Šta je novo?

Potrebno par saveta kod crknutog hdda

igor2

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
660
Pozdrav,

Juce sam samo primetio da mog starog vernog maxtora diamond plus 21 od 320 GB nema u windowsu, a potom ni u biosu :)

Pretpostavljam da je uzasna vrucina razlog otkaza, trenutno mi komp nije na dobrom mestu.

Neka moja pocetna dijagnostika kaze da se ploce vrte, nema kliktanja ili nekoh simptoma mehanickog kvara. Sto se Elektronike tice, cip oznake SMOOTH 100369972 se odmah nakon ukljucivanja jako jako ugreje, tako da sumnjam na njega tj elektroniku.

Prvo pitanje je naravno, da li je moja dijagnostika ok, a drugo pitanje je da li MORA elektronika sa istog HDD-a?. Da li mogu :

1. Uzeti elektorniku sa nekok drugug maxtor/seagate hdd-a koja bi naizgled odgovarala?
2. Samo zameniti smooth chip ako se ispostavi da je on otkazao?

meni je ovde najveca muka u tome da podaci nisu "vazni" u smislu posla da bih izdvojio pare za spasavanje, ali zaista je u pitanju sentimentalno vredna kolekcija. Posebno kolekcija nerd filmova koju sam pripremio za klinca :)

Svaki savet je dobrodosao. Ako bas mora ista elektronika, onda je i kupujem :)
Savet sa drzanjem diska u frizideru sam probao, nema efekta.

Pozdrav

Nije ti dobra dijagnostika. Smooth cip, tzv spindle drajver sluzi, za pokretanje motora i normalno je da se greje. Pukom zamenom elektronike, pod uslovom da je ona neispravna, neces dobiti nista.

Pozdrav,

Juce sam samo primetio da mog starog vernog maxtora diamond plus 21 od 320 GB nema u windowsu, a potom ni u biosu :)

Pretpostavljam da je uzasna vrucina razlog otkaza, trenutno mi komp nije na dobrom mestu.

Neka moja pocetna dijagnostika kaze da se ploce vrte, nema kliktanja ili nekoh simptoma mehanickog kvara. Sto se Elektronike tice, cip oznake SMOOTH 100369972 se odmah nakon ukljucivanja jako jako ugreje, tako da sumnjam na njega tj elektroniku.

Prvo pitanje je naravno, da li je moja dijagnostika ok, a drugo pitanje je da li MORA elektronika sa istog HDD-a?. Da li mogu :

1. Uzeti elektorniku sa nekok drugug maxtor/seagate hdd-a koja bi naizgled odgovarala?
2. Samo zameniti smooth chip ako se ispostavi da je on otkazao?

meni je ovde najveca muka u tome da podaci nisu "vazni" u smislu posla da bih izdvojio pare za spasavanje, ali zaista je u pitanju sentimentalno vredna kolekcija. Posebno kolekcija nerd filmova koju sam pripremio za klinca :)

Svaki savet je dobrodosao. Ako bas mora ista elektronika, onda je i kupujem :)
Savet sa drzanjem diska u frizideru sam probao, nema efekta.

Pozdrav

dok kupis elektroniku ( i pritom bacis pare ) izgubis vreme itd itd
neces resiti problem koji je verovatno u firmwareu, mesto toga donesi ga kod nas u HelpDisc i pozovi se na popust iz ovog posta http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=218384
nema veze iako je istekao....
:wave:

ma znam, odma sam otvorio vas sajt ali 2-3 stvari su tu :

1. sad mi je zauvar svaki dinar :) a imam brdo HDD-ova iz stare igraonice, proprckacu mozda se nadje neki
2. Moram da probam, tolko sam podataka i diskova spasio sa eksternih i internih storidza da je ovo sramota da ne sredim :)
3. Realno, donecu ga kod vas na kraju :)

Nego oko firmwarea - recimo uspeo sam da spasim jedan "ostecen" HDD upgradeom firmwarea na istom, ali na serveru. Odma mi je palo na pamet da to probam i ovde, ali se ne vidi iz biosa.

Hvala na ponudi u svakom slucaju, realno je da cu ipak da vam svrnem,...

Vrh Dno