Šta je novo?

Povezivanje dva kompa preko kablovskog modema

eruanntion

Slavan
Učlanjen(a)
27.05.2006
Poena
304
Napokon mi danas instaliraše kablovski modem :D :D :D . Pre skoro godinu dana sam se preselio na ovu lokaciju gde nije bilo sbb-a, već AVcoma, tako da sam uzeo ADSL. Pre preseljenja sam imao SBB-ov kablovski. Pošto i ja i cimer imamo kompove, moj komp smo tada povezali preko USB-a na modem, a njegov preko etherneta. Danas, skoro godinu dana kasnije smo opet uveli SBB, i danas su mi doneli modem. Medjutim, dečko iz SBB mi je rekao da ne mogu više da nas spojim na taj način, zato što SBB više ne dodeljuje opseg IP adresa, već samo jednu javnu IP adresu. :wall: Da li ovo ipak može da se odradi na neki način. Znam da je jedno od rešenja da kupimo ruter, ali to su dodatni troškovi, plus na to bih morao dodati i mrežnu karticu koju ja nemam, što znači još troškova.
Znači, da li neko zna da li je ovo moguće odraditi kao što smo i pre to radili, ja na USB, a on preko etherneta?

ja sam tako povezo moj i cimerov komp

iskljuci firewall windows-ov
seruj konekciju SBB
zatim tvoja mrezna treba da ima IP 192.168.0.1, mask 255.255.255.0 to ce win automatski da joj dodeli cim serujes konekciju
zatim na cimerov komp IP 192.168.0.2 , mask 255.255.255.0, gateway treba da stoji 192.168.0.1 i DNS 192.168.0.1

i to ce da radi samo komp na koji je nakacen modem mora stalno biti ukljucen da bi drugi komp imao pristup netu

preporucujem da instaliras kerio, na gateway masinu, i da mu cekiras gateway funkciju

Poslednja izmena:
eruanntion je napisao(la):
Napokon mi danas instaliraše kablovski modem :D :D :D . Pre skoro godinu dana sam se preselio na ovu lokaciju gde nije bilo sbb-a, već AVcoma, tako da sam uzeo ADSL. Pre preseljenja sam imao SBB-ov kablovski. Pošto i ja i cimer imamo kompove, moj komp smo tada povezali preko USB-a na modem, a njegov preko etherneta. Danas, skoro godinu dana kasnije smo opet uveli SBB, i danas su mi doneli modem. Medjutim, dečko iz SBB mi je rekao da ne mogu više da nas spojim na taj način, zato što SBB više ne dodeljuje opseg IP adresa, već samo jednu javnu IP adresu. :wall: Da li ovo ipak može da se odradi na neki način. Znam da je jedno od rešenja da kupimo ruter, ali to su dodatni troškovi, plus na to bih morao dodati i mrežnu karticu koju ja nemam, što znači još troškova.
Znači, da li neko zna da li je ovo moguće odraditi kao što smo i pre to radili, ja na USB, a on preko etherneta?

To kako ste se ranije povezivali vise nije moguce, lepo ti je objasnio covek iz Sbb-a, ranije ste imali dve IP adrese za svaki od racunara koji su bili povezani na modem a sada mozes imati samo jednu, koja je iz javnog opsega, kao sto si imao dok si koristio ADSL. Najjeftinija varijanta je da nabavis jos jednu mreznu karticu za tebe i da se povezete kako vam je Kibla rekao.

Nazad
Vrh Dno