Šta je novo?

Povezivanje preko strujne intalacije(power line) i deljenje adsl

nnnn

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
349
Pozdrav,
U kuci imam dva racunara, jedan u dnevnoj a dugi u mojoj sobi. Ovaj u dnevnoj ima adsl preko telekoma, znaci onaj standardni Huawei modem-ruter. Pokusao sam da ih umrezim bezicno, kupio sam bio dve pci kartice, cak sam i stavio jace antene, al nisam uspeo da dobijem pristojan signal, izgleda da je jedan od zidova izmedju armiran beton.. Posto cale nece ni da cuje za kablove po kuci, a wireless odpada, mislio sam da ih povezem preko power line instalacije. Kod nas sam u jednoj firmi(necu da reklamiram, ako nekog zanima PM) nasao ovaj uredjaj:

http://www.ovislink.com/newovi...owerLine/HP-1000E/HP-1000E.asp
specifikacije:
http://www.ovislink.com/newovi.../HP-1000EFeaturesSpec.asp#spec

Ja sam to u mojoj glavi ovako zamislio: kupim ta dva, i jedan switch i sa jedne strane(moj komp) ubodem samo ovo u struju i na lan, a sa druge ubodem, modem, komp i ovo iz struje u switch. Jer to moze tako, znaci brzina mi ne treba, trebam samo da imam net i na mom kompu. I jos jedno pitanje jer postoji neki program sa kojim bi mogao da podelim fiksno vezu na 50/50?

Vec sam pokusao sa wireless varijantom i odustao sam.. Tako da nebi opet ulazio u tu pricu. Konkretno pitanje je da li mi treba switch, hub ili router?

Treba ti najjeftiniji 5 portni swich brzine 10/100 koji nađeš, a Huawei je jednoportni adsl ruter, tako da ti drugi ruter treba jedino ako želiš kvalitetniji ruter, a i ovaj Huawei može da odradi posao ako ga nećeš silovati sa P2P aplikacijama.
Kvalitetnija varijanta je da kupiš neki bolji adsl ruter koji ima 4 lan porta i onda oba kompa povežeš na njega, odnosno jedan komp i izlaz iz ovog strujnog adaptera, npr. TP Link 8840, košta između 3500 i 4000 dinara, kako gde, još bolja varijanta je Linksys AG241 cena oko 6500dinara.

Mada ne razumem, ali zaista, što je ćaletu problem da se provuče jedan kabl, dakle, nisu to kablovi u množini, nego jedan jedini i to će biti daleko bolje i jeftinije rešenje od tih Ovislink adaptera za koje nije 100% sigurno da će raditi na svakoj instalaciji.

To njega pitaj, ali taj kabl bi bukvalno trebao da prodje kroz sve sobe u stanu, jer je takav raspored..
Hvala za info, kupicu cu onda switch, u supstini p2p ne koristim, sve skidam sa rapidshara, jedino ponekad dc++ za koju pesmu al to mi i passive mod odradi.. Jer sa net limiterom moze da se napravi da kada su oba kompa upaljena da se link deli fiksno 50%/50%, a kada se jedan ugasi da sve ide na ovaj upaljen. Posto koliko sam svatio da bi lepo odradio dinamicku podelu protoka treba mi mnogo bolja i skuplja oprema od ove koju planiram da kupim.

Možda je ta varijanta sa kablom nezgoda u tvom slučaju, ali veruj mi da ovo sa strujnim adapterima je rešenje kojem se retko kad pribegava i nije gatantovano da će ti raditi.

Što se tiče kontrole protoka, ne može to tako kako si zamislio. Sa NetLimiterom možeš samo da ograničiš svaki komp pojedinačno. Primera radi, ako ti je adsl brzine 512, u NetLimiter-u svakom kompu postaviš limit na 256. Ali i ako je jedan komp isključen, ovaj drugi će i dalje imati 256, da bi dobio svih 512, moraš ručno promeniti limit u NetLimiteru.
To što ti želiš je na neki način isto dinamičko deljenje protoka, tj. da jedan komp ustupi deo svog protoka ako ga ne koristi.
Da bi ostvario to što hoćeš, jedino da povežeš modem na komp u dnevnoj sobi, a onda na njemu podesiš šering internet konekcije, a komp iz tvoje sbobe povežeš na komp u dnevnoj. Onda možeš sa nekim programom namestiti bolje deljenje protoka, ali velika mana ovog načina je što bi u tom slučaju komp u dnevnoj morao biti ukljčen kako bi ti sa tvog kompa imao izlaz na net.
Suštin cele priče je da ne postoji softver kojim ti možeš da utičeš na ruter, tj. da upravljaš sa njim koliko će protoka dodeliti kojem kompu, takođe ne možeš ni da utičeš na svič.
Program cFosSpeed obećva da će u budućim verzijama omogućiti interakciju između umreženih računara, recimo, imaš tri računara koja su umrežena, na svaki instaliraš cFosSpeed i oni (cFosSpeed programi) komuniciraju međusobno kroz lokalnu mrežu i "dogovaraju" se o deljenju internet linka, mada pitanje kako će to raditi u praksi jer ja cFosSpeedom nisam zadovoljan inače.
Trenutno, da bi kontrolisao protok mora sve ići kroz jednu (gateway) mašinu pa bi se na njoj moglo precizno podeliti, ili da kupiš ruter koji to može da radi. Linksys WRT54GL može to, ali sa modovanim firmverom i nije preterano skup. On nema adsl modem u sebi, pa je potrebno da ga povežeš recimo na taj modem što si dobio od Telekoma, a modem postaviš u pure bridge mod.

