Šta je novo?

Potrosnja struje i LCD vs Plazma

mcekovic

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2002
Poena
619
Nameravam da kupim 40-42" TV, pa vec neko vreme posmatram sta je dobra kupovina. Prvo sam vise naginjao na LCD, ali kada sam video koliko je plazma bolja pri prikazu SD kanala, pomislih da je plazma bolje resenje, medjutim...

42" HD plazma trosi oko 550W, dok 40" HD LCD oko 250W, dakle razlika je 300W bar kad uporedim Panasonic HD plazmu i Smasung HD LCD.

Racunica je prosta: 300W * 6h/dan * 365 dana = 650KW/godinu = 50 EUR/godinu
Na 10 godina to je 500 EUR, to je skoro pola cene TV-a!

Dakle, da li je razlika u tehnologiji LCD/Plazma krivac za ovoliku razliku u potrosnji ili je ovo slucaj samo do konkretnih modela?

A na stogodisnejm nivou mozes da kupis auto za te pare, hehe. Da ne gasis komp nocu i bojler ukljucujes samo pola sata pre spavanja? Ok, salu na strani... ali meni pise da je potrosnja za 42PX8ES 215w i 0.7w stand by mode. Sto znaci da je to prosecna potrosnja koja zavisi od kontrasta, osvetljenja i sl kada je sve max tada je i potrosnja max.

a da nemas tv i da si gluv ne moras da placas pretplatu... eto ti 50evra godisnje

Ja zaista ne razumem ljude koji toliko vode polemiku o potrosnji plasma vs lcd? Gledaj tv nocu kad je jeftina struja.

Kad kupujes sijalicu da li isto tako lupas glavu? 4 sijalice od po 100w kostaju oko 1,5 evro (potrosi tih 50 evra u startu na stedise i spavaj zadovoljno znajuci da ces za 3 godine ako ti do tada ne pregore povratiti svaki dinar. Solidna plasma ili lcd je 1000 evra...
Ako bas hoces da ustedis ugasi svetlo s vremena na vreme! Kosu ne susi fenom, idi izguzvan, kupaj se hladnom vodom, ventilator u kupatilu razdvoj od svetla ... i nemoj da kuvas ne isplati se.

Umesto el zvonceta stavi onu udaraljku na vrata :) a umesto svetla stavi, nakaci sijalicu od 12w na telefonsku liniju pa da vidis ko je koga ti telekom ili oni tebe :)

poenta je da toliko para na gluposti odu svakim danom da je suludo lupati glavu da li uzeti lcd ili plasmu na osnovu toga koliko struje potrose...

I nemojte da ostavljate punjace za mobilni telefon u uticnici!

U ovoj drzavi je sama inflacija 10% i to da ne lazu, a svake godine podvuku crtu i krece od nule!

Pa nije samo potrosnja, tu je i grejanje. 550W se itekako oseti u letnjim danima (a i klima ce vise da trosi onda da izbaci tu toplotu :).
Ipak, razlika izmedju HD plazme i HD LCD-a je dosta velika, morate da priznate. SD Plazma trosi nedge izmedju, bar koliko sam video.

Poslednja izmena:
Pa nije samo potrosnja, tu je i grejanje. 550W se itekako oseti u letnjim danima (a i klima ce vise da trosi onda da izbaci tu toplotu :).
Ipak, razlika izmedju HD plazme i HD LCD-a je dosta velika, morate da priznate. SD Plazma trosi nedge izmedju, bar koliko sam video.

Imam 42 " i ta prica oko grejanja bar u mom slucaju ne pije vodu, televizor je posle vise sati gledanja blago mlak ... ;)

I to u Avgustu mesecu ... u Zimskim ce vam to dobro doci posto cete moci da smanjite racune za grejanje, tako da vise struje ali manje za
grejanje i eto vam ustede :D

Hehe, takodje moja plazma se vrlo malo greje ali bejah danas do TM i prodjoh pored dela sa tv, kad odjednom osetih stvarno toplinu ali primetno. Okrenem se i pridjem starijem modelu plazme Samsung 50" neki FullHD kosta preko 2k e ali na pola metra od njega znaci toplo....hehheh....

Hehe, takodje moja plazma se vrlo malo greje ali bejah danas do TM i prodjoh pored dela sa tv, kad odjednom osetih stvarno toplinu ali primetno. Okrenem se i pridjem starijem modelu plazme Samsung 50" neki FullHD kosta preko 2k e ali na pola metra od njega znaci toplo....hehheh....

Ma to je čisto subjektivno... Uvek kad prođeš pored neke takve plazme, bude ti nešto toplo oko srca. :d

Ma 500W koje trose HD plazme nije malo. To je skoro kao grejalica... Pa top 3D gaming masina pri full load-u sve sa monitorom i zvicnicima ne trosi toliko.
Milsim da to ipak ne zelim u denvnoj sobi u sred leta da mi radi 5-6 sati dnevno. SD plazme su oko 350W, HD LCD oko 200W, sto je prihvatljivije.

Nisi pogledao na linku koji sam ostavio koliko stvarno troši plazma?

Nisi pogledao na linku koji sam ostavio koliko stvarno troši plazma?
Nije mnogo manje (obrati paznju koje su plazme HD a koje nisu), cak neke HD plazme idu i do 600W :d. Jedino nove serije Panasonic plazmi PZ8xx (ne i kod jeftinijih modela 8x) sa ukljucenim power savings modom su prihvatljive :trust: sa stanovista potrosnje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno