Šta je novo?

Povecanje memorije za Intel graficku na notebook-u

luka78

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
319
E cao...
Kao sto sam rekao u postu ranije, kupio sam Acer TM4502LCI i nadogradio memoriju na 1024 MB i evo danas sam malo radio i prezadovoljan sam za sada ali imam jedno pitanje.On koristi grafiku "Intel 82852/82855 GM/GME Integrated Graphics Controller, 64MB" i u Display properties pise da koristi 64MB. Medjutim u BIOS-u mu je naznaceno da se video memorija moze podesiti na 8, 16 ili 32MB a podesena je na 32MB.E sad, da li postoji nacin da ja dodjelim vise memorije za grafiku npr 256MB?u BIOS-u e vidim slicnu opciju osim gore navedene.
Hvala i cao

Graphics Aperture Size

luka78 je napisao(la):
E cao...
Kao sto sam rekao u postu ranije, kupio sam Acer TM4502LCI i nadogradio memoriju na 1024 MB i evo danas sam malo radio i prezadovoljan sam za sada ali imam jedno pitanje.On koristi grafiku "Intel 82852/82855 GM/GME Integrated Graphics Controller, 64MB" i u Display properties pise da koristi 64MB. Medjutim u BIOS-u mu je naznaceno da se video memorija moze podesiti na 8, 16 ili 32MB a podesena je na 32MB.E sad, da li postoji nacin da ja dodjelim vise memorije za grafiku npr 256MB?u BIOS-u e vidim slicnu opciju osim gore navedene.
Hvala i cao

Dobar izbor pre svega.

Ako sam dobro razumeo...

GVRAM je 64MB.
Ono sto si ti opisao lici na shared memory, za video sistem.
Trebas pronaci opciju graphics aperture size i konfigurisati parametre koliko tebi odgovaraju, recimo na 128/256MB. Graphics aperture size je vrednost sistemskom VRAM-a koji se alocira za potrebe grafickog subsistema.

E vjerovatno mislis u BIOS-u?To uopste nemam u BIOS-u!Jedinu stvar u vezi grafike koju imam je Video Memory i ona je podesiva na 8, 16, i 32 MB!

Graphic Aperture size totalno nema veze sa kolicinom shared memorije
za graficku karticu.
Graphic Aperture size predstavlja kolicinu Ram memorije koju grafika moze koristiti pri ucitavanju textura u 3D grafici (igre).
Uslov je da kartica pre toga potrosi svoju RAM memoriju.
Koliko ja znam Graphic aperture size nema uticaja na
rad racunara u non-3D modu.
U tvom slucaju jedino moguce je ako update bios-a omoguci
povecanje shared memorije sa 32MB na 64MB.
Naravno to zavisi od cipseta laptop-a tj. da li on to dozvoljava
Pozdrav

Poslednja izmena:
luka78 je napisao(la):
E vjerovatno mislis u BIOS-u?To uopste nemam u BIOS-u!Jedinu stvar u vezi grafike koju imam je Video Memory i ona je podesiva na 8, 16, i 32 MB!

Druze, ako u BIOS-u, izuzev navedenih opcija ne postoji Graphics Aperture Size, plasim se da neces moci da alociras sistemski VRAM za VPU.

Proveri jos jednom, da li je mozda nesto disabled, te ne mozes pristupiti, ne znam, nisam imao prilike pristupiti tom laptop-u, pogledao sam samo link koji si dao.

Ili, otidji na maticni website, i pregledaj dokumentaciju.

grocius je napisao(la):
Graphics aperture size je vrednost sistemskom VRAM-a koji se alocira za potrebe grafickog subsistema.

ova izjava je inace kontradiktorna i moze da zvuci ispravno ako se izbaci
ono V kod VRAM-a .....

BTW ne videh u opste link da je covek dao .... :d :d :d

Pojasnjenje ?

Poslednja izmena:
Tarmi Ricmi je napisao(la):
Graphic Aperture size totalno nema veze sa kolicinom shared memorije
za graficku karticu.
Graphic Aperture size predstavlja kolicinu Ram memorije koju grafika moze koristiti pri ucitavanju textura u 3D grafici (igre).
Uslov je da kartica pre toga potrosi svoju RAM memoriju.
Koliko ja znam Graphic aperture size nema uticaja na
rad racunara u non-3D modu.
U tvom slucaju jedino moguce je ako update bios-a omoguci
povecanje shared memorije sa 32MB na 64MB.
Naravno to zavisi od cipseta laptop-a tj. da li on to dozvoljava
Pozdrav

Pa, nisam mu ni rekao da ima veze shared memory sa graphics aperture size.

Ali posto na laptop-ovima cesce ne mozes drugacije da dodjes do dodatne memorije za graficku, palo mi je napamet da potrazi tu opciju.

U svakom slucaju, neka otidje na maticni sajt, em zbog dokumentacije, em zbog eventualnog BIOS update-a.

ova izjava je inace kontradiktorna i moze da zvuci ispravno ako se izbaci
ono V kod VRAM-a .....

