Šta je novo?

Povezivanje graficke na Lcd preko dvi to hdmi adaptera problemi?

Jedan Baja

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2000
Poena
620
Ovako,imam trenutno ati 4550 karticu koja na sebi ima hdmi izlaz,povezao sam kartu sa 40" lcd-om,sve radi super,na jedan klik menjam zvuk da li hocu preko zvucnika kompa ili da ide preko hdmi kabla na tv.E sad posto bih uzeo neku jacu kartu ,zanima me da li ima komplikacija ako lcd povezujem sa grafickom koja nema hdmi izlaz(4850,4870),nego preko dvi uz pomoc dvi->hdmi adaptera pa onda hdmi kabla ide do tv-a?Da li ima vise kliktanja u opcijama,problema sa slikom,zvukom,bilo cega sto bi me nateralo da kupim jacu kartu ali iskljucivo sa hdmi izlazom?Hvala na odgovorima.

Nebi trebalo biti nikakvih problema, sto bi ih bilo?

I niko da prenese svoje iskustvo,pa valjda je neko povezivao dvi->hdmi adapter, hdmi kabl sa lcd-om, cisto da potvrdi da radi sve kako treba ?Neko ?

Ako na karticu ubodeš DVI a u TV HDMI može biti problema jer za razliku od HDMI izlaza koji provodi i zvuk DVI ne sprovodi. Problem nastaje jer nema svaki TV u opcijama odvojen zvučni ulaz ..

lični primer:
imam LG 37" (izem li ga za oznaku ako ti je bitno proveriću ali je skorije kupljen ako ti to nešto znači), on ima 2 HDMI ulaza i 1 VGA ulaz, odmah uz taj VGA ulaz se nalazi i klasični audio ulaz. Stvar je u tome što TV pušta zvuk sa tog audio ulaza samo ako si namestio da pušta sliku sa VGA. Ako mu staviš za source HDMI on traži zvuk na HDMI-ju nema nigde u opcijama da posebno biram za zvuk.
Na grafičkoj nemam HDMI nego samo DVI i preko adaptera DVI-VGA sam povezao video a posebnim kablićem audio i to radi super. Imam i DVI-HDMI adapter i sa njim je slika super ali zvuka nema iako je audio kablić povezan.

Tako da ako nemaš u opcijama odvojeno podešavanje za zvuk TV ti neće puštati zvuk u varijanti DVI-HDMI (što nije nikakav problem ako ćeš ga puštati na nekim drugim zvučnicima..)

Koliko sam ja povatao po netu,ako se na dvi izlaz nakaci hdmi adapter i onda hdmi kablom ide do tv-a prenosi se i zvuk a ne samo slika?Meni je tv u drugoj sobi i jos jedan dodatni kabl za zvuk mi nije nikakva opcija.

Ja sam povezao 8600gt dvi to hdmi i ima zvuk ali sam grafičku povezao (u kućištu) sa dvopinskim kabelom na s/pdif na matičnoj ploči. Predpostavljam da je slično i sa drugim grafičkim kartama ako imaji audio ulaz (sličan konektor kao za ventilator)

Ako na karticu ubodeš DVI a u TV HDMI može biti problema jer za razliku od HDMI izlaza koji provodi i zvuk DVI ne sprovodi. Problem nastaje jer nema svaki TV u opcijama odvojen zvučni ulaz ..

Ovo nije tacno.
Ati kartice guraju zvuk na DVI, pa onda preko dvi->hdmi adaptera (ali originalnog koji dodje uz karticu). Ja cak guram zvuk kroz dvi->hdmi kabl od 600din sa integrisane kartice.

U principu nema nikakve razlike da li je dvi ili hdmi izlaz na kartici, osim u obliku.

OK, moja greška ..

nisam znao za to (koristim nv8600) atija davno nisam arčio .. a ova moja nema ..

sorry :wave:

Posto sam uzeo 4870 sa dva dvi-a samo da napisem (mozda nekome zatreba) da sve radi super,odnosno da uz dvi to hdmi adapter koji dolazi uz karticu sve se ponasa isto kao i da karta ima hdmi izlaz (vezano za zvuk i opcije u catalyst drajverima itd...)

u teoriji postoji vise vrsta DVI konekcija i teoretski problem moze da bude u kombinaciji dvi izlaza na karti i adaptera dvi-hdmi (malo google), ali zasto bi bilo, ja teram samo sliku i radi savrseno, full HD a ako ti se desi da nemas slike, prvo probaj da ubodes u drugi hdmi conector na tv-u, naravno pod uslovom da si u drv. sve lepo namestio...

Kod mene Nvidia 9600 GT povezana za lcd samsung 40A656 hdmi----hdmi i nece zvuk pa da ga ...molim josh :crash:

I niko da prenese svoje iskustvo,pa valjda je neko povezivao dvi->hdmi adapter, hdmi kabl sa lcd-om, cisto da potvrdi da radi sve kako treba ?Neko ?

Ja to radim,(grafika je ati 4670) i sve perfektno radi,bez problema. Zvuk ide preko komp.zvucnika.

