Šta je novo?

povezivanja monitora i laptopa

pm.me

Cenjen
Učlanjen(a)
21.01.2021
Poena
155
Moja oprema  
Mobilni telefon
Poco x3 nfc
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Buduci da sam veliki lajik u smislu hardvera a poznanik me zamolio da se raspitam pa rekoh ovde da pitam.

Poznanik treba da poveze monitor sa laptopom. Na monitoru vidim da ima standardne ulaze iz kojih jedan izlazi sa displej portom dok na laptopu postoji hdmi i standardan izlaz. Slike mi je poslao pa pogledajte. Sta bi bilo najoptimalnije da kupi da bi povezao laptop sa monitorom? Da li neki displejport to hdmi konvertor bez kabla ili da kupi obican vga kabl?

Imas kablove HDMI - Display Port, to mu je najbolja opcija.

Na monitoru ima VGA i DVI, pa mu treba HDMI - DVI kabl.

Zato sto je VGA analogni a DVI digitalni , VGA se odmah otpisuje , HDMI na DVI kabl je dovoljan osim ako monitor nema HDMI ulaz ako ima onda HDMI na HDMI kabl.

Ima na monitoru i Display Port, slikao je samo kabl.
Ne vidim na monitoru Display Port, samo VGA i DVI. Verovatno ima Display Port - DVI kabl, koji mu u ovom slučaju ne odgovara. To je ono što se može zaključiti sa slika. Možda je DP na nekom drugom mestu na monitoru, mada sumnjam, jer retko koji monitor sa VGA i DVI portovima ima i DP.

Čak je i napisao da na monitoru ima Display Port, na osnovu toga sam i dao savet.

Na monitoru vidim da ima standardne ulaze iz kojih jedan izlazi sa displej portom dok na laptopu postoji hdmi i standardan izlaz

Iz ovo dela "Na monitoru vidim da ima standardne ulaze iz kojih jedan izlazi sa displej portom" može da bude, ali ne mora da znači. Može samo da znači da je na kraju kabla DP.
Svakako čekamo da potvrdi ili da pošalje još neku sliku, jer ovako nije sigurno koje još ima izlaze na monitoru osim VGA i DVI, koji se vide.

Postoje kablovi HDMI na DP i adapteri HDMI (muški) na DP (ženski) i DP (muški) ana HDMI (ženski)u zavisnosti od toga koji kabl ima uz monitor.
Jedino što na slici monitora nema niti DP niti HDMI, samo VGA i što izgleda kao DVI, DP ili HDMI nemaju šrafove.

Poslednja izmena od urednika:
Postoje samo dva izlaza sa monitora VGA i DVI definitifno kamo srece da ima HDMI onda bi bilo najlakse sa hdmi kablom tako da ne gine kombinacija hdmi na dvi kao kabl ili neki adapter sa hdmi na dvi jer ima digitalport kabl. Moram naci nekoga ko isporucuje na adresu adapter hdmi direkt u laptop pa na displej port ili hdmi na displej port kabl. Hvala vam svima na pomoci :)

Između ostalog zašto sam VGA stavio u razmatranje. Da je računar u pitanju, sve OK. Ali za laptop ne znam baš, ne znam da li bi se igrale igre, gledali filmovi ili malo surfovalo i sređivalo slike npr. Koliko bi se učestalo koristilo i dostupnost kabla/adaptera u mestu boravka i cena mi je takođe bila na umu.

da li bi se igrale igre, gledali filmovi ili malo surfovalo i sređivalo slike npr.
Mislim da bi pre svega koristio za gledanje eon/irisa kada mu supruga zauzme tv uz eventualni surf za eBanku, mail, portale i sl.

Bingo. Sigurno neki CRT sa 800x600 max.:)
Ako može da fura full HD bilo bi bzvz da ide D-A-D. Onda DVI, možda najbolje DVI-D DL.
Čudno mi da nema neki zaostali VGA kod sebe, od starijih monitora. Za to malo korišćenja da se maltretira...

Da znam zar ne mislite da ne bih napisao :) nego je poznanikov koji je udaljen dosta od mene tj. 25,30km od Sjenice pa kako mi prosledi neku informaciju saznam je i podelim je.

lepo kažeš poznaniku da ti da sve relevantne podatke: marku i model monitora, marku i model laptopa, zajedno sa slikama na kojima to piše.
laptop je neki stariji model čim ima i D-Sub (VGA, kako neki zovu)

ja sam jedan laptop, koji ima samo HDMI, povezao na monitor, koji nema HDMI a ima D-Sub i DVI, kablom DVI - HDMI. može se naći u prodaji

Da li mogu da iskoristim ovu temu i za upit problematike punjenja laptopa iz monitora?

Laptop Acer Aspire 5 a515-56g-54pc (2021 model)
  • USB portovi: 2x USB-A 3.2 Gen 1 (5 Gbps), 1x USB-C 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
  • Baterija: 48wH, Li-Ion, 65W

Monitor Dell U27722DE
- USB port za punjenje laptopa: 1x USB-C 3.2 Gen 2 (upstream, 10 Gbps, DP 1.4, PD 90W)

Koliko vidim sa priložene slike model mog punjača je dimenzija 3.0x1.0mm (link ispod):

checkacerlaptopchargerport.JPG

Acer Aspire 5 A515-56G Power Adapter Charger

Na ovoj adresi daje 3.0x1.1mm: Power AC adapter for Acer Aspire 5 A515-56G A515-56G-50LK

Budući da nisam našao da ovaj laptop podržava USB-C PD punjenje (isprobana sva 3 porta), zamolio bih za pomoć da li je solucija nešto poput narednih amazon/aliexpress adaptera ili imate još bolji predlog:
Hvala! :)

Nazad
Vrh Dno