Šta je novo?

Povezivanje CD-R, CD-RW i HDD uređaja

radar

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2001
Poena
619
Vezao sam na primarnu granu samo HDD kao master, naravno, a na sekundarnu rezač kao master (na vrhu kabla) i čitač kao slave (na sredini kabla) i to sve radi. Međutim prijatelj mi kaže da se preporučuje vezati na primarnom kablu HDD kao master (na sredini kabla) i CD čitač kao slave (na vrhu kabla), a na sekundarnom samo rezač kao master (na vrhu kabla). Još je naglašeno da oba CD uređaja moraju biti na vrhu kabla.
Međutim kada ja ovako povežem uređaje, mašina mi ne prepoznaje HDD.

UDMA 66 kablovi su predvidjeni da rade tako sto je master na kraju, a slave na sredini kabla (ako stavis cable select tako ce se postaviti). U drugoj kombinaciji nekada rade bez problema, a nekada bas i ne (kao npr. u tvom slucaju). Da ne pominjem da CD ima mogucnost da uspori rad HDD-a ako je na istoj grani sa njim. Batali ti to sto ti je savetovao taj tvoj prijatelj...

Bilo je polemike ranije o tome, ali meni je idealna kombinacija kao tvoja i to je to

radar je napisao(la):
Vezao sam na primarnu granu samo HDD kao master, naravno, a na sekundarnu rezač kao master (na vrhu kabla) i čitač kao slave (na sredini kabla) i to sve radi. Međutim prijatelj mi kaže da se preporučuje vezati na primarnom kablu HDD kao master (na sredini kabla) i CD čitač kao slave (na vrhu kabla), a na sekundarnom samo rezač kao master (na vrhu kabla). Još je naglašeno da oba CD uređaja moraju biti na vrhu kabla.
Međutim kada ja ovako povežem uređaje, mašina mi ne prepoznaje HDD.
Pazi vamo!

IDE interfejs, bez obzira na brzinu ( ATA-33/66/100/133 ), je tako realizovan da u jednom trenutku samo jedan od dva uređaja na istom kanalu može da šalje ili prima podatke. Pri tome su dovoljno glupi da ne mogu direktno da komuniciraju između sebe, već im je potrebna iterakcija sistema. E sad', protok podataka na IDE magistrali ( jednoj grani ) može da se odvija brzinom od 33, 66, ... ili kol'ko već MB/s. Što je ta komunikacija brža, to manje vremena jedan uređaj okupira magistralu, pa će onaj drugi ( slave ), na toj grani, moći više da uradi. Zato je IDE bulja kada treba brzo prekopirati nešto sa mastera na slave.

Što se tiče konkretne priče oko konfiguracije, pretpostavka je da ćeš rezač koristiti najčešće, jer može da radi i kao običan CD, tako da bi njega trebalo da izdvojih kao master na secondary granu. HDD neka ti bude master na primary, a CD slave na istoj i nemaš frke. Jedino usporenje koje možeš da osetiš je slabije kopiranje podataka sa CD-a na HDD ( pri instalaciji nekog programa recimo ), ali pošto u tu svrhu možeš da koristiš i CD-RW nema frke. ;) Nije mi samo jasno zašto ti je taj prijatelj savetovao da stavljaš slave na kraj kabla!?!?!?!? Bilo kako bilo, metni ti lepo sve kako treba, ući u BIOS i vidi jel' sve u redu pa piči u zdravlje! cheers

Re: Re: Povezivanje CD-R, CD-RW i HDD uređaja

magick je napisao(la):
Pazi vamo!
Što se tiče konkretne priče oko konfiguracije, pretpostavka je da ćeš rezač koristiti najčešće, jer može da radi i kao običan CD, tako da bi njega trebalo da izdvojih kao master na secondary granu. HDD neka ti bude master na primary, a CD slave na istoj i nemaš frke.
Da, da, tako lepo radi. Proveriću dali se primećuje razlika u "On the fly" rezanju od situacije kada su pisač i čitač bili na istoj grani.

Ali kako ja da povezem Pioneer 116 koji je DMA66 i hard koji je DMA 100, pre cu da povezem pisac i dvd - jer su istih dma karakteristika.
Znam da je razlika izmedju 100 i 66 veoma mala, ali mi je ova kombinacija nekako bolja.

magick je napisao(la):
Pazi vamo!

IDE interfejs, bez obzira na brzinu ( ATA-33/66/100/133 ), je tako realizovan da u jednom trenutku samo jedan od dva uređaja na istom kanalu može da šalje ili prima podatke. Pri tome su dovoljno glupi da ne mogu direktno da komuniciraju između sebe, već im je potrebna iterakcija sistema. E sad', protok podataka na IDE magistrali ( jednoj grani ) može da se odvija brzinom od 33, 66, ... ili kol'ko već MB/s. Što je ta komunikacija brža, to manje vremena jedan uređaj okupira magistralu, pa će onaj drugi ( slave ), na toj grani, moći više da uradi. Zato je IDE bulja kada treba brzo prekopirati nešto sa mastera na slave.

A koja je razlika između IDE i EIDE?

magick je napisao(la):
Pazi vamo!

Zato je IDE bulja kada treba brzo prekopirati nešto sa mastera na slave.

Nije mi samo jasno zašto ti je taj prijatelj savetovao da stavljaš slave na kraj kabla!?!?!?!?

To sam i ja mislio dok nisam stavio dva diska na 7200 (jedan MS drugi SL), pa da vidis kako je sve poletelo.

Koja je razlika, gde sta ide (vrh ili sredina kabla), mislim probao sam i ovako i onako i meni je isto???

A kako bi vi povezali HDD, citac i rezac ako du vam na raspolaganju 2 IDE kanala i RAID. Abit bx133 RAID ???

Vrh Dno