Pozdrav

Uff bolje ubedi caleta za kablove nego da sa strujnim instalacijama
Lepo sprovedi kablove da se skoro ne vide i ne bi trebalo da smetaju caletu

Nasao sam ovaj uredjaj:
http://www.airlive.com/products/HP-2000E/hp_2000e.shtml
To je kao druga generacija power line adaptera, do 85mp/s i vecu zonu pokrivenosti, a skupji je za 500 din.

Sad sam nesto gledao net limiter 2 pro, i sta bi bilo ako bi ja na kompu u dnevnoj sobi podesio limit na oba kompa po 512(posto imam 1 mbit), kapiram kada mi je taj komp upaljen, da ce veza prakticno biti podeljena, a sad kada ga ugasim, moj komp bi trebao da dobije pun protok? Nije mi toliko vazno da kada je moj komp ugasen u dnevnoj bude pun, jer se tu ionako nista ne skida, samo surf, mail i sl.. A ja bi nocu kad skidao sa mog kompa.

Sto se tice kablova, veruj mi na rec da je tvrd orah po tom pitanju. Hvala u svakom slucaju..

Nasao sam ovaj uredjaj:
http://www.airlive.com/products/HP-2000E/hp_2000e.shtml
To je kao druga generacija power line adaptera, do 85mp/s i vecu zonu pokrivenosti, a skupji je za 500 din.

Sad sam nesto gledao net limiter 2 pro, i sta bi bilo ako bi ja na kompu u dnevnoj sobi podesio limit na oba kompa po 512(posto imam 1 mbit), kapiram kada mi je taj komp upaljen, da ce veza prakticno biti podeljena, a sad kada ga ugasim, moj komp bi trebao da dobije pun protok? Nije mi toliko vazno da kada je moj komp ugasen u dnevnoj bude pun, jer se tu ionako nista ne skida, samo surf, mail i sl.. A ja bi nocu kad skidao sa mog kompa.

Sto se tice kablova, veruj mi na rec da je tvrd orah po tom pitanju. Hvala u svakom slucaju..

Što se tiče strujnog adaptera, nadam se da će to sve da ti proradi kako treba. Nije tu samo problem domet i brzina, nego smetnje kojih u strujnoj instalaciji možeš da imaš jako puno i zbog mnogo razloga.

Što se tiče limitiranja, ne može to tako. Ti na kompu u dnevnoj sobi ne možeš ograničavati tvoj komp, jednostavno nema načina da to uradiš!
Rekao sam ti lepo da sa NetLimiterom komp može samo sam sebe da ograniči, ali ne može da ograničava drugi komp.
To što ti hoćeš ne može bez rutera koji ima mogućnost deljenja protoka ili da napraviš na kompu u dnevnoj šering net konekcije, pa da sa nekim programom napraviš podelu protoka, ima više programa koji mogu to da rade, ali u tom slučaju bi komp u dnevnoj morao biti uključen kada ti sa tvog kompa hoćeš da ideš na net.

Prošle godine u ovo vreme sam testirao jedan takav adapter za umrežavanje preko strujnih instalacija i uspešno sam se umrežio sa ortakom koji živi u stanu iznad. Sve je radilo kako treba, uređaj poseduje kapacitet od 200 Mbps, naravno, teško da će se iskoristiti pun kapacitet (posebno zato što imam FE karticu). Jedina mana uređaja koju smo primetili je da može da pravi smetnje drugim uređajima (konkretno njegovom 2.1 sistemu) koji se napajaju preko utičnice kuda ide i signal. To je posledica malo jačeg predajnika zbog onih 200 Mbps.
A to da li će da radi ili ne, to zavisi isključivo od toga da li ćeš da ubodeš fazu ili ne. Znači ako su ti utičnice na istoj fazi, onda je velika verovatnoća da će sve da radi bez problema (osim ako ne uzmeš neku lošu opremu). To najlakše možeš da proveriš odvrtanjem osigurača, pa ako su ti obe utičnice na istom osiguraču, onda 99% da će da radi veza.

Nisi na istom osiguracu, ali na specifikaciji uredjaja pise da "prolazi" kroz osiguace, u svakom slucaju zvao sam radnju jos juce i pitao ih sta ako u slucaju da ne mogu da napravim vezu, rekli su mi da mogu da ih vratim ili da zamenim za nesto drugo, tako da me u principu nista ne kosta da probam(osim malo nerviranja), al boze moj. Sto se tice protoka smislio sam, stavicu net limiter na oba kompa, u dnevnoj sobi ce uvek biti upaljeno ogranicenje, a u mojoj cu ja rucno da palim-gasim po potrebi. Tako barem za pocetak, a kad budem skupio jos para kupicu neki kvalitetniji ruter sa adsl modemom koji ce da radi deljenje. Hvala svima na odgovorima, sledeca 3-4 dana imam ispite pa cu onda da se upustim u kupovinu i javjam sta sam uradio..
pozz

Nazad
Vrh Dno