Šta je novo?

Potrebno pojašnjenje

gillette

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2004
Poena
319
Dok razmišljam koji LapTop da kupim, primetio sam nešto pa me zanima da li sam dobro primetio ili je nešto drugo u pitanju:

Naime, vidim da su razni tipovi procesora u igri, Centrino, Celeron M,Pentium, AMD Turion, Sempron...
Da li je pri odabiru procesora važno jedino to da li će se taj LapTop koristiti u radu "na bateriju"?
Odnosno, ako želim da LapTop kosristim uglavnom uključenog u struju, da li onda mogu da se opustim i uzmem bilo koji od procesora,
a da obratim pažnju na recimo nešto drugo
(za filmove, muziku internet isl)?

Izvinjavam se ako sam malo dosadan sa topicima, ali složićete se da se računar ne kupuje baš svaki dan :)

Ima nekoliko stvari koje nisi dobro primetio.
Prvo, u tvom nizu "procesora" nisu svi procesori npr. Centrino.
Drugo, totalno je nebitno dali laptop radi na bateriju, struju, solarnu energiju ili nesto trece, svi su predvidjeni da rade u laptopovima onako kako je proizvodjac procesora to zamislio a proizvodjac laptopa to spakovao.
Trece, laptop tj. konfiguraciju istog kupujes prema sopstvenim potrebama, ponudi istih u tvom mestu zivljenja i naravno dubini tvog dzepa.

Ako imas nameru da ga kako ti kazes "drzis stalno ukljucenog u struju" tebi dakle treba neki Desktop replacement laptop. A opet s druge strane to sto si napisao za svrhu upotrebe istog "filmovi, muzika, net" moze da ti zavrsi i neki polovni laptop za mnogo manje novaca, jer novi DTR kosta dosta.

Dakle, napisi za sta nameravas i kako da koristis svoj laptop koji nameravas da kupis, a zatim na kraju napisi i cifru koju si spreman da odvojis.

Neki procesori trose vise, neki manje struje, ali to koliko ce se trositi regulisu ostali delovi laptopa i operativnog sistema na njemu, tako da mislim da je tip procesora manje bitna stavka pri izboru laptopa (osim ako se teraju procesorski vrlo zahtevni programi). Ono sto jeste bitno je odnos performanse i cene, da se za najmanje moguce novca dobiju najvise moguce performanse. Kod prijatelja koji drze i firmu i prodaju nekoliko laptopova dnevno sam pre neku nedelju malo zagledao aktulne laptopove (600-1500e) i ono sto sam video je da bi meni najbitniji izbor bio monitor na laptopu i licencni sw. Sa prijateljem sam se slozio da bi smo od tih desetak razlicitih modela oboje odma uzeli neki (cini mi se fujitsu) koji je imao semprona. Kostao je je 200-300e manje nego model sa jacim procesorom, ali je imao sve ostalo kao i taj.
Mada, licno mislim da onome kome laptop ne treba za 3D ili video obradu (ili neke druge procorski vrlo zahtevne aplikacije), moze da koristi bilo sta sto je mobilno - samo da ima sve prikljucke koji mu mogu zatrebati (za npr. net).

Gledaj kako ti izgleda slika, softver koji stize uz njega, uslove garancije, kolicinu ram memorije, velicinu hard diska, a tip procesora mozda tek ako naidjes na vise modela koji ti se svidjaju. Ako ces da drzis stalno ukljucen u struju, onda i nisu bitne razlike (izmedju procesora) u tome koliko je neki procesor optimizovan da trosi manje struje, jer ce on (uprosceno receno) trositi najvise sto moze.

Mozda ce najlaksi izbor da ti bude ako ovde na forumu navedes nekoliko modela koje bi kupio - pa priupitas forumase sta bi oni izabrali. Prilicna je verovatnoca da ce se izdvojiti onaj model koji najvise vredi za odredjenu kolicinu para.

