Šta je novo?

Povezivanje grafe i TV-a, problem

Starter21

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
330
Pokušavam da spojim PC grafičku RTX 3050 sa TV-om Sony X95 i to HDMI kablom. Naizgled jednostavan zadatak, ali...

Nikako ne mogu da dobijem desktop sliku na TV-u. Na ekranu bude statična zelena, plava ili neka druga boja.

Interesantno je da isti TV, sa istim HDMI kablom uredno dobija video signal iz laptopa sa integrisanom AMD grafom, bez potrebe za ikakvim podešavanjima. Isto tako, bez problema mu stiže signal i sa starije konfiguracije u kojoj je grafa 750Ti.

Probao sam da menjam opcije - extend/duplicate displays, pa i show only on TV, ali se ništa nije promenilo. Naravno, monitor preko HDMI uredno prima signal sa grafe.

Šta još pokušati?

Drugi kabl.

Nije do kabla. Isprobao sam još 2, pored prvobitnog, koji kao što napisah uredno radi i predaje signal sa 2 druga računara.

Uzeh danas lg c1 koji podrzava 4k/120Hz, pisao na delu gde da kupim. Slicna situacija, zavisno od rezolucije i osvezenja dobijam slicne rezultate. Kabl je star, cekam da nadjem 2.1 kabl prvo, pa da vidim sta cu dalje. Jedino sto radi je 4k/30Hz, probaj to, ili 1080p sa 60Hz...

@streets_fan deluje da je izvor HDMI 1.4. na šta povezuješ kablom televizor?

Kod tebe je kabl 100%.

Kompjuter, ryzen 1600, rx 570. Gledam po netu, moguce da je grafika previse matora za taj standard. Uzecu prvo kraci kabl koji bi sigurno trebao da radi, pa cu mozda da pozajmim grafiku da ubodem i vidim. Najveci problem je sto mi treba hdmi od 7+ metara za povezivanje, pance i to verovatno biti jos jedan problem.

Nije to više problem. U petak smo montirali 10m HDMI 48Gbs 2.1 kabl i radi ko zmaj.
19e nabavna cena na Amazonu.

Kako sam već pisao, kod mene nije problem kabl. Imam ih 3, različitih dužina, svi su dokazano ispravni i kvalitetni. Rade sa tim istim TV-om, ali sa drugim konfiguracijama (grafički lošijim od ove u pitanju).

Ono što sam uspeo je da pronađem u podešavanju TV-a da svaki HDMI ulaz ima 4 formata za prijem signala (standard, enhanced, enhanced Dolby i enhanced VSS). Jedino u formatu Enhanced VRR, koji je inače namenjen za gaming-tj. konzole, TV može da uredno primi sliku sa konkretnog PC-a. To opet ima za rezultat da su podešavanja slike na TV sužena, jer je "game" mod za taj format predefinisan (znači, ne može da se bira "cinema" ili drugi). Interesantno je da samo kad sam konektovan u tom formatu Enhanced VRR imam priliku da menjam rezoluciju i osvežavanja u NVIDIA driver podešavanju, dok u drugim formatima to nisam mogao.

Isto tako, Display 1 je uvek TV i uvek se pobudi/prebaci na vezu sa HDMI kad se PC upali ili restaruje (što mi takođe baš ne odgovara).

Kompjuter, ryzen 1600, rx 570. Gledam po netu, moguce da je grafika previse matora za taj standard.
ta grafička podržava HDMI 2.0 (4K@60Hz). nisam siguran da li to znači da podržava 2.0b (podrška za HDR formate).
da, grafička je previše matora za 2.1. inače, isti je podržan tek kod aktuelnih generacija grafičkih (RX 6000, RTX 3000)
Isto tako, Display 1 je uvek TV i uvek se pobudi/prebaci na vezu sa HDMI kad se PC upali ili restaruje (što mi takođe baš ne odgovara).
ja mislio to samo kod starijih modela sa DVI. to je izgleda tako kod nVidia, da HDMI ima max prioritet

Poslednja izmena:
Probacu prvo kabl, da dobijem stabilnu sliku na 1080p/120Hz ili 4k/60Hz, pa onda dalje redom, pozajmim grafiku 6000 serije pa da vidim. Ne radi mi se upgrade kompa zbog toga, jer onda ide i novi cpu jer je cpu vec mator. Dodatni problem je sto imam itx kuciste, sugo 13, koje je max napeto vec sa prostorom, ne znam dal ima 6600+ grafa da su dva slota i normalne potronje u rangu ove 570. Za 6700 bi mi trebalo i jace napajanje od ovih 500w koje imam.

Nasuprot tebi, ja sam baš uradio upgrade celog sistema. Malo šta sam time dobio, a zbog ovakvih i sličnih stvari me "boli glava".
Ja mislio to samo kod starijih modela sa DVI. to je izgleda tako kod nVidia, da HDMI ima max prioritet
Kod mene je upravo suprotno - sa starom GTX 750 nisam imao nikakvih problema. Imala je 2 HDMI, koja sam koristio i 1DP. RTX 3050 ima 3 DP i 1 HDMI. No kako god priključio monitor i TV uvek nekako TV ima prioritet.

Nazad
Vrh Dno