Sta kaze wiki:

DVI to HDMI

Unlike HDMI, DVI usually carries no audio data in its TMDS channel. However, as DVI is for the most part compatible with HDMI (see Compatibility with DVI), it is just as possible to support including audio data by incorporating the audio in the TMDS signal. Because DVI displays typically have no sound capabilities, a DVI to HDMI adapter/cable can then be used to connect the device to an HDMI display. For instance, this feature allows PCs to send audiovisual data to a high definition television. It is increasingly found on modern computer graphics cards (e.g. cards by Nvidia[2] and ATI[3]) and certain motherboards with integrated graphics.

Znaci da uzmem adapter i dvi kabal a hdmi da penzionisem ? :smackbum:

wiki je bas referentna |>>

onako je kako sam ja napisao, doduse na biostar ploci... a par ljudi je pisalo kako je nvidijama...
evo sad GA ploca koja ima i dvi i hdmi izlaz ne daje zvuk na dvi.. tako da to sve zavisi od proizvodjaca.

Kod mene Nvidia 9600 GT povezana za lcd samsung 40A656 hdmi----hdmi i nece zvuk pa da ga ...molim josh :crash:

Mozda je glupo pitanje ali jesi li prikljucio SPDIF izlaz sa zvucne kartice na graficku pomocu kablica ?:)

Nije glupo pitanje ,nego sam ja :wall:

Jel ima taj kabal na nekom nasem web shopu da se pazari pls ? :,,:

Kabl dolazi uz graficku kad se kupuje
Ako ti juzni bulevar nije daleko dodji i dobices taj kabl free...
Poz

Hehehehe FALA Tarmi ,nego me hebe kilometraza ...morao bih da spucam iz Kg-a :eyebrows::d

A uz grafiku sto sam dobio ,ko zna gde je to sad zatureno :wall:

Poslednja izmena:
e pa j***ga ... nisam znao da si iz KG ... sorry

Blah,nadjem ja i kabal i povezem ali ..trt,opet nece :mad:

Na grafici jedini moguci utor pasuje dok na maticnoj ima 3 pina a 2 kablica. Evo slike,2 su desno jedan levo i iznad svih pise spdif out.
Probao sam da na ova 2 desno ubodem,obe kombinacije ali opet nem zvuka ?
Gde sad brljam ? :smackbum:

U moja masina ti stoji samo ASUS a ja cenim da je u pitanju P5QC model
Crveni kabl ide na srednji pin a crni na desni ... skroz levi odvojeni pin je +5V i njega
ne koristis ...
Takodje ako graficka kartica ima 2 DVI izlaza pozadi probaj i jedan i drugi ...
Uglavnom samo na jednom DVI izlazu prolazi i zvuk, dok na drugom ne.
Kod vecine kartica zvuk prolazi na "donjem" DVI-u (onaj "blize" maticnoj ploci)

Poslednja izmena:
Probao sam i tako crni levo narandz desno i obrnuto i nista. Inace imam 1 hdmi i jedan dvi out.Sad sam nakacen na hdmi out ,probao i na lcd sva 4 hdmi in..isti djavo :wall:

Hajd probacu opet :eyebrows:
I da,to je ta ploca ..dvi i hdmi su jedan pored drugog.

Poslednja izmena:
Mislio sam na izlaze (konektore) na grafickoj kartici ...
Uglavnom graficke kartice imaju 2 x DVI & TV-out pozadi
Pogledaj u uputstvu od grafike na koji njen konektor pozadi
prolazi zvuk sa SPDIF-a

Poslednja izmena:
Da i ja sam mislio na grafiku...znaci imam po 1 dvi i 1 hdmi ,oba su jedan pored drugog na red.
Nego sam probao za svaki slucaj i da na samom lcd probam sva 4 hdmi in .. :eyebrows:

Sad kao za inat nemam dvi kabal ...grrrrr

Poslednja izmena:
Mislio sam na izlaze (konektore) na grafickoj kartici ...
Uglavnom graficke kartice imaju 2 x DVI & TV-out pozadi
Pogledaj u uputstvu od grafike na koji njen konektor pozadi
prolazi zvuk sa SPDIF-a

Cekaj ja ima Gogabajtovu 9600 gt sa 2 DVI izlaza ali nemam nigde na grafickoj SPIDF ulaz , da li je moguce da samo jedan DVI izlaz je predvidjen da da zvuk.
Pozdrav

DVI ne daje zvuk, kod ATi-ja to radi zvucna kartica na samoj grafickoj
dok kod nVidie se kaci zvuk na eksterni SPDIF konektor.
Ako nemas na kartici SPDIF ulaz za zvuk onda nikako ne mozes preko graficke
kartice progurati zvuk ... nemas odakle ... nVidia graficka kartica nema
zvucnu na sebi pa je i nebitno da li zvuk moze da prodje kroz oba DVI-a ili samo jedan

Poslednja izmena:
da li bih mogao sa ovim
mpc2.jpg
kablićem uz modifikaciju da povežem spdif konektor sa grafičke 9600gt na audigy 2 spdif konektor.
Kabal nisam dobio uz grafu a nemam pojma gde da ga kupim.

Vrh Dno