Vise glava bolje misli - zato smo i ovde

Poslednja izmena:
Pa evo,ovo su dve konfiguracije oko kojih se dvoumim,

TOSHIBA SATELLITE M70
Procesor: PIV Centrino 1.73GHz 2MB
L2 kesa, Sonoma Platforma 533MHz
FSB, poslednja generacija procesora, Intel
915 chipset
RAM: 1024MB DDR2 PC 4200
533MHz, max 2GB
HDD: 100GB TOSHIBA SATA
TRANSFER 5400RPM
Displej: 15.4” TFT WIDE 16:9 FORMAT
1280x800 PIX, True Bright Tehnologija,
Grafika: ATI RADEON X600 Second
Edition sa 256MB RAMA S-VHS TV
Out, 16xAGP
Optika: Matshita DVD REZAC + - Standard, Double layer 8XR, 4XRW, 2.4XDOUBLE LAYER, DVD
ROM Write
Zvuk: Harman Kardon zvucnici
Bezicno umrezavanje: Intel Wireless Lan 2200 BG do 54Mbps
Portovi: VGA Out, PCMCI prosirenje, Modem, Mreza 10/100Mbps, 3xUSB 2.0 , S-VHS TV OUT,
Firewire, Citac kartica SD/SMART MEDIA/MEMORY STICK/XD, NOV!!! SA PRATECOM Opremom 1100 EU

ACER ASPIRE 3022WLMi,
Procesor: AMD Sempron Mobile 2800+, 1600MHz 512Kb L2
Kesa, podrzana tehnologija promene radnog takta
RAM: 512MB DDR max 2GB
HDD: SEAGATE Momentus 80GB, 4200rpm IDE 8MB Bufer
Displej: 15.4” WIDE Cristal Bright Technoloy, 1280x800PIX,
izuzetno kontrastan i osvetljen displej sa anti refleks slojem,
izuzetan za multimediju
Grafika: ATI RADEON X600 sa 64MB on board Rama, PCI
EXPRESS, 16xAGP
Optika: DVD REZAC DVD/RW + - Standard 8x, Double
Layer 2.4x
Bezicno umrezavanje: Infrared 4Mbps, Broadcom Wireless
Lan 801.11 b/g standard
Portovi: VGA Out, PCMCI prosirenje, Modem, Mreza
10/100Mbps, 4xUSB 2.0 , S-VHS TV OUT, Firewire, 5 U 1 Citac kartica XD/SD/MMC/MS/MS
PRO/SMART MEDIA, = 850 Eura

I nije meni problem toliko da definišem za šta mi treba računar:Kao prvo, to bi bio rezervni računar jer jedan već imam (al da se ne bi tuko sa devojkom oko istog eto da i ja uzmem sebi neki;)
Drugo, sve ono što podrazumeva multimediju (sa naglaskom na zvuk, jer sam muzičar pa bih ponekad i da snimim neku svoju svirku direkt u komp), Internet ,a igre ne igram.

MEÐUTIM, ovde se radi o dva brenda i koliko god se raspitivao po netu i ovde po Bgd-u, ispade da za Toshibu nema zamerki, dok kod Acera zna ili nešto da zuji, ili da bude vruća tastatura isl.Svašta sam se naslušao i za FS, za Asus, Hp. (IBM mi je pa mnoogo ružan, ko da je pravljen za jamske rudare)

Naravno da bih voleo da uštedim par stotina evra, ali bih i da budem siguran da je konfiguracija čvrsta,da plastika ne škripi, da mmogu istovremeno da rade npr Word i Nero isl.
Eto, dakle tražim optimalnu konfiguraciju iliti najbolje za što manje pare.

Ta Toshiba je u mnogo cemu bolja od tog Acera, ali zato je i ta razlika u ceni. 1Gb rama naspram 512Kb, veci i brzi disk.... Ako ti nije frka za kes to ti je bolje kupovina. Bolje ces je i prodati jednog dana kao polovnu, ako do toga dodje.

Na mnogm postovima sam vec pisao i generalno moj glas ide ka Acer-u (imam 2 komada, imao sam i toshibe, imam i FSC)

ali ovde,.. hard ume da bude tricky stvar... radio sam na jednom laptopu koji je bio apsolutna perverzija, ALI imao je hard od 4200 rpm, ovako to ne deluje kao preterano bitna stavka, ali je znacajno umeo da uspori u radu u nekim "hdd demanding" aplikacijama...

ovoga puta moj glas ide Toshibi (2mb cache, brzi hard - mani velicinu imas DVDRW na oba, 1GB ram) ALI AKO I SAMO AKO se stvarno prodaje za te pare ...

jos jedna stvar, pisao sam na mojim drugim postovima ali da tebi ponovim, na mnogim toshibama koje sam svojevremeno 'teo da marnem, plastika na kojoj drzis dlanove dok kuckas je bila vrrlllo loseg kvaliteta (za razliku od Acera gde imam osecaj da drzim ruke na celiku :smoke: ) a kako ce tebi to biti mnogo na stolu, na toj plastici ces duugo drzati ruke, tako da prvo probaj da vidis tu Toshibu svojim ocima i da je "probas" bar na 5 minuta pa tek onda odluci ...

