, preko DHCP-a.

Upališ 740N.

On se startuje, podrazumevano mu je uključen DHCP server, pa automatski dodeli IP adresu tvom kompjuteru. Verovatno u opsegu 192.168.0.2-192.168.0.255

Sad na kompjuteru u pretraživaču ukucaš adresu 192.168.0.1

podrazumevano kprisničko ime i šifru imaš u uputstvu od 740N.

Prva stavka je verovatno Status, druga Wizard, ili Quick Setup.

Klikneš tu, pratiš uputstvo i upisuješ podatke koje ti je dao davaoc usluga.

Hvala svima na savetima.
Ja sam preuzeo program za podesavanje rutera sa zvanicnog sajta, uradio sve korak po korak i sve radi ok.
Jedino sto mi nije jasno zasto ne mogu da udjem u meni od antene (mada mi sada to i ne treba).

Nazad
Vrh Dno