Šta je novo?

Povezivanje na HDD preko wirellesa

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Elem kako da odradim ovo, a da to lici na nesto?

Kada kazem lici na nesto, imam wd 2 tb eksterni hdd i kupio sam ruter sa usb-om, d-link, nadajuci se da cu moci da pristupim hddu kao da mi je u masini, medjitim sve sto sam dobio je neki skrnavi web interface, pa kroz taj interface otvorim listu fajlova, pa ako hocu nesto da pogledam moram da downloadujem na svoj hdd, pa onda otvorim to, ili se u boljem slucaju otvori odmah u browseru ... *****izam ...

Zeleo bih da pristupim tim istim fajlovima i preko ipada, ali ako to nije moguce, nije strasno, samo me interesuje koji ruter ili kontroler ili sta god, moze da mi da bezicni pristup hddu kao da je u masini? Trazio sam po netu ali svi reklamiraju specifikacije, a niko ne govori kako se konektuje hdd na racunar.

hvala!

Ako hoćeš da ti sve elegantno radi, moraćeš da razmisliš o kupovini NAS-a - Network Attached Storage.
E sad, ovo nije jeftin sport, pošto dobar NAS nije uopšte jeftin, jer je to u praksi PC u malom.
Da li si spreman na ovo i ako jesi, koliko para misliš da daš?

Pa koliko para je potrebno da bi sve radilo kako treba? Otvorih amazon i nadjoh ovaj WD My Book Live 2TB koji se kaci preko etherneta na ruter, posto ruter vec imam, jel bi to radilo kako treba, ili bi se opet korisito taj web interface ili ove WD aplikacije?

Ja imam dva WD My Book World Edition koji su prethodni model tog WD Live-a. Imam ih vec skoro pet godina i odlicno su resenje za storage. Mozes da mapiras folder i tu vidis sve fajlove na svim uredjajima pa i na smart tv-u. Sto se tice pouzdanosti, svaka preporuka za kucnu varijantu. Ako ti trebaju neke extra performanse u brzini pogledaj QNAP i slicno mada je o dosta skuplje.

Jesi li probao da staviš neki WRT koji ima NAS mogućnost na taj ruter?

http://www.amazon.com/Iomega-Media-..._13436301_1_16?ie=UTF8&qid=1371145140&sr=1-16

Ili ovo?

Zato sam mislio posto HDD vec imam, da li ima samo kontroler da se kupi ili tako nesto, zato sam i uzeo ovaj ruter misleci da ce da mi zavrsi posao ...

Ajde ovako ... ne treba meni neka prevelika brzina, niti 16 diskova, samo da mogu pristupiti jednom disku od recimo 2 gb, da otvorim koji fajl sa racunara, bilo bi kul da ima i web pristup radi ipada i telefona, ali kazem nije neophodno ... koliko para sam spreman da dam nemam pojma posto vidim na amazonu cene idu od 100 do 1000+ dolara ... ako mi ovi od 100 zavrsavaju posao uzeo bi njih naravno :)

Potraži OpenWRT, DD-WRT i slične firmvere za tvoj model rutera. Ono što ti tražiš je prikazano u ovom filmu http://www.youtube.com/watch?v=kg9PigBJIBs
Tu je DD-WRT firmver na Belkinovom ruteru, dakle, treba da nadješ za D-link koji poseduješ, ako postoji, i flešneš. Nemoj da bacaš stotine evra na samostalni NAS, ako ti ovo radi isti posao.

Poslednja izmena:
Ovi WD diskovi su gotovo resenje sa diskovima unutra i to bi ti svakako zavrsilo bilo koji posao. Medjutim ako hoces da ustedis posto vec imas disk, probaj da se malo informises o WRT ili slicnom OS- u za taj ruter, kao sto rece RazbojNick. Sigurno da postoji varijanta cim poseduje usb. Sa njime dobijas i daleko vece mogucnosti kao naprimer VPN, da disku prilazis i kad nisi kod kuce...

Izgleda da za ovaj moj nema DIR-636L, posto on vec ima taj kao cloud storage koji je uzasan, pa za njega nema wrt ...

Kako se pristupa ovim WD diskovima, kao hdd-u koji je u kompu ili postoje neke fore opet?

Poslednja izmena:
Nema to veze, alternativni firmveri se prave iz niza razloga. Ovo je problem
Users seeking support for alternative firmware such as DD-WRT or Tomato should also be aware that the DIR-636L is based on a Ralink chipset, rather than those firmwares' preferred Broadcom chips, so it is less likely to be supported in future builds.
Ovo ne znači da nikad neće da naprave firmver za njega, ali 636L je relativno svež + ima manje popularan Ralink.

Najbolja varijanta uložen keš/efekat je da izabereš ruter kojeg ima kod nas, nije skup i podržan je od strane nekog alternativnog firmvera. Samostalan NAS je siguran, ali i najskuplji. Izvagaj.

Poslednja izmena:
Izgleda da za ovaj moj nema DIR-636L, posto on vec ima taj kao cloud storage koji je uzasan, pa za njega nema wrt ...

Kako se pristupa ovim WD diskovima, kao hdd-u koji je u kompu ili postoje neke fore opet?

Mapiras folder na racunaru ka njemu i on ti se prikazuje kao bilo koji folder u Windows-u...

Kada kazem lici na nesto, imam wd 2 tb eksterni hdd i kupio sam ruter sa usb-om, d-link, nadajuci se da cu moci da pristupim hddu kao da mi je u masini, medjitim sve sto sam dobio je neki skrnavi web interface, pa kroz taj interface otvorim listu fajlova, pa ako hocu nesto da pogledam moram da downloadujem na svoj hdd, pa onda otvorim to, ili se u boljem slucaju otvori odmah u browseru ... *****izam ...
Zar ne možeš prosto da pristupiš iz Explorer-a, kao što je navedeno ovde npr.?

Može!

Ne znam zasto ovo nije navedeno u uputstvu za ruter ...

Nego ja sam imao drugi problem sve vreme, network discovery nije hteo da se upali i popalio sam sve servise i po brisao sve programe za koje kazu da stvaraju problem i nista, na kraju sam reinstalirao win i odmah je nasao disk kada sam ukucao adresu dok mi je bez network discovery prijavljivao da ne moze da ga najde.

Hvala ljudi!

Nazad
Vrh Dno