Šta je novo?

Povezivanje dve udaljene mreze

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
Ovo sam vec pitao, ali nije bilo tehnickih uslova, tako da nisam probao.
Znaci, mreza u firmi u kojoj radim ima 35 racunara. Postoji i mreza koja se nalazi u Novom Beogradu. Tamo ima 5 racunara koji su takodje mu mrezi. Pitanje je kako povezati ove dve mreze. Prva, veca mreza, ima stalni pristup net-u, ADSL. Druga samo Dial-up. Postoji ideja da se zakupi parica od poste. Da li na taj nacin moze da se uradi ovo sto zelimo. Ili postoje drugi nacini. Totalno mi je napoznata ova problematika.

Ima li ko neku ideju?

- Mozes da uzmes i u drugoj mrezi aDSL/kabl/ sta ti ja znam i da povezes te 2 mreza preko internet-a ili ti pomocu VPN-a.
- Ako postoji opticka vidljivost mozes ih direktvo povezati putem wireless-a dakle 2 usmerene antene i vozi.
- A postoji i ta varijanta koju si ti spomenuo ali ona je ja mislim ubedljivo najskuplja. I moraces da cekas da se ovi iz poste smiluju da ti to obezbede.

VPN preko interneta mi se cini najjednostavnijim i najjeftinijim resenjem.

jaksa je napisao(la):
VPN preko interneta mi se cini najjednostavnijim i najjeftinijim resenjem.

Kako ce to da radi? Verovatno sporo?
Da objasnim. Novi Beograd, vise Zemun, kod Kvantaske pijace je magacin. Ovi iz firme koja se nalazi na Zelenom vencu zele da imaju stanje u magacinu. Kad magacioner knjizi materijalno da se to prenosi, i da u finansijskom knjigovodstvu mogu da obaradjuju dalje. To bi bila osnovna namena. Da li tako nesto moze preko VNP-a? I koliko bi to zauzimalo link. Preko tog linka na net ide i jedno 20 racunara u mrezi. A i mail server radi preko njega.

E to vec ne znam.
Znam sigurno da zakupljene parice tj linija od ptt ove zahteve mogu da zadovolje.
Ne bi bilo lose da porazgovarate sa mreznim inzenjerima iz poste na tu temu.

Naravno da postoji resenje...
Samo je pitanje koliko si spreman finansijski da ides.

acatheking je napisao(la):
Naravno da postoji resenje...
Samo je pitanje koliko si spreman finansijski da ides.

Pretpostavljam da mislis na bezicnu vezu? Udaljnenost je 8km. Ali opticka vidljivost ne postoji. Na koji dugi nacin mislis?

1. na iznajmljenu paricu ne racunaj ukoliko poredis te troskove sa troskovima adsl-a.
2. ni adsl nije toliko lepo kao sto zvuci. zasto? rcimo imas 256kb paket. tu ti je 100kbps upload. na drugoj strani isto toliko. Znaci da ce maksimalni protok preko VPN linije biti tih maksimalnih 100kbps-a.

elem, takodje je potrebno obezbetiti uredjaj(e) koji podrzavaju vpn. postoji nekoliko nacina. kupovina nekog rutera koji ima opciju vpn povezivanja (a ne VPN passthrough sto je zestoko ******, cista navlakusa) ili dve masine koje ce vrteti neki softver za vpn. Taj VPN opet moze raditi u bridge modu ili ne, ja ti preporucujem ne. Ukoliko ti ne odgovara cena vpn rutera, uzmi dve p100 masine, podigni neki firewall distro, oni uglavnom imaju podrsku za ovaj ili onaj vpn...

Miroslav je napisao(la):
1. na iznajmljenu paricu ne racunaj ukoliko poredis te troskove sa troskovima adsl-a.
2. ni adsl nije toliko lepo kao sto zvuci. zasto? rcimo imas 256kb paket. tu ti je 100kbps upload. na drugoj strani isto toliko. Znaci da ce maksimalni protok preko VPN linije biti tih maksimalnih 100kbps-a.

elem, takodje je potrebno obezbetiti uredjaj(e) koji podrzavaju vpn. postoji nekoliko nacina. kupovina nekog rutera koji ima opciju vpn povezivanja (a ne VPN passthrough sto je zestoko ******, cista navlakusa) ili dve masine koje ce vrteti neki softver za vpn. Taj VPN opet moze raditi u bridge modu ili ne, ja ti preporucujem ne. Ukoliko ti ne odgovara cena vpn rutera, uzmi dve p100 masine, podigni neki firewall distro, oni uglavnom imaju podrsku za ovaj ili onaj vpn...

Pitaju me i firmi koliko bi kostalo da se povezemo bezicno. Ja onako, napamet kazem, pa, jedno 3000e. Pa to nije mnogo, kazu oni, hajde da se tako povezemo.
Sta cu sad? Salim se. Nije bilo ozbiljno, ali je prica tacna. Da li bi mogli da ostvarimo bezicnu vezu sa nekom boljom opremom?

bez opticke vidljivosti? ni ne pomisljaj na to...

