Šta je novo?

Potrebno objasnjenje za Enhanced Full Rate / Half Rate

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
I ranije sam aktivirao i deaktivirao neke od ovih kodova - kazu da menja duzinu trajanja baterije i kvalitet zvucnog kodeka...

kada se ukuca neki od [code:1]*3370#
*efr0#
Aktiviranje EFR (Enhanced Full Rate).

#3370#
#efr0#
Deaktiviranje EFR (Enhanced Full Rate)

*4720#
*hrc0#
Aktiviranje HR (Half Rate).

#4720#
#hrc0#
Deaktiviranje HR (Half Rate). [/code:1]

kodova, nokia 6100 izbaci "Change Speech Codec?" i kada potvrdim, tel. se restartuje. E sada, kvalitet razgovora je isti kada je HR i kada je EFR ukljucen, ali sta koristiti? Da li sa HR gubim nesto i da li baterija bolje / duze radi?
jel neko zna nesto vise o ovome?

Ostatak kodova - preuzeto sa mobilnisvet foruma

[code:1]
  • *#06#
    Prikaz IMEI broja (serijski broj aparata)

*#0000#
    Verzija softvera, npr. V 05.11.
    Datum izrade softvera, npr. 18-02-99
    Tip telefona (hardware model), npr. NSE-1

*#92702689#
    *#war0anty#
    Informacije o aparatu, cesto se naziva "garancijski kod".
    Ovaj kod je lakse zapamtiti kao *#war0anty#

*#7760#
    *#srn0#
    Prikazuje serijski broj uredjaja. Ovaj kod je lakse zapamtiti kao *#srn0#

*#7780#
    *#rst0#
    Povratak na fabricki podesenu konfiguraciju telefona. Ovaj kod je lakse zapamtiti kao *#rst0#

*#67705646#
    *#opr_logo#
    Ponistava logo operatera i vraca standardni natpis "YU MOBTEL", "220 03" ili sta vec koristite. Ovaj kod je lakse zapamtiti kao *#opr_logo#
    Ova opcija radi kod Nokie 3310 sa verzijom softvera v.4.06 i novijom.
    Radi kod novijih modela.

*#746025625#
    *#sim0clock#
    Proverava moze li se SIM sat zaustaviti. Ovaj kod je lakse zapamtiti kao *#sim0clock#.
    "SIM clock stop" je svojevrsni stand-by mod koji stedi baterije, a ?to ve?ina novih aparata i SIM kartica podrzava. Zaustavljanjem sata na SIM cipu (radi se o takt-impulsima koje mobilni telefon salje kartici, a sluze za sinhronizaciju komunikacije s karticom) trosi se manje energije. Mobilni telefon zaustavlja SIM sat onda kada pretpostavlja da duze vreme nece imati potrebu za razmenom podataka sa SIM karticom. U slucaju dolaznog ili odlaznog poziva SIM se, naravno, startuje ponovno.
    Ukucavanjem *#sim0clock# dobija se odgovor "SIM clock stop allowed", ako i SIM kartica i aparat to podrzavaju i koriste, ili odgovor glasi "SIM clock stop not allowed" ako SIM kartica i/ili aparat to ne podrzavaju.
    "SIM clock stop" se ne moze kontrolisati (ukljucivati i iskljucivati). Takodje, poruka "SIM clock stop allowed" ne znaci da je bas u tom trenutku SIM clock zaustavljen.
    Pa?nja! "SIM clock stop" ne omogucava besplatne SMS poruke ili razgovore, ne detektuje policijske radare, ne kuva rucak i ne pere auto.

*3370#
    *efr0#
    Aktiviranje EFR (Enhanced Full Rate).

#3370#
    #efr0#
    Deaktiviranje EFR (Enhanced Full Rate)

*4720#
    *hrc0#
    Aktiviranje HR (Half Rate).

#4720#
    #hrc0#
    Deaktiviranje HR (Half Rate).

*#7230#*#pcd0#
    Deaktiviranje Packet Common Control Channel. Radi na GPRS modelima, npr. Nokia 8310.
[/code:1]

zanimao sam se ranije za to, i takodje sam primetio da nema razlike u razgovoru a za bateriju nisam siguran...
inache, video sam negde da nashi operateri ni ne podrzavaju half i enhanced rate-ove, tj. mislim rade uvek na half-u (nemoj me drzati za rech :)) ...

pozdrav

ok, hvala... jel zna jos neko nesto about this...

pa otprilike u pitanju je kvalitet kodiranja razgovora ( HR - Half Rate FR - Full Rate EFR - Enhanced Full Rate) i srazmerni su po pitanju zahtevnosti energije (citaj: "trosenja" baterije) HR -najslabiji kvalitet > najmanje trosi bateriju
da li nasi operateri podrzavaju to, neznam...
inace korisna stvar za ustedu baterije je da Network Search opciju stavis na Manual (umesto Automatic)

Vrh Dno