Šta je novo?

Povezivanje kompa sa LCD tv-om?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Drugar ima stariji racunar i lcd televizor. Hteo bi da poveze da mu pored postojeceg monitora taj lcd televizor radi kao extended display, ili clone, ili mozda kao samostalna zamena za monitor, dakle da lcd bude monitor. E sad, interesuje me kako to povezati? Na grafickoj ima dva slobodna porta.

002-copy.jpg

Ovo desno je valjda DVI? Pored njega je onaj okrugli, s-video ili kako se vec zove. Ako je ovo sa slike DVI, da li bi mogao da kupi neki DVI to HDMI i da to spoji tako? U tom slucaju da li bi mogao i zvuk nekako da se prenese? HDMI bi mogao da prenese zvuk u tv, ali kako ga izvesti sa kompa? DVI koliko znam ne prenosi zvuk, samo sliku?

Inace tv ima i scart i kompozitni ulaz, pa ne znam da li bi moglo mozda i tako i da li bi tima bilo bolje?

I da li treba nesto dodatno podesavati i da li bi slika na tv-u bila kvalitetna ili nekako razmrljana, deformisana? Nisam ovo nikada radio pa ne znam sta da ocekujem.

I da li taj kabl ima neki poseban standard, oznaku ili sta i da li menja stvar to sto bi mu trebalo jedno 5 m da to poveze?

Moj pc sam upravo spojio sa tv-om preko kabla DVI-HDMI(isto ovako imam graficku kartu sa dva DVI porta i S-Video).Tako sam preneo sliku a zvuk sam spojio iz zvucne karte audio output (zelena boja) do cinca na pojacalu pa na eksterne zvucnike. A kablove moze da kupi u:
http://www.mikroprinc.com/proizvodi...i/gotovi-kablovi/kablovi-hdmi-i-dvi/index.php
http://www.kanibal.co.rs/products.php
http://www.kelco.rs/
Ja sam kupio u ovoj poslednjoj i meni sljaka.
Uglavnom je HDMI v1.3 negde i v1.2 ali podrzava v1.4
Verovatno kasnije moze kod LCD-a da se u podesavanjima namesti da u isto vreme radi i tv i pc mada bi trebalo da proveri specifikaciju same graficke karte.
Kabl koji sam ja kupio je http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?IDgroupweb=7505 pod rednim brojem 15073

Poslednja izmena:
Hvala za info. Ovo, da li je moguce da istovremeno rade i monitor i tv mi je dosta bitno. Jel moze to nekako da se proveri. Graficka je Ati x300 cini mi se.

Hvala za info. Ovo, da li je moguce da istovremeno rade i monitor i tv mi je dosta bitno. Jel moze to nekako da se proveri. Graficka je Ati x300 cini mi se.
Ja imam ATI Radeon HD 2600 PRO i kod nje mogu u isto vreme da rade oba monitora i podržava do Full HD-a. Proveri na sajtu proizvodjača specifikacije tako sam ja i za moju.

Kada uzmes prelaz dvi/hdmi, i na grafickoj kartici ima izlaz dvi sa zvukom, zvuk mora da radi :D

Je si li siguran za to pošto obično daju DVI-D to HDMI kabl?

Poslednja izmena:
I mene je ovo kopkalo, posto se zna da DVI kabl ne prenosi audio, a opet, kako onda radi zvuk preko DVI-HDMI adaptera?! Evo objasnjenja sa neta:
This is what I've gathered from my curious research on that stupid little thing. It's no magic at all. Actually, it's very simple and quite clever. ATI does not use a proprietary DVI connector on their cards, contrary to what most people say on internet forums and articles.

There are no dedicated audio pins on a standard DVI or HDMI connector, nor does ATI employee any on their connector. DVI and HDMI connectors contain 3 sets of data signals that are used to transmit video data. The manner in which the video data is sent is basically the same for DVI and HDMI (thus why it is so easy to convert one to the other). For HDMI, audio is interleaved between the video data, on the same pins.

This is how ATI transmits audio over their DVI port and is also the reason why you don't loose the audio when you use their dongle and convert is back to DVI to HDMI to DVI to HDMI, etc.

So, what does the dongle do? It simply tells the ATI card that it is plugged in and to start sending the audio (again, not over dedicated audio pins but over the 3 sets of data signals). Basically, when the dongle is plugged in, ATI pretends the DVI connector is an HDMI one and electrically treats it like that.

How does it detect that the dongle is plugged in? The DVI and HDMI specs include a 2 wire serial bus called I2C ("I squared See") that is widely used in electronics (including motherboards). This bus is used to transfer the EDID information.

The ATI dongle includes a small memory chip, either an EPROM or some other non volatile RAM device, on that bus. Any time an adapter is plugged in, the ATI card tries to probe for that eprom and read the data from it. If it's a real ATI dongle, it then turns on the audio.

So your ATI dongle does the same thing with less work.

Sorry for the long post but just saying that the new ATi cards do it, yes they do, in the most expensive way known to mankind.

Poslednja izmena:
Je si li siguran za to pošto obično daju DVI-D to HDMI kabl?

Pa moj primer licno, imao sam radeon4890, dakle 2dvi izlazi i s-video(mislim da je tako bilo), na jedan DVI izlaz sam stavio prelaz sa dvi/hdmi, i u njega i u tv stavio obican hdmi/hdmi kabel i zvuk je radio...

dvi hdmi.jpg

na ovaj prelaz/adapter mislim

Meni je sad glupo da menjam kabl DVI-HDMI za HDMi-HDMI pogotovo sto je 10m(bilo bi bacanje para). Jedino da koristim dva adaptera ili eventualno da mi na kraju ovog postojeceg zamene DVI konektor za HDMI. Inace gde si kupio ovaj adapter i kakav ti je kvalitet zvuka. Mada kad bolje razmislim bolje da ne diram postojece stanje jer u tom slucaju zvuk bi mi isao na tv zvucnike a ne kao do sada direktno u pojacalo pa na eksterne zvucnike. Ovo napominjem jer imam problem sa prebacivanje zvuka sa tv-a na pojacalo koje je stereo a zvuk sa tv-a je digitalni(moram da nabavim DAC). Eksterne zvucnike koristim kad koristim vezu tv sa pc-em ali kad koristim tv i hocu da iskoristim eksterne zvucnike onda ili dobijem eho ili nema zvuka na eksternim zvucnicima kad ubodem eksterni HDD preko USB-a u tv ( na primer gledam film pa hocu jaci i bolji zvuk).

Poslednja izmena:
Meni je sad glupo da menjam kabl DVI-HDMI za HDMi-HDMI pogotovo sto je 10m(bilo bi bacanje para). Jedino da koristim dva adaptera ili eventualno da mi na kraju ovog postojeceg zamene DVI konektor za HDMI.

Pa mozda ta varijanta ako je moguce da ti zamene DVI konektor za HDMI..

Ali pre toga proveriti da li hoce tako da radi, nekim drugim hdmi/hdmi kabelom da ne bi uradio tu prepravku a da nece da radi...

Ala si brz na odgovoru pa nemogu ni da prepravim post.:d

Generalno zvuk je dobar, ali ipak to su zvucnici sa tv-a i to se uvek koristi za ne daj boze :D a adapter sam dobio sa grafickom karticom, i lepo je sluzio..

Ipak cu ja da ostavim kako je "ne bi ja tu nista menjo". :) U svakom slucaju hvala ti.

Nazad
Vrh Dno