BTW ne videh u opste link da je covek dao .... :d :d :d

Pojasnjenje ?

Zurba u kucanju, sorry. Ispravio si me.

Kao sto rekoh , ta opcija koju ti spominjes u opste nema veze
sa tim sa koliko memorije ce windows da prepozna graficku karticu.
Po toj logici moj Leadtek 6800 bi trebao da ima 256MB Video memorije
umesto 128MB koliko zaista ima.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Poenta je da coveku treba vise RAM-a za graficki subsistem, da li ce to uraditi putem shared memory ili graphics aperture size, irelevantno je. U oba slucaja koristi sistemski RAM.

Kako si zamislio da Windows prepozna graphics aperture size??? Ili, gde sam ja to napisao?

Ne razumem poentu tvoje diskusije, napravio sam gresku u kucanju, pravis od mene *****a... Mogu i ja to da uradim, ali necu ,)

"BTW ne videh u opste link da je covek dao .... "

Smesno... ali necu komentarisati

http://www.technoworld.com/laptops/acer_4502LCi.htm, covek je dao link u ranijem post-u. ,) , gde je trazio misljenje o istom tom laptop-u.

Hajde molim te, ako mozes da mu pomognes pomozi mu, ako ne mozes, moje greske ispravim odmah zato sto odmah procitam post, ali ne mogu da stignem koliko brzo radis reply.

Poslednja izmena:
grocius je napisao(la):
Coveku treba vise RAM-a za graficki subsistem, da li ce to uraditi putem shared memory ili graphics aperture size, irelevantno je. U oba slucaja koristi sistemski RAM.

Nije nebitno kao sto kazes, efekat nije isti.
Da li treba pojasnjenje ?

Ostalo ..... no comment

Poslednja izmena:
evo snimak BIOS-a i jedino sto ima sto se grafike tice...ostalo je nevazno za ovaj slucaj...

Prilozi

• bios copy.gif
    bios copy.gif
    66.2 KB · Pregleda: 126
Nije nebitno kao sto kazes, efekat nije isti.
Da li treba pojasnjenje ?

Ostalo ..... no comment

Pojasnjenje nije potrebno... hvala na ponudi, razliku poznajem...

No, tvoj komentar ne menja cinjenicu da je coveku potreban ekstra RAM za graficki subsistem.

No comment na tvoj no comment, sta drugo reci...

Prijatan surf...

A za Luku78, http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/tm_4000.html, ako vec nisi nasao.

Srecno.

P.S. Ipak si trebao sa ATi, ali licno misljenje je u pitanju.

Ajde dobro, posto ovde neki ne kapiraju ocigledno :

Covek pita kako moze da poveca kolicinu memorije koja se sharuje
za graficku karticu.Neko ga upucuje na opciju Graphics aperture size.
Share-ovanje uglavnom, u 95% slucajeva rezervise odredjeni
deo sistemske memorije samo za graficku karticu i ona se ne moze
koristiti u druge svhe.Drugim recima ako ste imali 256MB memorije,
graficka kartica uzme 32MB i vama se tacno ocitava u windows-ima
224MB RAM-a.Ovako je u 95 posto slucajeva sa integracijama.

Graphics aperture size ogranicava koliko sistemske memorije (RAM)
moze graficka kartica da "pozajmi preko agp magistrale" SAMO
kada radi u 3D modu.U principu ta memorija se koristi za
graficke podatke poput tekstura.
Namestili Vi u bios-u 32MB ili 128MB memorije za
ovu opciju, kolicina ram-a koju windows vidi kao i kolicina Video memorije
za graficku karticu se ne menja !

Nadam se da je jasnije.

Poslednja izmena:
Luka78, dobio si link za tvoj laptop.

U svakom slucaju laptop ce ti sluziti i za 3D rad, ali to nekome nije jasno.

Pregledaj sajt, posto nisam imao vremena, ali velika je verovatnoca da je 32MB maksimum za shared memory. Moram se sloziti da je tako u 95% situacija.

Koliko sam shvatio, imas 64MB GRAM-a i 32 shared memory, sto mu dodje 98MB.

A posto sigurno neces raditi samo u Paint-u, graphics aperture size ce ti znaciti, jer sto si onda dovraga kupovao 1024MB RAM-a za laptop?

Koliko sam razumio da apsolviram...
Vec imam dodjeljenih 64MB i to je "otkinuto" od sistemskog rama.E sad u BIOS-u sam podesio jos na dodatna 32MB ukoliko se ukaze potreba za nekom vecom aplikacijom. To je ukupno 98MB RAM-a od sistemske memorije. I na kraju ukoliko slucajno (ali sumnjam jer nisam gamer) bude potrebno jos memorije za grafiku, sistem ce uzeti jos sistemskog RAM-a i koristiti ga sa tih 98MB vec ranije dodjeljenih. To je to ako sam dobro razumio i hvala Vam puno, stvarno ste mi pomogli.

Poslednja izmena:
Vrh Dno