Možeš da uzmeš dva obična VPN routera, ima ih za 50+ poena + PDV, koji se prema uputstvu povežu. Ja sam npr. sa Pheenetom uspeo da povežem dve mreže i to radi OK.

Druga varijanta, ako nije bitna (toliko) sigurnost:

www.hamachi.cc

Suvi je napisao(la):
Kako ce to da radi? Verovatno sporo?
Da objasnim. Novi Beograd, vise Zemun, kod Kvantaske pijace je magacin. Ovi iz firme koja se nalazi na Zelenom vencu zele da imaju stanje u magacinu. Kad magacioner knjizi materijalno da se to prenosi, i da u finansijskom knjigovodstvu mogu da obaradjuju dalje. To bi bila osnovna namena. Da li tako nesto moze preko VNP-a? I koliko bi to zauzimalo link. Preko tog linka na net ide i jedno 20 racunara u mrezi. A i mail server radi preko njega.

Po zakonu koji jos uvek vazi:
Magacioner knjizi robno = koicina
Materijalno knjigovodstvo = kolicina + cena
Finasijsko knjigovodstvo kontrolise materijalno knjigovodstvo...
Magacioner periodicno slaze sa materijalnim knj. kolicinu
Razdvajanje i je i napravljeno da magacioner ne bi znao cenu nego samo kolicinu.

E sad kolicina podataka o kolicini je toliko smesna da mozes da saljes i modemom na dial-in konekciju gde ti je materijalno (finansijsko)

Jes', ali ako je aplikacija pravljena tako da zahteva stalnu vezu? ;) mi recimo imamo povezano robno i materijalno knjigovodstvo koje zahteva stalnu vezu (makar i dial-up) inače neće da fercera...

violinista je napisao(la):
Možeš da uzmeš dva obična VPN routera, ima ih za 50+ poena + PDV, koji se prema uputstvu povežu. Ja sam npr. sa Pheenetom uspeo da povežem dve mreže i to radi OK.

Druga varijanta, ako nije bitna (toliko) sigurnost:

www.hamachi.cc

Ne razumem te. Imamo ADSL Router, i stalnu vezu. Sta da stavimo sa druge strane? I kako to funkcionise? Malo detaljnije ako mozes. Hvala.

violinista je napisao(la):
Jes', ali ako je aplikacija pravljena tako da zahteva stalnu vezu? ;) mi recimo imamo povezano robno i materijalno knjigovodstvo koje zahteva stalnu vezu (makar i dial-up) inače neće da fercera...

To je AB Soft-ov softver (SQL) u sebi sadrzi i materijalno knjigovodstvo. Da li podrzava to sto kazes ne znam. A ako podrzava kako to funkcionise?

E sad kolicina podataka o kolicini je toliko smesna da mozes da saljes i modemom na dial-in konekciju gde ti je materijalno (finansijsko)[/QUOTE]
To je tacno, podataka nema mnogo. Ali na koji nacin to slati? Kako funcionise?

I mi imamo AbSoft-ov software ;) i poželjno je da ima VPN da bi sve radilo kako treba, tj. bez većih problema.

Dakle s tvoje strane uzmeš neki router koji povežeš na liniju (mislim da ima i ADSL routera koji imaju VPN opciju). Zatim bi bilo dobro da i na drugoj strani povežeš isti takav router, jer provereno dobro rade (s obzirom na korišćene protokole) isti uređaji koji su u paru. Podese se protokoli (zavisno od rutera) i šljaka sve kako treba.

Suvi je napisao(la):
Pitaju me i firmi koliko bi kostalo da se povezemo bezicno. Ja onako, napamet kazem, pa, jedno 3000e. Pa to nije mnogo, kazu oni, hajde da se tako povezemo.
Sta cu sad? Salim se. Nije bilo ozbiljno, ali je prica tacna. Da li bi mogli da ostvarimo bezicnu vezu sa nekom boljom opremom?

jedini pravi nacin da to uradite je da konaktiras provajdera kod koga imate adsl i da u dogovoru sa njima napravis kalkulaciju koliko ce da kosta. Dva adsl rutera koji idu na telefonski broj ne piju vodu bas. Morate da iznajite parice od telekoma od tacke a do tacke b. Na obe lokacije mora da ima tehnickih uslova ili ako imate vise telefonskih brojeva da jedan zamenite za poprecnu vezu na obe strane. Problem je u ceni ove operacije jer telekom nedaje vise analogne veze koje su bile jeftine vec sad daje samo digitalne a cene mozes da vidis na telekomovom sajtu. Ako bi tu liniju koristili samo za lokalni lan onda vam provajder nije potreban jer cela mreza moze da ide na internet na strani koja ima adsl, a u tom sllucaju bi i troskovi bili manji osim pocetnih i kupovine dva modem rutera koji mogu da dobace tu razdaljinu. Neki zikseli npr.

Nazad
Vrh Dno