:wave:

Ajde ne zbunjuj ljude sa tom Toshibom. To je oglas sa pcberze, nije firma u pitanju. Mada i tako ja bi se opredelio za nju pre nego za Acera, kvalitet samog laptopa je klasa vise od acera, harman/kardon zvuk, 4x vise memorije na kartici.... S druge strane nema garanciju, nema kredita....

LuxoR-e, pipao sam Toshibe iz satellite serije i mogu samo da kažem da su kako god okreneš-super.
Acer je isto veoma lep i odaje utisak "čvrstine" ali sam se naslušao nekih priča o zujanju, grejanju isl, pa ne bih da rizikujem (mada se to nikad ne zna jel'te)

Za sreta-steta: Znaš ti kako ide nabavka bilo kakve robe u ovoj zemlji? Stigne par kontejnera brodom,roba se razdeli "prvim kupcima" pa neko tu robu stavi u izlog svoje prodavnice (pa ti naplati maržu i PDV i ostalo) neko stavi u dnevnu sobu ispod stola, pa platiš jeftinije i to dosta.

Što se tiče garancije to mi ništa ne znači. probam na licu mesta, pa ako radi super, ako se posle godinu daba stvarno nešto pokvari onda ionako zovem servis,plitim pa klatim. E sad ako se pokvari pre te godine dana, onda sam stvarno neke kurate sreće :)
U svakom slučaju, mislim da je razlika u ceni za novu stvar od nekih 300-400 Eu između kupovine u prodavnici i kupovine preko oglasa vredna rizika.
pozdrav

Slazem se sa tim, to je i moj rezon pri kupovini. Samo si to i trebao da navedes pri postu da ljudi ne misle da mozes da usetas u radnju i dobijes M70 po toj ceni. U svakom slucaju neces pogresiti ako je kupis, odlicna masina za te pare (mada mi smeta onih 100e na kraju :-D )
pozdrav

Evo pipao sam ceo dan bratovu Toshibu iz Satellite serije (reinstalacija XP-a) i ne bih bas rekao da je super,cak naprotiv!Ako stvarno dajes tolike pare za komp na kome ces gledati filmove i surfovati netom i to bez garancije onda svaka cast!
Ja bih preporucio Acer za to sto ti treba ali ako ti je bas toliko stalo do Toshibe i mozes da priustis onda kupuj i ne zali... dok se ne pokvari,a kao sto si se ti naslusao prica o zujanju kod Acer-a,tako sam se ja naslusao prica o riknjavanju HDD-ova,optickih uredjaja a kod burazera i nagledao bledog ekrana tako da ni sa Toshibom ne mozes biti siguran,a bas zato sto tebi ustvari ne treba Centrino platforma i sto neces imati garanciju JA je nikako NE BIH uzeo za toliku razliku u ceni!Ali jedno sam ja,drugo si ti! ;)
Pozdrav ,)

kako (bre) suvišno?
pa memorije valjda nikad dosta..
računam brže će da radi.. ili to nema veze..?
ili misliš da ta memorija nije kompatibilna sa ostalim?

Don Vito se nešto istripovao... "AMD je sigurniji od INTEL-a.
Mislim da je suvisno 1024MB RAM-a." Ne želim da znam kako ti sebi biraš računar :D
Mada, mogao bi da nam objasniš teoriju o "nesigurnosti" Intela :)

gillette je napisao(la):
...na kraju ću još da bacam kruna-pismo, pa šta ispadne ;)...

otprilike se uvek tako zavrsi ;)

misli o parama, memoriju uvek mozes da dodas kad zatreba i nije nista posebno skupa (neznacajno skuplja od desktop memorija)...

AMD "sigurniji" od INTEL-a, ne pripadam ni jednom taboru, ali WTF ?!?

opet ponavljam, mnogo sam dosadan: stavi ruke na oba, osloni ih i proceni osecaj i licno mislim da je to totalno presudna stvar u ovom slucaju ...

sto se tice garancije, otprilike kod nas je kako si opisao, kamion pa ko prvi dovati pa ko ispod klupe a ko javno u izlog, i bas iz tog razloga treba da razmisljas o garanciji, svi znamo kako je tehnika kvarljiva roba i koji kvaliteti stizu kod nas (XY-SKLJ serije) ako neko daje tu Toshibu sa vrlo sumnjivom prosloscu svog poslovanja i pod vrlo sumnjivom garancijom onda razmisli kome dajes 1100 eu ?!? :wave:

Mozemo dosta da raspravljamo o brendovima i modelima al` na kraju krajeva sve zavisi od ocekivanja korisnika, samog modela, njegove cene - i rezultante svega toga.

Par dana sam pre oko godinu dana radio sa toshibom satellite a30 (puni p4 3GHz, 512ram, combo...xp+word&excell) tada je bez pdv-a u kesu kosta oko 1200e, na kredit oko 1400. Sve u svemu odlicna sprava sto se tice performansi, al` nije zgodna da se drzi u krilu jer se procesor vrlo grejao. Posle 6 meseci koriscenja, burazer koji je to sebi nabavio - mi donese zato sto je ukapirao da mu se gasi posle par minuta rada kada ga drzi ukljucenog u struju. Ovaj efekat se nije ispoljavao kada radi na baterijama. Pa onda shvatih da toshibin softver gasi masinu zato sto se pregrejava kada radi na 100%. A pregrejavao se zato sto su rebra kulera toliko medjusobno primaknuta da se izmedju brzo uhvatila fina prasina koju je trebalo izduvati. Elem, masinu nisam morao ni da otvaram, samo je bio potreban usisivac. Nakon dva meseca se desilo da je modem prestao da radi, koji nije bio PCMCIA vec integrisan - pa je bilo malo peripetija dok svako u lancu nabavke nije shvatio da problem nije softverske prirode nego da je modem stvarno riknuo. U svakom slucaju garancija je ispunjena (Comtrade je inace ovlasceni serviser toshiba) i ta masina i dan danas odlicno radi.
Mila mi kuma, radi u Telekomu, za posao koristi ono sto je dobila od firme, neki compaqov model koji je kostao oko 1600e kada je ona toshiba kostala 1200. Razlika u sirini ugla gledanja ekrana je bila drasticna u korist tig compaqa. Takodje odlican uredjaj.

Cuo sam se sa ortakom (covek je serviser), pa ga pitah koji to bese model koji nam se dopao - rece ASUS A6000U (sempron 2800+. 256MB RAM, 40GBhd, combo, os&softver nema), pa i nije nesto na papiru, al kad mi rece cenu onda sam se setio sto mi se dopao - 59600din+poklanjaju torbu i misa.

Mislim, laptop je meni vrlo neudobna sprava - i najbolji mi ima katastrofalnu tastaturu, treba mi retko i iskljucivo za office aplikacije, tako da su komponente (veci hd, dvd rezac...) laptopa nesto u sta ne bih uopste davao vise para od onog sto minimalno zadovoljava zahteve.

Onima kojima to treba za vrlo zahtevne aplikacije sasvim sigurno drugacije gledaju na stvari.

Poslednja izmena:
@gillette: u drugom tredu sam ti preporucio laptop. ovde cu ti reci da budes mnogo oprezan ako kupujes preko pcberze od nepoznatih ljudi...
meni je to enormna suma za laptop te klase i bez garancije (99%)

@Broz: pa onako. Cena ovde je oko 1400e bez PDV-a i sa duplo manje rama. Znaci ako imas nekako da zavrsis preko firme onda je samo 300e razlike i ova pcberza varijanta se apsolutno ne isplati. E sad, ako dodas 18% dodjes do cene cca 1700e, a to je vec pristojna razlika gde bih se ja licno opredelio za pcberzu. Ovo sve pije vodu pod uslovom da si se opredelio za ovaj laptop. Ako u obzir uzmes i vec cuveni acer aspire 1692wlmi, koji je tacno kao ta Toshiba, a kosta ispod 1400 sa PDV-om, onda ne moras puno da razmisljas.

Bas sam preturao cenovnike i naleteo na ovo:
Toshiba Qosmio F20-111, Pentium M - 750, 512MB DDR2, 80GB, 15.4" WXGA TruBrite, NV Go 6600 (128MB), DVD-Super-Multi DL, Intel 11b/g, Harman Kardon, TV Tuner, 5-in-1 card reader, XP Home, 2 godine garancije
1300e

Vrh Dno